Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
0.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 11. 10. 2012, 0.20

6 let, 7 mesecev

Tisljeva enigma – katera bo leva zunanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Krimova skupina B bo za Slovence najbolj zanimiva. Prvi favorit je bržkone madžarski Györi, brez dvoma bosta napeti tudi bitki z večnim tekmecem Podravko. Romunski Cluj stavi na sproščenost.

Györi, ekipa, ki je šestkrat zapored igrala v polfinalu lige prvakinj, od tega dvakrat v finalu, ima za prihodnost kakopak najmanj podobne cilje. Trenerja Karla-Erika Böhna je nasledil Španec Ambros Martin, ki ve, kakšen je občutek, ko se zavihtiš v finale. To mu je leta 2011 uspelo z Itxakom, a je ostal praznih rok proti Larviku. Podobno kot Györi v lanski sezoni proti Budućnosti, ko je v trilerju izgubil zgolj zaradi manj golov v gosteh. Madžarke je zapustila slovenska reprezentantka Ana Gros, zato pa so dobile Raphaelle Tervel in Orsolyo Herr. Predsednik Ernö Kelecsenyi si torej znova želi finala. Če bomo pa že tam, gremo na zmago, pravi.

Sedem letošnjih Krimovih novink je kar pisana druščina. Prihajajo iz Švedske, Nemčije, Brazilije in Španije. Skupaj s staroselkami bodo tigrice skušale izboljšati lansko vrstitev, ko so v glavnem delu tekmovanja – tja se uvrsti osem najboljših ekip – zbrale štiri točke. Na papirju krimovke z bronasto špansko olimpijko Carmen Martin, Švedinjo Linneo Torstensson, najkoristnejšo igralko EP 2010, Nemkama Susann Müller in Nino Wörz, nevarno Andreo Penezić in drugimi delujejo močno, a stvarnost je manj rožnata. Najbolj zaradi poškodb, ki so klestile predvsem na položaju leve zunanje, kjer so trenutno poškodovane kar tri rokometašice. Zato se je na to igralno mesto začasno preselila kar zimzelena Marina Vergeljuk. Nesrečno Danielo Piedade, odlično brazilsko krožno napadalko, pa je zadela celo možganska kap. Trener Tone Tiselj priznava, da je ekipa vrhunska, a da morda nikdar ne bo zaigrala skupaj. Drugi in zadnji naslov evropskega prvaka je Krim osvojil leta 2003, tri leta kasneje je igral zadnji finale. Oboje tudi z Ljudmilo Bodnjevo. "Zavedamo se, da prihajajo nove in nove ekipe, ki so sposobne velikih stvari v ligi prvakinj. Imamo težko skupino, a vseeno verjamemo, da smo sestavili močno ekipo, ki lahko doseže veliko. Radi bi napravili korak naprej v primerjavi s prejšnjo sezono," pravi kapetanka, ki že deseto sezono nastopa na Krimu.

Podravka je ekipa z najdaljšo zgodovino nastopanja v ligi prvakinj, saj vstopa že v 19. sezono. A Koprivničanke se po letu 2009 niso več prebile iz skupine v glavni del. Pred sezono velikih premikov v ekipi Nevena Hrupca ni bilo. Ena največjih okrepitev bi morala biti Anita Bulath, madžarska reprezentantka, ki je prispela iz Veszprema, a v Koprivnici ostala le nekaj mesecev, nato pa raje izbrala Viborg. Evropske prvakinje iz leta 1996 bodo igrale ravno na karto evolucije. Da je ostala večina ekipe s trenerjem na čelu enaka, bodo skušale unovčiti in postati presenečenje tekmovanja. Ne glede na močno skupino bodo napadle (vsaj) tretje mesto.

Že res, da je univerzitetna ekipa Cluja na videz v rahlo odstopajočem položaju od ostalih treh in že res, da ji je prvič uspel polet iz kvalifikacij za ligo prvakinj. Ampak z odločilno zmago nad ruskim podprvakom Rostovom je zadnja tri leta v romunskem prvenstvu najvztrajnejši zasledovalec Valcee več kot opozoril nase. Zasedbo z izjemno Madžarke Viktorie Petroczi sestavljajo zgolj romunske igralke. Morda ima konkurenca zares veliko bolj sloveča imena, ampak temeljna aduta Cluja bosta ponos, da so prvič v klubski zgodovini dekleta sploh prišla med najboljših 16 ekip Evrope, in sproščenost. Zato – pozor, krimovke.

Ne spreglejte