Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
17.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

rokomet Veselin Vujović evropsko prvenstvo

Četrtek, 21. 3. 2019, 17.15

5 let, 1 mesec

Pred drugim ciklom kvalifikacij za EP 2020

Razočarani Vujović: Včasih bi ga kar "namlatil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Veselin Vujović | Veselin Vujović je razočaran nad pristopom svojih varovancev. | Foto Gulliver/Getty Images

Veselin Vujović je razočaran nad pristopom svojih varovancev.

Foto: Gulliver/Getty Images

Slovenska rokometna reprezentanca bo v aprilu nadaljevala boj za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020. Slovenci, ki imajo v žepu že dve zmagi iz prvega cikla kvalifikacij, bodo odigrali dve srečanji z Nizozemsko, ki je na papirju v skupini 4 najtežji nasprotnik. Selektor Veselin Vujović je danes že objavil seznam igralcev, na katere bo računal aprila, v primerjavi z novembrskim ciklom pa bo podoba slovenske izbrane vrste nekoliko spremenjena. 

Slovenska rokometna reprezentanca je po dveh kvalifikacijskih tekmah na vrhu skupine 4 z dvema zmagama, ki so jih Slovenci novembra dosegli v gosteh proti Estoniji in Latviji na domačih tleh. Zdaj Slovence čakata dve zahtevni preizkušnji z Nizozemsko, ki je v preteklosti porazila tudi svetovne podprvake Norvežane. "Odločitev je bila takšna, da smo za tekmi z Nizozemsko želeli združiti najboljše rokometaše, a tako kot vedno so nam tudi to tokrat preprečile poškodbe in druge stvari. Največje težave imamo pri vratarjih, saj ne moremo računati na poškodovanega Matevža Skoka in Klemna Ferlina, ta ima težave z alergijami. Zato so nekatere zamenjave, glavni vlogi bosta v golu prevzela Urh Kastelic in Urban Lesjak. Težje poškodovan je tudi Darko Cingesar," je o nekaterih spremembah na seznamu povedal selektor Veselin Vujović.  

Klemen Ferlin ima težave z alergijo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Klemen Ferlin ima težave z alergijo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Seznam povabljenih rokometašev:

Vratarji: Urh Kastelic (Zagreb), Urban Lesjak (Hannover Burgdorf), Rok Zaponšek (Csurgoi);

Krožni napadalci: Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Brest Meškov), Blaž Blagotinšek (Veszprem);

Desna krila: Blaž Janc (VIVE Kielce), Gašper Marguč (Veszprem), Mario Šoštarič (Pick Szeged);

Desni zunanji: Nejc Cehte (Hannover Burgdorf), Jure Dolenec (Barcelona), Vid Kavtičnik (Montepellier);

Srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Pick Szeged), Rok Ovniček (Celje pivovarna Laško);

Levi zunanji: Borut Mačkovšek (Veszprem), Nik Heningman (Pick Szeged), Aleksander Špende (Metalurg);

Levi krili: Tilen Kodrin (Celje pivovarna Laško), Matic Verdinek (Gorenje Velenje).

Na mestu desnega zunanjega je zaradi dobre forme Nejc Cehte dobil prednost pred Žigo Mlakarjem. Mesto levega zunanjega po mnenju slovenskega selektorja povzroča največ težav, ob Borutu Mačkovšku sta na tem položaju še Aleksander Špende in Nik Heningman, ki pa v Pick Szegedu ne dobi prave priložnosti. V reprezentanci so prvič tudi tri desna krila. "Blaž Janc, Gašper Marguč in Mario Šoštarič so izvrstni igralci, ki si zaslužijo dres reprezentance," je svojo odločitev pojasnil Vujović. Reprezentančni nastop si je s predstavami v klubu znova priboril tudi Vid Poteko.

Bezjak odpovedal, Mačkovšek skoraj odpadel

Črnogorski strokovnjak je v prejšnjem ciklu nastopil brez Marka Bezjaka, ki mu je namenil nekaj dodatnega počitka, tokrat pa ga ne seznamu ni zaradi domnevne poškodbe, kar je sporočil direktorju Urošu Mohoriču, s selektorjem pa ni stopil v stik. "Direktorju lažje pove svoje izgovore, z mano pa ni upal priti v stik, saj se najbrž boji, da ga bi prepričal, da vseeno pride," je na novinarski konferenci dejal selektor, ki je imel pri sestavljanju seznama nekaj dilem, saj ga je razočaral pristop nekaterih rokometašev. Največja dilema je bila, ali naj ponudi priložnost Mačkovšku.

Borut Mačkovšek selektorja ni prepričal. | Foto: Mario Horvat/Sportida Borut Mačkovšek selektorja ni prepričal. Foto: Mario Horvat/Sportida

"Večkrat me je že razočaral s svojim odnosom, a na koncu sem se odločil, da mu ponudim drugo priložnost. "Po januarskih prijateljskih tekmah v Franciji sem se z njim pogovoril, mu očital nekaj stvari in mu dal resno opozorilo, saj njegov odnos do reprezentance in igre nista primerna za dres z državnim grbom. Zdaj bo zagotovo kdo rekel, poglejte norega Balkanca, ampak mogoče bi bilo dobro, da nekdo vzame mokro vrv in ga namlati, sam sem to včasih hotel storiti. Visok je več kot dva metra, ima skok, ki pa ga mi vsi še čakamo. Ko da gol, smo vsi navdušeni, ne vidimo pa, koliko strelov zgreši in kako slab je v obrambi," je bil jasen Vujović.

Razočaran nad odnosom

Slovenski selektor je na novinarski konferenci spregovoril tudi o rokometaših v slovenskem prvenstvu, razočaran pa je tudi nad pristopom slovenskih reprezentantov. V slovenski reprezentanci bodo v tem ciklu nastopili le trije rokometaši, ki igrajo v slovenski ligi. "Zelo rad bi imel v reprezentanci le rokometaše iz slovenske lige, a mi vi povejte, ali je kdo primeren. Če bi bili v reprezentanci pretežno le rokometaši iz slovenskega prvenstva, bi pomenilo, da bi bila domača liga kakovostna, jaz pa bi imel igralce ves čas na voljo," je opozoril Vujović. 

Slovenska reprezentanca bo prvo tekmo odigrala 11. aprila na Nizozemskem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenska reprezentanca bo prvo tekmo odigrala 11. aprila na Nizozemskem. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Tako pa moram čakati na igralce iz tujine, ki se v Slovenijo vrnejo utrujeni, tu pa mislijo, da so prišli na dopust. Pričakujejo, da jih bomo pazili in razvajali. Mislijo, da so se vrnili domov, da bodo postorili zadeve, ki jih čakajo doma, da bodo opremili stanovanje. Res sem razočaran nad odnosom rokometašev. Ni patriotizma, mislijo, da se bodo na pripravah reprezentance odpočili," je bil jezen Vujović.

Selektor je zatrdil, da nikoli ne bo prosil igralcev, naj igrajo za reprezentanco, a od tistih, ki pridejo, pričakuje profesionalni pristop. "Rokometaši se morajo zavedati, da igrajo za Slovenijo in da jih spremlja ogromno število navijačev. S svojim odnosom morajo vrniti tisto, kar jim reprezentanca da," je bil jasen Vujović, ki bo s Slovenijo prvo tekmo proti Nizozemski odigral 11. aprila v Almereju, tri dni pozneje pa bo tekma v Celju.

V zadnjem ciklu tudi z mlajšimi?

Junija Slovenijo čaka zadnji kvalifikacijski cikel v boju za evropsko prvenstvo, Vujović pa bo takrat, v primeru zmag nad Nizozemsko, več priložnosti ponudil tudi mladim  in neizkušenim igralcem. "Mi take ekipe skoraj vedno podcenjujemo, tako kot precenjujemo na primer Dance. Tega preprosto ne bi smeli delati, upam, da se bo kaj spremenilo," je bil še jasen Vujović

Skupina 4

Drugi sklop kvalifikacij:

Četrtek, 11. april 2019:
Nizozemska : Slovenija

Nedelja, 14. april 2019:
Slovenija : Nizozemska

12. ali 13. junij 2019:
Latvija : Slovenija

15. ali 16. junij 2019:
Slovenija : Estonija

Že odigrano:

Nedelja, 28. oktober:
Estonija : Slovenija 20:31 (11:16)

Sreda, 24. oktober, Maribor:
Slovenija
 : Latvija 27:21 (14:7)

Preberite še:

Slovenija rokomet ženske
Sportal Slovenke po remiju in dveh tesnih porazih zadnje na turnirju v Poreču
pick szeged stas skube
Sportal Staš Skube razžalostil slovensko legijo pri Zagrebu, "slovenski" Szeged zmagal na Poljskem
Ne spreglejte