Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
8. 9. 2012,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OP ZDA Novak Đoković Andy Murray

Sobota, 8. 9. 2012, 17.39

8 let

Murrayju uspelo! Po 76 letih slam osvojil Britanec!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Andy Murray je v finalu OP ZDA s 7:6, 7:5, 2:6, 3:6 in 6:3 premagal Novaka Đokovića in postal prvi Britanec z zmago na grand slamu po 76 letih. V petem poizkusu je dobil finale grand slama.

V peto gre rado. Vsaj za Andyja Murrayja. V najdaljšem finalu OP ZDA je s 7:6, 7:5, 2:6, 3:6 in 6:3 premagal močan veter in Novaka Đokovića. Bolje je začel Škot, ki je prvi niz po uri in pol dobil v podaljšani igri dolgi kar 22 iger, v drugem pa je povedel s 4:0. A v tretjem nizu je Srb dvignil nivo svoje igre. Ko je dobil še četrtega in izsilil odločilni peti niz, se je zdelo, da lahko postane prvi po Panchu Gonzalesu (1949), ki bi dobil finale, potem ko je izgubil uvodna dva niza. A se je Murray le uspel zbrati in po brejku v odločilnem nizu povesti s 3:0. Nato je za svoj največji uspeh v karieri niz uspešno pripeljal do 6:2.

"Razmere so bile zelo zahbrtne. Tretji in četrti niz sta bila zame psihično zelo težka," je priznal Murray, ki je bil vidno ganjen. "Novak je zelo močan. Sploh ne vem, kako mi je na koncu uspelo zmagati." In uspelo mu je po štirih urah in 54 minutah. Tako dolgo sta finale leta 1988 igrala Mats Wilander in zdajšnji Andyjev trener Ivan Lendl. "Ni mi bilo usojeno, a zdaj moram za prvi grand slam čestitati Andyju. Zaslužil si ga je," je dejal Đoković. "Če bi zmagal prvi niz, bi se dvoboj morda obrnil v drugo smer. A zdaj ni potrebne po spraševanju: 'Kaj pa če?'. Imel sem odličnega nasprotnika, ki si je bolj kot kdorkoli drug zaslužil zmago na grand slamu."

Zadnji Britanec, ki je osvojil grand slam, je bil Fred Perry. V New Yorku mu je uspelo daljnega leta 1936. Murray je finale prvič igral leta 2008, ko ga je na OP ZDA Roger Federer nadigral v treh nizih. Ko je izgubil finala OP Avstralije 2010 in 2011, se je začelo govoriti, da psihično ni dovolj močan. Preobrat se je zgodil v začetku letošnjega poletja. Finale Wimbledona je sicer izgubil, a proti Federerju dobil en niz. Nekaj tednov kasneje je Švicarja premagal v finalu olimpijskih iger.

"Ko sem serviral za zmago, sem dojel, kako pomemben je tisti trenutek za britanski tenis in za britanski šport. Že tako zelo dolgo nismo osvojili grand slama. Jasno je, da sem zelo ponosen, da je uspelo prav meni," je povedal 25-letni Murray. "Upam, da moja zmaga spodbudi mlade, da bodo igrali tenis. In upam, da sem z njo dokazal, da ni res, da Britanci ne znamo zmagovati." Naslednji cilj: zmaga na domačem grand slamu na sveti travi All England Cluba.

Ne spreglejte