Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2023,
13.53

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Sebastian Korda Stefanos Cicipas tenis OP Avstralije

Torek, 24. 1. 2023, 13.53

1 leto, 3 mesece

OP AVSTRALIJE (ATP), 9. DAN

Končalo se je na najslabši možen način, Cicpas brez težav naprej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Sebastian Korda | Sebastian Korda prvič igra na OP Avstralije. | Foto Reuters

Sebastian Korda prvič igra na OP Avstralije.

Foto: Reuters

Na OP Avstralije bosta na sporedu prva dva četrtfinalna dvoboja. Kot prvi par sta igrala Karen Hačanov in Sebastian Korda, a se je dvoboj končal predčasno. Drugi četrtfinalni par sta Stefanos Cicipas in Jiri Lehečka.

Jelena Ribakina
Sportal V polfinalu tudi 33-letna Belorusinja

Američan Sebastian Korda je prvič igrala na OP Avstralije, a se je njegova letošnja pot končala na najslabši možen način, s poškodbo. To je na koncu pomenilo, da je moral 22-letnik predčasno predati dvoboj.  Kordo je namreč  ovirala poškodba desnega zapestja, ki se mu je pripetila sredi drugega niza.

Karen Hačanov je že v polfinalu. | Foto: Reuters Karen Hačanov je že v polfinalu. Foto: Reuters

Ni si želel, da se konča na takšen način

Karen Hačanov se je tako še drugič zapored uvrstil v polfinale turnirja za grand slam, potem ko je igral lani v polfinalu OP ZDA.

"Nisem si želel, da se dvoboj konča na takšen način. Mislim, da je bil do tistega trenutka dvoboj zelo dober. Sebastian je premagal enega mojih najboljših prijateljev Daniila Medvedjeva, po petih nizih pa je premagal Huberta Hurkacza, tako da vse pohvale," je po dvoboju povedal Hačanov, ki se že veseli polfinalnega dvoboja.

"Vedno sem verjel vase. In ko dosežeš odličen rezultat, se pokaže, česa si sposoben.  Potem tudi bolj začneš verjeti vase. To prepričanje in samozavest se zdita veliko močnejša po OP ZDA. Upam, da bom še naprej rasel kot oseba in športnik," je dodal 26-letni Rus.

Hačanov s političnima sporočiloma razburil Azerbajdžan

Ruski teniški igralec Karen Hačanov se je po uvrstitvi v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu znašel na udaru kritik iz Azerbajdžana zaradi sporočila podpore Gorskemu Karabahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hačanov, ki ima armenskega očeta, je doslej dvakrat na OP Avstralije na kamero napisal besedilo podpore. Na tribunah so ga spodbujali tudi v Avstraliji živeči Armenci z zastavami te regije.

Na to so se danes odzvali pri Azerbajdžanski teniški zvezi (AFT), ki je na sedež Mednarodne teniške zveze (ITF) poslala protestno pismo in dejanja 26-letnega Rusa označila kot "provokacijo" in "dejanje iz sovraštva".

"Zveza obsoja to dejanje in zahteva, da teniškega igralca kaznujejo. Obenem je krovno teniško zvezo pozvala, naj sprejme ostre ukrepe za preprečitev tovrstnih incidentov v prihodnosti," so, kot to citira AFP, v izjavi za javnost zapisali pri AFT.

ITF se za zdaj še ni odzval, je pa Hačanov na tiskovni konferenci po četrtfinalnem dvoboju proti Američanu Sebastianu Kordi dejal, da mu nihče od uradnikov turnirja ni dejal ničesar glede nadaljnjih sporočil.

"Imam armenske korenine. Po očetovi, dedkovi, celo po mamini strani. Sem na pol Armenec. Če sem iskren, nočem iti globlje od tega. Želel sem zgolj pokazati podporo svojim ljudem, to je to," je o tem dejal polfinalist OP ZDA.

Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu glede nadzora nad regijo Gorski Karabah z večinsko armenskim prebivalstvom, ki leži znotraj mednarodno priznanih meja Azerbajdžana.

Stefanos Cicipas | Foto: Reuters Stefanos Cicipas Foto: Reuters

Cicipas je z lahkoto preskočil Čeha

Drugi četrtfinalni sta igrala Stefanos Cicipas in Jiri Lehečka. Grk tokrat ni imel težjega dela, potem ko je češkega nasprotnika odpravil po treh nizih 6:3, 7:6 (2), 6:4. Dvoboj se je končal po dveh urah in 19 minutah.

Štiriindvajsetletni Atenčan se je četrtič in tretjič zapovrstjo uvrstil med štiri najboljše na OP Avstralije, za prvi finale pa se bo v petek pomeril proti Rusu Karenu Hačanovu.

Cicipas v svojem obračunu ni blestel, a je bil v ključnih trenutkih zbran in se ves čas dobro reševal iz težav. V prvem nizu je do odločilnega odvzema servisa prišel v drugi igri, v drugem pa je odlično odigral predvsem podaljšano igro, potem ko je pred tem branil žogice za "break" tekmeca.

Tudi v tretjem nizu je ves čas ohranjal korak prednosti, potem ko je ubranil tri zaporedne žogice za "break" v sedmi igri. Odločilni odvzem servisa je dosegel prav v zadnji igri.

"Ne vem, ta dvoboj je bil nekoliko drugačen, na koncu pa je pomembno, da sem našel rešitev in zmagal," je po zahtevnem obračunu dejal Cicipas.

"To je bil eden najtežjih dvobojev s tremi nizi, ki sem jih tukaj odigral. Jiri je igral zelo dobro na tem turnirju, v zadnjem času igra sijajno in želim mu veliko uspeha v prihodnosti," je tri leta mlajšega tekmeca pohvalil Atenčan.

"Moral sem kljubovati zelo močnim žogam z osnovne črte, to je bila naloga, ki sem se ji moral res z vsem srcem posvetiti. Podaljšana igra je bila ključna, vsaj tako si mislim. Pomembno je bilo vzpostaviti prevlado v dvoboju. To sem čutil in vedel, da bi lahko bila prednost odločilna," je še dodal Grk.

OP Avstralije, četrtfinale:

Karen Hačanov (Rus, 18) - Sebastian Korda (ZDA, 29) 7:6(5), 6:3, 3:0 - predaja
Stefanos Cicipas (Grč, 3) - Jiri Lehečka (Češ) 6:3, 7:6 (2), 6:4;

Preberite še: 

Nick Kyrgios
Sportal Kyrgios prestal operacijo: Naredil bom vse, da se vrnem v najboljši podobi
Novak Đoković
Sportal Đoković se je hitro popravil, da ne jemlje prepovedanih tablet
Novak Đoković
Sportal Đoković je hitro zapustil osrednje igrišče
Ne spreglejte