Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
11.18

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Nick Kyrgios

Četrtek, 26. 9. 2019, 11.18

4 leta, 7 mesecev

Nick Kyrgios

"Poredni deček" tenisa zaradi poškodbe sklenil sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Nick Kyrgios | Nick Kyrgios je končal sezono. | Foto Reuters

Nick Kyrgios je končal sezono.

Foto: Reuters

"Poredni deček" tenisa, Avstralec Nick Kyrgios, ki je že nekaj časa v ospredju pozornosti teniške javnosti zaradi svojega vihravega značaja in labilnega vedenja, je zaradi poškodbe rame in nove kazni že končal sezono. Združenje profesionalnih teniških igralcev ATP je Avstralca zaradi njegovih izpadov na igriščih suspendiralo za štiri mesece.

Avstralski mediji so najprej sporočili, da si je štiriindvajsetletnik na prestižnem teniškem turnirju za Laverjev pokal v Ženevi poškodoval ključnico in je zaradi tega predčasno sklenil sezono.

"Na žalost se je poškodba ključnice poslabšala, zato sem bil prisiljen izpustiti azijsko turnejo. Zdaj me čakata počitek in okrevanje doma v Avstraliji. Upam, da se vidimo kmalu," je prek družbenih omrežij sporočil Kyrgios, ki je skupaj z ekipo preostalega sveta v Ženevi moral priznati premoč Evropi.

Nato pa so tiskovne agencije posredovale sporočilo Združenja ATP, ki je teniškemu porednemu dečku zaradi ponavljajočih se ekscesov izreklo disciplinski ukrep začasne prepovedi igranja tenisa v skupni dolžini 16 tednov. Pogojno kazen neigranja znaša pol leta, uveljavili pa jo bodo, če ne bo upošteval pravil.

Kyrgios bo moral plačati tudi dodatno globo v višini 23.000 evrov. V času trajanja suspenza, po koncu sezone od novembra do decembra, se bo moral obvezno udeležiti terapije za obvladovanje nihanj razpoloženja in izbruhov jeze.

Kaplja čez rob je bil njegov izbruh po porazu proti Rusu Karenu Hačanovu v drugem krogu teniškega turnirja ATP v Cincinnatiju, ko je razbil dva loparja, vrgel čevlje med občinstvo ter se prepiral s sodnikom na igrišču. Združenje ATP ga je po incidentu kaznovalo z globo v višini 103.000 evrov, ker je igrišče zapustil brez dovoljenja, nešportnega obnašanja, nespodobnih besed in namernega udarjanja žogice med gledalce.

Avstralec, ki ima nesporni teniški talent, k čemur pritrjujejo tudi njegovi tekmeci, je avgusta v Washingtonu osvojil svoj šesti naslov na turnirjih ATP. A mu težaven značaj ter ne-obvladovanje pritiska preprečujeta še hitrejši napredek. Na lestvici ATP trenutno zaseda 27. mesto.

Nick Kyrgios | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Lahko se pritoži

Nadzornik ATP na turnirju v Londonu ga je junija zaradi dveh incidentov kaznoval s plačilom 20.000 dolarjev. Maja pa je bil diskvalificiran s turnirja v Rimu, ker je v navalu jeze zgrabil stol in ga zalučal po igrišču.

"Preiskava Kyrgiosovega obnašanja je ugotovila vzorec v povezavi z njegovim verbalnim žaljenjem uradnih oseb na igrišču in/ali gledalcev v zadnjih dvanajstih mesecih," je ATP zapisala v obrazložitvi disciplinskega ukrepa.

Kyrgios ima možnost v petih dneh vložiti pritožbo.

Leta 2016 je že odslužil skrajšano tritedensko prepoved igranja, potem ko so ga kaznovali, ker se na mastersu v Šanghaju ni dovolj trudil. Takrat so mu disciplinski ukrep skrajšali, ker je privolil, da se bo posvetoval s športnim psihologom.

Nazadnje je nastopil na turnirju ATP v Zhuhaiju, kjer je izpadel že po prvem krogu. Pred tem se je na Laverjevem pokalu v posamičnem dvoboju pomeril z nekdanjim prvim teniškim loparjem Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je predstavljal Evropo. Federer je Avstralca ugnal šele po zadnjem tretjem nizu. Za ekipo preostalega sveta je v dvojicah z Američanom Jackom Sockom premagal Španca Rafaela Nadala in Grka Stefanosa Cicipasa.

Sloviti Avstralec Rod Laver je sicer septembra pozval k suspenzu Kyrgiosa, češ da se njegov avstralski rojak prav ničesar ne nauči iz svojih napak.

Preberite še:

Aljaž Bedene
Sportal Ni veliko manjkalo, da bi Aljažu Bedenetu uspelo veliko presenečenje
Nick Kyrgios
Sportal Teniški "enfant terrible" znova na delu, za zadnji izpad bo plačal 120 tisoč evrov
Ne spreglejte