Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
9.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Dragan Gajić Sebastian Skube Gorazd Škof Uroš Zorman Veselin Vujović

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 9.19

6 let, 7 mesecev

Še pred kratkim aktualni, zdaj nekdanji reprezentanti

Reprezentanca "nereprezentantov"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
reprezentanca nereprezentantov | Foto Sportida

Foto: Sportida

V primerjavi z zadnjim rokometnim svetovnim prvenstvom pred dvema letoma na tokratnem v Franciji, ki se začne v sredo, ne bo nastopilo kar 12 igralcev s katarske ekspedicije.

"Blaga menjava generacij" je besedna zveza, ki ob praktično vsakem srečanju z rokometnim selektorjem Veselinom Vujovićem pride na plano vsaj enkrat. Dejansko se je lotil remonta ekipe. Pri tem je šlo za interakcijo njegovih odločitev, zdravstvenih vzrokov, emša igralcev in sloves od reprezentance po lastni odločitvi.

Preverili smo, kateri rokometaši so za Slovenijo igrali na zadnji treh velikih tekmovanjih – olimpijske igre (OI), evropsko prvenstvo (EP) in svetovno prvenstvo (SP) –, na aktualnem seznamu za svetovno prvenstvo pa jih ni.

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu v Metzu nastopila v skupini B z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala se bodo uvrstile po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Prva tekma Slovence čaka 12. januarja z Angolci.

V primerjavi z OI 2016 na SP 2017 manjkajo: Uroš Zorman, Dean Bombač, Gorazd Škof, Simon Razgor

Uroš Zorman se bo pripravljal s Kielcami. Obstaja možnost, da bi ga Vujović poklical, če se bo v ekipi/igri kaj zalomilo. | Foto: Vid Ponikvar Uroš Zorman se bo pripravljal s Kielcami. Obstaja možnost, da bi ga Vujović poklical, če se bo v ekipi/igri kaj zalomilo. Foto: Vid Ponikvar Je in ni reprezentant

Že če potegnemo vzporednico z olimpijskimi igrami, je podoba reprezentance precej drugačna, čeprav je olimpijski karneval v Riu potekal pred manj kot pol leta. Status med nebom in zemljo ima Uroš Zorman. Je reprezentant in ni.

Oziroma je nekakšen "stand by" reprezentant. Čeprav je poleti že napovedal konec kariere, ga je Vujović prosil za premislek, nato pa ga je postavil na seznam za kvalifikacije za EP 2018. Ljubljančana ima Vujović po lastnih besedah še vedno "v rezervi", če bi šlo kaj narobe v Franciji. Kljub dogovoru, da Zormana zaradi preobremenjenosti ni med potniki za SP.

Gorazd Škof se je poslovil od reprezentance. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gorazd Škof se je poslovil od reprezentance. Foto: Urban Urbanc/Sportida Prvi vratar postal odpadnik in obratno

Gorazd Škof je bil v zadnjih letih večinoma nesporna številka ena v slovenskih vratih. Ker ima težave s kolenom Primož Prošt, je prišel pomagat tudi pred svetovnim prvenstvom, a mu je Vujović postavil ultimat, da ga vzame na prvenstvo le kot prvega vratarja.

Dan prej pa naj bi selektor dejal, da ga v Francijo ne bo odpeljal. Zaplet se je končal s vratarjevim pakiranjem kovčkov in precej grenkobe.

Kljub pomladitvi vratarskih in drugih vrst, ki je na pomolu, in glede na Škofovo 15-letno kariero bi se stvar lahko rešila veliko bolj elegantno. Vujovićevo pojasnilo, da se je za bolj korenito pomladitev odločil zaradi odpovedi in poškodb, je zvenelo kot opravičilo, a to dejansko ni bilo.

Bombač ni še pripravljen

Dean Bombač bi moral načeloma prevzeti vlogo svojega soigralca iz Kielc Zormana, a se njegovo zlomljeno rebro ni zacelilo dovolj hitro. Simon Razgor, ki je bil v Riu levo krilo številka dve, pa je imel jeseni precej zdravstvenih težav, zato je ostal zunaj ožjega seznama.

V primerjavi z EP 2016 na SP manjkajo: Sebastian Skube, Dragan Gajić, Luka Žvižej, Uroš Zorman, Dean Bombač, Gorazd Škof

Zbogom, rekorder

Seznam manjkajočih v primerjavi z lanskim evropskim prvenstvom je še malenkost daljši. Potem ko je postavil dvojni rekord, po številu golov in nastopov – poleti ga je v tem pogledu prehitel Zorman – za reprezentanco, se je iz nje umaknil Luka Žvižej.

Dragan Gajić, najboljše desno krilo zadnjega svetovnega prvenstva, se je iz reprezentance umaknil pred enim letom. | Foto: Dragan Gajić, najboljše desno krilo zadnjega svetovnega prvenstva, se je iz reprezentance umaknil pred enim letom. Načeloma zaradi preobremenjenosti. Kdo ve, morda bi celjski kapetan še vsaj nekoliko podaljšal reprezentančno pot, če bi bil v ožjih Vujovićevih načrtih njegov brat Miha.

Vsaj med prvo trojico slovenskih krožnih napadalcev ga ni. Mlajši in bistveno bolj bradati Žvižej vseeno ni bil užaljen, ampak je po poškodbi Mateja Gabra nemudoma sedel na letalo in pred meseci odigral kvalifikacijsko tekmo s Portugalsko.

Različen jezik

Sebastian Skube se je reprezentanci v cvetu svoje kariere odpovedal sam, ker s selektorjem nista našla skupnega jezika. Vujović si zaradi tega ni ravno pulil las od skrbi, niti ga ni poskusil prepričati o nasprotnem. Dragan Gajić je še eden, ki se ni (z)našel na isti valovni dolžini s selektorjem. Reprezentančni pokoj je napovedal po Katarju, z njim pa pohitel po evropskem prvenstvu na Poljskem.

V primerjavi s SP 2015 na SP 2017 manjkajo: Uroš Bundalo, Klemen Cehte, Miladin Kozlina, Jure Natek, Primož Prošt, David Špiler, Miha Žvižej, Sebastian Skube, Gorazd Škof, Uroš Zorman, Luka Žvižej

Jure Natek je za slovo od rokometa osvojil nemško pokalno lovoriko z Magdeburgom. | Foto: FB profil Marka Bezjaka Jure Natek je za slovo od rokometa osvojil nemško pokalno lovoriko z Magdeburgom. Foto: FB profil Marka Bezjaka Brez dvanajstih apostolov

Povsem predrugačena pa je slovenska ekipa v primerjavi s katarskim svetovnim prvenstvom, zadnjim velikim turnirjem, na katerega je Slovence popeljal Boris Denič.

V Franciji ne bo kar 12 članov "katarske" zasedbe. Uroš Bundalo ni ne v ožjih ne v nekoliko širših selektorjevih načrtih, poleg tega je bil Ljubljančan jeseni večinoma poškodovan.

Klemen Cehte igra v eksotičnem Dubaju, poleg tega je odklonil olimpijske kvalifikacije. Miladin Kozlina je bil obrambni izhod v sili. Zdravi Jure Natek bi bil kot vedno še kako dobrodošel v ekipi, a mu telo ne dovoli. Ne le to, Ljubljančan je moral lani pri 34 letih celo končati bogato kariero.

Odpisani univerzalec

Primož Prošt bi bil gotovo v ožjih kombinacijah za vratarske naloge, a mu nagaja koleno. Vsestranski David Špiler, ki je v reprezentanci igral kar na treh položajih, je v lanski sezoni reševal klubsko in zdravstveno problematiko. Razen na tribuni pa se v reprezentanci ni pojavil že dve leti. Pred Miho Žvižejem so, kot smo opisali, prednost dobili obrambno boljši igralci. A je Celjan med rezervami in bo vsekakor dobil vabilo, če bo pri katerem od krožnih napadalcev nastal kak zadržek.

Iz katarskih "nereprezentantov" bi tako lahko sestavili kar konkretno prvo sedmerico in še za kar močno klop bi se našlo gradiva.

Ne spreglejte