Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 8. 2015,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grega Žemlja tenis Portorož

Nedelja, 16. 8. 2015, 10.54

8 let

Če verjamete ali ne, tenisa ni pogrešal

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski teniški igralec Grega Žemlja po porazu v finalu v Portorožu ni mogel skriti razočaranja. Žirovničan verjame, da se vse stvari dogajajo z določenim razlogom.

Grego Žemljo so na turnir v Portorož povabili organizatorji, saj mu njegova trenutna uvrstitev ni dovoljevala neposredne uvrstitve na turnir serije Challenger. Tako Grega kot navijači, ki so v soboto osrednje igrišče v Portorožu napolnili do zadnjega kotička, so potihoma pričakovali zmago. Žal se na koncu ni izšlo.

"Zagotovo bi pred turnirjem takoj podpisal za finale, saj do zdaj preprosto nisem igral dovolj dvobojev. Nisem mogel biti dovolj samozavesten, saj v letošnji sezoni nisem dosegel veliko zmag. Dejstvo je, da grem pred vsakim dvobojem na zmago, ampak težko je pred vsakim turnirjem napovedati karkoli. Na tem turnirju mi je vsaka zmaga veliko pomenila. Žal se mi tokrat v finalu ni izšlo. Vsak tak poraz je boleč. To so dvoboji, na katerih si želi zmagati vsak in imajo dodano vrednost," je po dvoboju razlagal Žemlja, ki je 30-letnemu Italijanu Luci Vanniju športno priznal poraz. "Nasprotnik je bil boljši. Predvsem je zelo dobro serviral. Sploh v 'tie breaku', ko je dosegel štiri ase in neposreden 'winner' s servisom. Bil je težek dvoboj, ampak kljub vsemu ne smem biti razočaran."

Zdaj lahko zdrži vse napore

S tem uspehom bo naš igralec napredoval po lestvici (v začetku prihodnjega tedna bo uvrščen okoli 230. mesta), s tem pa si bo zagotovil tudi neposredno uvrstitev na turnirje serije Challenger. Še najbolj pomembno zanj je, da lahko kondicijsko zdrži vse napore, ki jih zahtevajo dvoboji. Poleti si je vzel dva tedna dopusta, kjer se je veliko posvečal kondicijski pripravi. Očitno se mu je to obrestovalo.

"Ne bo mi treba igrati v kvalifikacijah ali pa upati na povabilo organizatorjev. Prostora za napredek na lestvici je še ogromno. Verjamem, da do konca sezone lahko še napredujem, raven tenisa pa se bo dvigovala iz tekme v tekmo. Pričakoval sem, da me bo vsa stvar bolj ustavila. Lahko rečem, da je moja igra že na dovolj visoki ravni. Morda je še nekaj rezerve pri predvidevanju in odločitvah v pomembnih trenutkih. Ko bo enkrat za mano večje število tekem, se bo tudi to izboljšalo," je povedal Žemlja, ki že prihodnji teden potuje na turnir v Italijo. Sam upa, da bo kmalu lahko igral tudi na glavnih turnirjih serije ATP in na turnirjih za grand slam.

Turnir v Portorožu je zanj nekaj posebnega

Grega, ki bo septembra praznoval svoj 29. rojstni dan, ima na Portorož lepe spomine. Leta 2013 je že tam že zmagal, lani pa zaradi že znane bolezni ni mogel nastopiti. "Portorož je zame poseben turnir. Tukaj je domače občinstvo, vzdušje je odlično in štadion je ravno pravšnji za tovrstne turnirje. So stvari, ki manjkajo … Fitnes, prostori za ogrevanje, kakšno igrišče več. To bi bilo v prihodnje dobro dodati, saj tekmovalci navsezadnje to potrebujemo. Sicer moram poudariti, da so mi šli organizatorji na tem turnirju zelo na roko. Omogočili so mi, da sem igral večerne tekme, imel pa sem tudi zelo dobre pogoje za trening. Ob tej priložnosti bi se za to vsem zahvalil."

"S tem sem se preprosto sprijaznil."

Marsikateri igralec po poškodbi ali bolezni komaj čaka, da se vrne na igrišče. Grega, ki je bil nekdaj že 43. igralec sveta, pa na vse skupaj gleda nekoliko drugače. Vemo, da je bil Žemlja zaradi zahrbtne bolezni (mononukleoze) prisiljen počivati leto in pol. "Nisem pogrešal tenisa. Seveda mi je bilo v nekaterih trenutkih težko, ker na igrišču nisem mogel dati vsega od sebe in nisem mogel potovati na nekatere turnirje. S tem sem se preprosto sprijaznil. Posvetil sem se preostalim stvarem. V tem obdobju sem užival in ni mi žal za nobeno stvar, ki sem jo naredil v tem obdobju. Vse to dogajanje, povezano s športom, te pelje na različne poti. Zdi se mi, da se vse dogaja z razlogom. Leto in pol sem si moral vzeti premora. Mogoče mi bo to v nadaljevanju kariere celo pomagalo. V tem obdobju sem izkusil veliko drugih športov in drugih kakovosti življenja. Mislim, da sem se v tem obdobju napolnil z energijo in da lahko zdaj znova iz tedna v teden nastopam na turnirjih."

Ne spreglejte