Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
7.05

Osveženo pred

1 ura, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Jack Draper Alex de Minaur Danil Medvedjev Jannik Sinner OP ZDA

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 7.05

1 ura, 16 minut

OP ZDA (ATP), 8. dan

Italijanu Sinnerju živčna vojna na OP ZDA, med osem še Avstralec, Britanec in Rus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
Jannik Sinner | Jannik Sinner je edini teniški igralec na svetu, ki se je letos na vseh štirih največjih turnirjih uvrstil med najboljših osem. | Foto Reuters

Jannik Sinner je edini teniški igralec na svetu, ki se je letos na vseh štirih največjih turnirjih uvrstil med najboljših osem.

Foto: Reuters

Prvi favorit teniškega odprtega prvenstva ZDA Jannik Sinner je z močnimi živci prestal prvi pravi preizkus in se v New Yorku uvrstil v četrtfinale. Prvi igralec sveta je s 7:6, 7:6 in 6:1 premagal Američana Tommyja Paula in ostal miren tudi v razgretem večernem ozračju. V četrtfinale so se uvrstili tudi Britanec Jack Draper, Rus Daniil Medvedjev in Avstralec Alex De Minaur.

Iga Swiatek
Sportal Prva igralka sveta v odlični formi, Čehinja po veliki zmagi kot srečen otrok

Italijanski zvezdnik Jannik Sinner, ki se je tik pred začetkom zadnjega letošnjega turnirja za grand slam znašel pod plazom kritik zaradi dveh marčevskih pozitivnih dopinških testov, se je na OP ZDA šele drugič v karieri uvrstil v četrtfinale.

Njegov tekmec Tommy Paul je začel sijajno, saj Sinnerju na začetku nič ni šlo od rok. Južni Tirolec si je privoščil nekaj nenavadnih napak. Paul je osvojil 11 točk zapored in hitro povedel s 4:1. Občinstvo je svojega favorita glasno spodbujalo z vzkliki: "ZDA! ZDA! ZDA!"

Tommy Paul je moral priznati premoč prvemu igralcu sveta. | Foto: Reuters Tommy Paul je moral priznati premoč prvemu igralcu sveta. Foto: Reuters

Vendar je 23-letni Italijan kljub napetemu vzdušju ostal miren. Ob spodbujanju pevca Seala na tribunah sta mu hitro uspela dva ponovna brejka. Razvila se je napeta igra. V podaljšanih igrah prvih dveh nizov je zmagovalec OP Avstralije pokazal svojo kakovost in na koncu v tretjem nizu popolnoma dominiral.

Z zmago je Sinner postal prvi igralec, ki se je letos uvrstil vsaj med osem najboljših na vseh štirih turnirjih za veliki slam. Po šokantnih izpadih dveh favoritov, Španca Carlosa Alcaraza in Srba Novaka Đokovića, je najbolj vroč tekmec za naslov.

Medvedjev: Z Jannikom sem imel neverjetne bitke

Zdaj se bo za mesto v polfinalu pomeril z nekdanjim zmagovalcem OP ZDA, Daniilom Medvedjevom iz Rusije. "To bo težka tekma. Upam, da bom fizično in psihično pripravljen," je napovedal Sinner.

Medvedjev, edini nekdanji zmagovalec, ki je po izpadih Đokovića in Alcaraza še ostal v igri za naslov, opozarja na težko bitko. "Z Jannikom sem imel neverjetne bitke. Za oba bo zelo fizično," je dejal Rus.

Daniil Medvedjev v osmini finala ni imel težkega dela. | Foto: Guliverimage Daniil Medvedjev v osmini finala ni imel težkega dela. Foto: Guliverimage

Daniil Medvedjev je očitno na OP ZDA našel pravo formo. Rus, ki je bil letos že finalist na OP Avstralije in polfinalist Wimbledona, je imel v osmini finala precej lahko nalogo, potem ko je po treh nizih premagal Portugalca Nuna Borgesa. Medvedjev je svojemu nasprotniku oddal le štiri igre, za zmago pa je potreboval le uro in 51 minut.

Medvedjev je edini nekdanji prvak, ki je ostal na turnirju po šokantnih izpadih Srba Novaka Đokovića in Španca Carlosa Alcaraza.

Jack Draper je prvi Britanec, ki se je v New Yorku uvrstil v četrtfinale po letu 2016. | Foto: Reuters Jack Draper je prvi Britanec, ki se je v New Yorku uvrstil v četrtfinale po letu 2016. Foto: Reuters

Draper dočakal svoj prvi večji četrtfinale

Jack Draper se je na OP ZDA uvrstil v svoj prvi večji četrtfinale. V New Yorku je premagal Čeha Tomaša Machača s 6:3, 6:1 in 6:2. Britanski levičar je imel popoln nadzor že v zgodnjih fazah na stadionu Louis Armstrong, kjer je igral z visoko intenzivnostjo in dosegel 35 winnerjev ter postal prvi Britanec, ki je napredoval v osmino finala na turnirju na trdi podlagi po nekdanjem prvaku Andyju Murrayju leta 2016.

"Mislil sem, da je bila zadnjih nekajkrat, ko sva igrala, res težka bitka. Danes se mi je zdelo, da sem odigral na spodobni ravni, morda je moj nasprotnik danes malce zaostajal za najboljšo igro, a moral sem ostati močan pri točkah in bilo je neverjetno igrati tukaj na Louisu Armstrongu," je bil vzhičen 22-letni Draper. "Lani sem izgubil tukaj v istem krogu, tako da je lepo, da sem se vrnil boljši."

Avstralec Alex de Minaur je v štirih nizih odpravil rojaka Jordana Thompsona. | Foto: Reuters Avstralec Alex de Minaur je v štirih nizih odpravil rojaka Jordana Thompsona. Foto: Reuters

Alex de Minaur se je po zmagi nad avstralskim rojakom Jordanom Thompsonom prebil do četrtega letošnjega četrtfinala turnirjev za grand slam.

De Minaur je poskrbel za dvoboj z britansko številko 1 Jackom Draperjem, ki je v treh nizih gladko izločil Čeha Tomaša Machača.

Osmina finala, OP ZDA

Jannik Sinner (Ita/1) – Tommy Paul (ZDA/14) 7:6 (3), 7:6 (5), 6:1;
Jack Draper (VBr/25) – Tomaš Machač (Češ) 6:3, 6:1, 6:2;
Daniil Medvedjev (Rus/5) – Nuno Borges (Por) 6:0, 6:1, 6:3;
Alex De Minaur (Avs/10) – Jordan Thompson (Avs) 6:0, 3:6, 6:3, 7:5

Preberite še:

 
Qinwen Zheng
Sportal Navarro izločila branilko naslova Gauff, Dženg do zmage ob 2. uri
Frances Tiafoe
Sportal Frances Tiafoe končal sanje Đokovićevega krvnika
OP ZDA Iga Swiatek
Sportal Niti za hip dvoma o napredovanju Ige Swiatek
Ne spreglejte