Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
10. 1. 2017,
10.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca rokomet svetovno prvenstvo Blaž Janc Nik Henigman Tilen Kodrin Urh Kastelic

Torek, 10. 1. 2017, 10.06

6 let, 7 mesecev

Mladeniči na svetovnem rokometnem odru

Na katere mlade upe se naslanja Slovenija?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Rokometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Franciji nastopa v osveženi zasedbi. Kdo so fantje, ki so prvič na velikem tekmovanju, in tisti, ki imajo za sabo šele prgišče reprezentančnih nastopov?

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

Nik Henigman (levo) in Urh Kastelic sta z 21 in 20 leti med najmlajšimi v rokometni reprezentanci. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nik Henigman (levo) in Urh Kastelic sta z 21 in 20 leti med najmlajšimi v rokometni reprezentanci. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zaradi okoliščin in lastnih odločitev je Veselin Vujović, selektor rokometne reprezentance, na svetovno prvenstvo v Francijo odpeljal zasedbo, ki se je glede na olimpijske igre spremenila za štiri (izkušene) igralce. Priložnost v reprezentanci je dobilo nekaj mlajših obrazov. Med njimi vsekakor izstopa Blaž Janc, ki pa ima za sabo že izkušnjo Ria. Debitanta na velikih tekmovanjih sta pravzaprav le dva, Urh Kastelic in Tilen Kodrin.

Vsekakor je pričakovati, da bodo glavno os slovenske reprezentance, ki se želi uvrstiti v četrtfinale, predstavljali izkušen(ejš)i Vid Kavtičnik, Marko Bezjak, Matevž Skok, Jure Dolenec, Matej Gaber in drugi. Kaj pa sporoča mladostna zagnanost?

Blaž Janc, letnik 1996, desno krilo

blaž blaž janc portret | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Začnimo pri najmlajšem, ki pa je tudi najbolj izpostavljen. Blaž Janc je junija z odliko debitiral v slovenski reprezentanci, izvrstno pa je opravil tudi z izzivom, imenovanim olimpijske igre.

Prvi strelec Celja v ligi prvakov je verjetno najboljši mladi igralec na svetu. Želijo si ga vsi največji klubi.

Odlikujejo ga izjemna zrelost, racionalnost, hitrost in lahkotnost v igri. Redko odigra slabo tekmo. Ima pogum za ključne odločitve v najpomembnejših trenutkih. Fant z Loga pri Sevnici je v članski ekipi slovenskih prvakov že od svojega 15. leta.

Urh Kastelic, letnik 1996, vratar

rokometna reprezentanca zrece zreče zbor | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Urh Kastelic je Jančev vrstnik. Skupaj sta blestela v mlajših reprezentančnih kategorijah, med drugim sta kadetsko izbrano vrsto pred letom in pol popeljala do srebrne medalje na svetovnem prvenstvu.

Pravzaprav bi za mladinsko reprezentanco po letih še vedno lahko igrala. Kastelic je slovenska naložba v prihodnost.

Veselin Vujović ga je na prvenstvo odpeljal, ker želi, da izkusi veliko tekmovanje. Ne glede na to, da je bil jeseni več mesecev poškodovan, debi v reprezentanci pa dočakal šele na predzadnji dan lanskega leta. Gre za visokega vratarja, kakršnega Slovenija ni imela od obdobja Bena Lapajneta.

Nik Henigman, letnik 1995, levi zunanji

slovenija norveska henigman | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Enaindvajsetletnega Ribničana Nika Henigmana, ki je za reprezentanco prvič zaigral lanskega junija, selektor vidi kot igralca, ki bi lahko dolgoročno odgovoril na izrazito slovensko potrebo po visokem strelcu na levem zunanjem položaju, tudi z obrambnimi sposobnostmi.

S slabima dvema metroma in telesno močjo potencial za to vsekakor ima, kar je potrdil tudi že v reprezentanci. Rio je bil zanj kratka, a gotovo poučna izkušnja. Res pa je, da nima veliko mednarodnih izkušenj.

A letošnja sezona spreminja tudi to. Počasi bo nastopil čas za korak naprej. V domačem klubu ali drugje?

Tilen Kodrin, letnik 1994, levo krilo


tilen kodrin | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida O njem je razmišljal že Boris Denič. Po težavah someščana Simona Razgorja je priložnost v reprezentanci Tilen Kodrin dobil pod Veselinom Vujovićem.

Njegova prednost so evropske izkušnje, čeprav je izrazita številka ena v Celju na levem krilu seveda Luka Žvižej. A Kodrin svoje minute dobiva redno in jih večinoma zanesljivo izkorišča.

Gre za dobrega obrambnega igralca, ki združuje za krilo zelo solidno višino in hitrost. Je vrstnik Blaža Blagotinška, ki pa ima za sabo že precej daljšo reprezentančno zgodbo, zato je celjski velikan prerasel tudi oznako "upi".
Ne spreglejte