Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Novak Đoković Rafael Nadal

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 12.39

8 let

Đoković: Ob dobri ekipi je vse mogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novak Đoković je v nedeljo v finalu turnirja serije masters v Rimu še četrtič v tej sezoni premagal Rafaela Nadala (6:4, 6:4). Srb je "peščenega kralja" drugič zapored premagal tudi na pesku.

Đoković je v tej sezoni dobil tudi 37. dvoboj, njegova zmagovita serija pa traja že od decembra minulega leta, ko je dobil oba posamična dvoboja v finalu Davisovega pokala. To pomeni, da je neporažen 39 zaporednih obračunov, kar je šesti najboljši tovrstni dosežek v zgodovini. Letos je bil najboljši že na četrtem turnirju serije masters, s čimer se je izenačil z rekordom Nadala in Rogerja Federerja. Oba sta štiri zmage na "mastersih" vknjižila leta 2005. "Nole" še vedno lovi rekord Američana Johna McEnora, ki je sezono 1984 začel z 42 zaporednimi zmagami, in Argentinca Gullerma Villasa, ki ima v lasti najdaljšo serijo zmag (46).

"Nole" v družbi največjih

Srb proti Nadalu v finalu ni kazal veliko znakov utrujenosti, potem ko je prejšnji dan zvečer po maratonskem dvoboju strl odpor Britanca Andyja Murrayja. Proti Špancu je prikazal svoj značilen tenis, narekoval ritem igre in neubranljivo zadeval z vseh mogočih položajev. "Vse je mogoče, če se dobro ujameš z ekipo, ki te obkroža in če osredotočiš na cilj. V tem primeru je bil cilj biti telesno pripravljen na dvoboj. Opravili smo veliko delo in danes sem iz telesa iztisnil največ, kar sem lahko. Neverjetno je, da sem del zgodovine in del največjih imen v tenisu," je pojasnil Novak Đoković in priznal, da je zelo zadovoljen, da je razbil monotonost v tenisu. V zadnjih letih sta namreč veliko večino največjih turnirjev dobila Nadal in Federer. Beograjčan se je na lestvici ATP vsega 405 točk približal vodilnemu Nadalu in bo, če ne bo presenečenj po koncu odprtega prvenstva Francije čez tri tedne postal prvi igralec sveta.

Nadal si ničesar ne očita

Na peščeni podlagi je bil v zadnjih letih nesporni vladar Nadal. Španec je na najpočasnejših igriščih doživel le peščico porazov, pa še te navadno, ko zaradi utrujenosti ni igral svojega najboljšega tenisa. Zdi se, da je Đoković prvi igralec, ki je sposoben nevtralizirati Špančevo izčrpavajočo igro. V izmenjavah z osnovne črte je "Nole" v zadnjem času preprosto močnejši. "Igra (Đoković, op. p.) najbolje na svetu. V zadnjih mesecih je na višji ravni kot ostali. Uspevajo mu neverjetne stvari in je zelo samozavesten. Zame je najpomembneje, da sem samozavesten in zadovoljen s tem, kar počnem. Storil sem vse, kar sem lahko. Ne morem si ničesar očitati, en igralec je v tem trenutku pač boljši kot jaz," je priznal Rafael Nadal, ki je v Rimu doslej zmagal kar petkrat.

Najboljši igralci na svetu bodo imeli zdaj skoraj teden dni počitka, že v nedeljo pa se začne eden izmed vrhuncev teniške sezone odprto prvenstvo Francije. V Parizu brani naslov petkratni zmagovalec Nadal, vloga favorita na drugem grand slamu sezone pa bo tokrat bržkone prvič po mnogih letih ne bo pripadla Špancu. Đoković ima veliko možnosti, da se po Roland Garrosu prebije na prvo mesto na lestvici ATP, saj bo zaradi lanskega izpada v četrtfinalu branil bistveno manj točk kot Nadal.

Ne spreglejte