Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

OP Avstralije

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 12.00

3 mesece, 2 tedna

Odmori med dvoboji

Kolikokrat lahko gredo na stranišče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Novak Đoković | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Kolikokrat lahko igralka oz. igralec zapusti igrišče, da se lahko preobleče ali gre na stranišče? V preteklosti je bilo zaradi tega kar nekaj slabe volje, zato je mednarodna teniška zveza že leta 2021 spremenila pravila. Še danes se postavlja vprašanje, ali gre za taktične poteze ali dejansko potrebo.

Premori za stranišče so bili večkrat sporna tema med igralci. Spomnimo se, kako jezen je bil leta 2021 na OP ZDA Andy Murray, ko si je Stefanos Cicipas pred petim nizom vzel odmor in za nekaj dolgih minut odšel na stranišče oziroma v slačilnico. Škot je imel težave tudi lani na OP Avstralije, ko je v maratonskem dvoboju proti domačinu Thanasiju Kokkinakisu izkoristil vse izhode in ni smel na igrišče.

Andy Murray je imel v preteklosti veliko povedati glede odmorov. | Foto: Guliverimage Andy Murray je imel v preteklosti veliko povedati glede odmorov. Foto: Guliverimage

Kdaj so sploh dovoljeni odmori in koliko jih je?

Kmalu po tistem, ko se je Andy Murray pritoževal zaradi Stefanosa Cicipasa, so odgovorni spremenili pravila. In kakšna so ta po novem?

Ta narekujejo, da lahko gredo igralci na stranišče le enkrat, če se dvoboj igra na dva dobljena niza. Na turnirjih za grand slam, ko moški igrajo na tri dobljene nize, si lahko odmor vzamejo dvakrat – enega v prvih treh nizih, drugega pa šele po končanem tretjem nizu.

Premori so dovoljeni le ob koncu niza. In če z odmora pridejo prepozno, dobijo opozorilo. Dovoljene so jim tri minute za stranišče in dve minuti, če se morajo preobleči. To se dogaja predvsem takrat, ko so visoke temperature.

  1. Odmor za stranišče: časovna omejitev je tri minute od trenutka, ko igralec vstopi v stranišče, do trenutka, ko ga zapusti. Odmor lahko vzame po končanem nizu.
     
  2. Menjava oblačil: časovna omejitev je pet minut od trenutka, ko igralec vstopi v prostor za preoblačenje, do trenutka, ko ga zapusti. Odmor lahko vzame po končanem nizu.
     
  3. Menjava oblačil med odmorom za stranišče: časovna omejitev je pet minut od trenutka, ko igralec vstopi v stranišče ali prostor za preoblačenje, do trenutka, ko ga zapusti. Odmor lahko vzame po končanem nizu.

Opozorilo zaradi štirih sekund

Ta mesec smo lahko videli, da je bil Rafael Nadal na turnirju v Brisbanu, svojem prvem turnirju po skoraj enem letu, ker se je samo za nekaj sekund prepozno vrnil na igrišče. Španec si je vzel pet minut dolg odmor, a ker je le nekaj sekund zamudil na igrišče, je dobil opozorilo. "Sodnik mi je dejal, da sem bil štiri sekunde prepozen. Če sem iskren, sem mislil, da sem prišel pravočasno. Vem, da sem počasen. V letu 2024 se bom potrudil izboljšati v tem."

Tim Henman | Foto: Guliverimage/Getty Images Tim Henman Foto: Guliverimage/Getty Images In kakšna je alternativa?

V preteklosti so se večkrat pojavljala vprašanja, ali igralci odmore uporabljajo kot taktično potezo, torej da na ta način poskušajo zmotiti ritem nasprotnika. O tem je spregovoril tudi Tim Henman, nekdanji vrhunski igralec, danes pa strokovni komentator. Britanec meni, da se z novimi pravili stvari spreminjajo v pravo smer.

"Ne glede na to, ali gre za poškodbo ali odmor za stranišče, moraš imeti določen čas za to. Mislim, da je bil to korak v pravo smer. Mislim, da so bili časi, ko so igralci verjetno zlorabljali pravila, a zdaj gre v pravo smer," je povedal Henman, ki je dejal, da bodo igralci izkoristili vsako priložnost v okviru pravil.

"Ne glede na to, ali komentirate tekmo ali jo gledate na tribunah, je lahko vse skupaj nekoliko frustrirajoče, ko je odmor. Ampak kaj je potem alternativa? Mislim, da igralcu, ki igra pet nizov, ne moreš reči, da ne sme imeti odmora za na stranišče," je še povedal Henman.

Preberite še:

Alex de Minaur
Sportal Mladi Francoz ni zdržal, poslovil se je že Andy Murray
OP Avstralije Novak Đoković
Sportal Đoković za drugi krog s kvalifikantom igral kar štiri ure

 

Ne spreglejte