Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
18.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

EP Hrvaška 2018 za naše #zanase #zanaše Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Sreda, 24. 1. 2018, 18.45

6 let, 2 meseca

Poročilo s tekme Slovenija : Češka

Čehi razblinili slovenske sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Slovenija Češka rokomet | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi zadnjega kroga drugega dela evropskega prvenstva v Varaždinu igrala neodločeno s Češko 26:26 (11:12).


Izbrancem slovenskega selektorja Veselina Vujovića se je ob ugodnem razpletu zadnjih tekem in morebitni današnji zmagi celo nasmihala uvrstitev v polfinale, a njihove načrte so pokvarili Čehi. Po neodločenem izidu so se vsi slovenski načrti na Hrvaškem povsem sesuli in je že končala nastope na zaključnem turnirju stare celine. V skupinskem delu v Zagrebu je premagala Črno goro, igrala neodločeno z Nemčijo ter izgubila z Makedonijo, v drugem delu v Varaždinu pa premagala Španijo, igrala neodločeno s Češko ter izgubila proti Danski. Njena končna uvrstitev bo znana po obeh današnjih tekmah med Makedonijo in Dansko ob 18.15 ter Španijo in Nemčijo ob 20.30 in drugih tekmah v zagrebški skupini I.

Slovenskih privržencev zgodnji termin današnje tekme ni odvrnil od prihoda v Varaždin, okoli 1000 slovenskih gledalcev je od prve minute glasno spodbujalo svoje ljubljence. Vujović se je po napornem dvoboju s Španci odločil, da bo Čehe, ki so imeli po torkovi večerni tekmi s Španci na voljo še manj odmora kot Slovenci, lomil postopoma.

Njegova uvodna postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Blaž Janc in Darko Cingesar, krožni napadalec Blaž Blagotinšek in zunanji igralci Marko Bezjak, Gregor Potočnik in Žiga Mlakar, slednjega je v obrambi menjal Igor Žabič - pa je imela uvodoma gromozanske težave z motiviranimi Čehi, po osmih minutah so si pridelali zaostanek treh golov (3:6).

Slovenija Češka rokomet | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Vujović je hitro posegel po prvih menjavah, nerazpoloženega Skoka je zamenjal s torkovim junakom Urhom Kastelicem, a to ni spremenilo razmerja moči na igrišču. Slovenska klop je že po enajstih minutah igre - pri zaostanku 4:8 - zahtevala prvo minuto odmora in po njej v "ogenj" poslal Vida Kavtičnika in Boruta Mačkovška. Po vstopu obeh "prvokategornikov" je slovenska obramba malce pridobila na moči, a napad je imel še vedno velike težave na češko postavitev 6-0.

Rdeči karton Jana Štehlika v 19. minuti, potem ko je grobo zaustavil Marka Bezjaka, ni spremenila razmerja moči na igrišču, Čehi so z igralcem manj na igrišču dosegli kar dva gola in Slovencem v 21. minuti ušli na pet golov (7:12).

Visok zaostanek je vendarle predramil Vujovićeve fante, od 21. do konca polčasa sploh niso prejeli gola, po delnem izidu 4:0 - pri tem so imeli velikanske težave v napadu, čeravno je Miha Zarabec nekoliko poživil napad - so se tekmecem približali na gol zaostanka (11:12), Čehi pa so za nameček do konca tekme ostali še brez enega stebra svoje obrambe, tudi za Leosa Petrovskyja je bil usoden grob prekršek nad Bezjakom.

Slovenija Češka rokomet | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

Slovenski rokometaši so v drugi polovici skušali zlomiti odpor trdovratnih Čehov, ki so hit letošnjega zaključnega turnirja na Hrvaškem. Z agresivno obrambo na meji izključitve in hitro žogo so v 36. minuti po golu Zarabca prvič na dvoboju povedli s 15:14.

A Čehi niso vrgli puške v koruzo, tudi v nadaljevanju so kljubovali Vujovićevim fantom in jim v 41. minuti znova ušli na dva gola (16:18). Češkega naleta ni ustavila niti slovenska minuta odmora, v 44. minuti se je zaostanek Zarabca in druščine podvojil (16:20).

V kritičnih in prelomnih trenutkih dvoboja so slovenski rokometaši vendarle pokazali svojo moč. Med 44. in 49. minuto so naredili delni izid 4:0 in tekmo postavili v začetno izhodišče (20:20), v izjemno živčnem zadnjem delu razburljivega dvoboja pa v 53. minuti po golu Gašperja Marguča s sedemmetrovke znova povedli s 23:22.

Slovenija Češka rokomet | Foto: Mario Horvat/Sportida Foto: Mario Horvat/Sportida

V sami končnici je Zarabec pet minut pred koncem prvič na dvoboju soigralce popeljal do vodstva +2 (25:23), a te prednosti niso zadržali do konca tekme. Čehi so jih v 58. minuti ponovno ujeli in izenačili na 28:28, v izjemno dramatični in živčni končnici pa slovenski rokometaši niso uspeli zabiti zmagovitega gola. Še več, v zadnjih trenutkih jim je celo grozil poraz, a so bili tudi Čehi nezbrani in ostalo je pri neodločenem izidu.

V slovenski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Vid Kavtičnik in Gašper Marguč, oba sta dosegla po pet golov.

Slovenija : Češka 26:26 (11:12)

Arena Varaždin, gledalcev 2873, sodnika: Fonseca in Santos (oba Portugalska).

Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek, Verdinek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 5, Janc, Potočnik 2, Cingesar 3, Zarabec 5, Bezjak 2, Žabič 1, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban, Suholežnik 1.

Češka: Mrkva, Galia, Hrstka 1, Bečvar 2, Landa, Horak 1, Kotrč, Kašparek 4, Stehlik, Šlachta, Petrovsky, Zdrahala 9 (2), Čip 5, Svitak, Mubenzem 3, Zeman 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Češka 2 (2).* Izključitve: Slovenija 4, Češka 12 minut.

Rdeča kartona: Štehlik (19.), Petrovsky (30.)

Ne spreglejte