Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Rio 2016 plavanje ZDA Michael Phelps

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovo Michaela Phelpsa

Epska zgodba o Američanu, ki se mu klanja svet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Michael Phelps | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na tem planetu še ni bilo takšnega športnika, ki bi osvojil toliko olimpijskih medalj in potolkel toliko plavalnih rekordov. Američan je pri 31 letih blestel tudi v Riu, nato pa napovedal dokončno slovo. A pozor ... To je dejal že po igrah v Londonu.

Njegova zgodba je nekoliko drugačna od drugih. Mnogi ga imajo za najboljšega športnika, kar jih je kdajkoli nastopilo na olimpijskih igrah, prav vsi pa zagovarjajo tezo, da se tako popoln plavalec na tem planetu še ni rodil. Vsaj do 30. junija 1985, ko je v Baltimoru v ameriški zvezni državi Maryland na svet pokukal Michael Fred Phelps.

Osvojil je toliko medalj kot še nobeden pred njim, a je bil tudi zelo nenasiten. Želel jih je še več. Čeprav se je po olimpijskih igrah v Londonu, na katerih je osvojil štiri zlate in dve srebrni medalji, odločil, da se po novih skupnih rekordih poslavlja od plavalnega športa, ni dolgo zdržal v vlogi sveže pečenega upokojenca.

Lahko sploh kdo preseže njegove dosežke?

Najboljši plavalec vseh časov | Foto: Guliverimage/Getty Images Najboljši plavalec vseh časov Foto: Guliverimage/Getty Images Leta 2014, ko je bil star 29 let, si je premislil. Misel, da bi lahko ponovno občutil draž olimpijskega dogajanja in nastopil na tekmovanju, v katerem se je z nepozabnimi dosežki izstrelil kot meteor v nebo športne nesmrtnosti, je bila večja od vseh tegob, ki so ga čakale na poti vrnitve v staro formo. Pljunil je v roke in se vrnil k treningom.

Njegov trener Bob Bowman, s katerim je sodeloval dve desetletji, ga je znal pripraviti, da je postal ponovno strah in trepet nasprotnikov. Nikoli ga ni zmotilo trdo delo in avtoritativna drža Bowmana. Bil je preprosto idealen trener, da je znal ogromno Phelpsovo željo po prvih mestih in garaško voljo pretopiti v vrhunske rezultate.

Zavedal se je, da ima Phelps takšne fizične predizpozicije kot le malokdo na svetu. Izklesal ga je do ravni, po kateri so poznavalci plavalnega športa potegnili črto in se resno vprašali, ali se bo v prihodnosti sploh še našel junak, ki bi lahko presegel njegove podvige. V obdobju največjih dosežkov so se ozirali za njim in se spraševali, ali je sploh s tega planeta.

Prvič na olimpijske igre kot oče

V Riu je nastopil v novi vlogi. Pred dobrimi tremi meseci se je rodil njegov sin Boomer Robert Phelps in poskrbel za dodatno motivacijo, saj se njegov očka z najverjetneje zadnjih olimpijskih iger ni hotel vrniti praznih rok.

Nastopil je na petih zaporednih olimpijskih igrah, kar je poleg njega v ZDA zmogla le še legendarna plavalka Dana Torres. Ima kar 23 zlatih olimpijskih medalj. Naslednji na večni lestvici jih ima devet. Neverjeten podatek, ki dokazuje, kako izjemna je kariera pogosto nasmejanega Američana s štrlečimi ušesi.

Pred osmimi leti je v Pekingu z osmimi zlatimi medaljami poskrbel za absolutni rekord. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pred osmimi leti je v Pekingu z osmimi zlatimi medaljami poskrbel za absolutni rekord. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nekdaj je častil Avstralca Iana Thorpa. Bil je njegov vzornik. Nato ga je hitro prerasel in poskrbel za kopičenje najbolj veličastnih plavalnih nastopov, kar si jih je bilo kdaj mogoče zamisliti v 50-metrskih olimpijskih bazenih.

Kaj je osvojil v Riu?

Olimpijske igre, njegove pete v karieri, je začel spektakularno. Na slovesni otvoritvi iger je nosil ameriško zastavo in izžareval ogromen ponos, ko je stopical po slavnem štadionu Maracana. Prvi nastop je okronal z zlato medaljo. Štafeti 4 x 100 prosto je pomagal do prvega vrhunca. To je bilo 7. avgusta.

Le dva dni pozneje je ponovno oživela Phelpsmanija. Na 200 metrov delfin se je vpisal v zgodovino, saj je postal prvi, ki se je na petih zaporednih olimpijskih igrah uvrstil v veliki finale. Da mu je ta disciplina prirasla k srcu, je dokazal z zmago in novo zlato medaljo. V Londonu je bil na 200 metrov delfin drugi, zato si je v Riu še posebej želel vrniti na olimpijski prestol prav v tej disciplini. Postal je tudi najstarejši olimpijski plavalni zmagovalec. Ne le v Riu, ampak kar vseh časov.

V Riu je osvojil pet zlatih in eno srebrno medaljo. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Riu je osvojil pet zlatih in eno srebrno medaljo. Foto: Guliverimage/Getty Images Dva dni pozneje je Phelps združil moči z rojaki in nadaljeval zlato bero medalj v štafeti 4 x 200 prosto.

Ko se je pisal 11. avgust, je ameriški zvezdnik nastopil v finalu 200 metrov mešano. Postal je olimpijski prvak. V tej disciplini že četrtič zapored, kar je bil podvig brez primere. S čim podobnim sta se lahko pohvalila le še dva atletska zvezdnika Al Oerter in Carl Lewis. To je bila že 13. zlata medalja na olimpijskih igrah za Phelpsa, ki jih je osvojil v konkurenci posameznikov. S tem je podrl celo 2168 let star rekord še iz antičnih časov, ko je bil Leonidas iz Rodosa na starih olimpijskih igrah najboljši dvanajstkrat.

Predzadnji nastop na igrah, plaval je na 100 metrov delfin, je postregel z edinim porazom. Prehitel ga je Singapurec Joseph Schooling, s katerim se je fotografiral pred 13 leti, ko je bil Azijec še majhen otrok. V Riu mu je 21-letni Schooling prizadejal poraz, finale pa bo romalo v almanahe tudi zato, ker so se na drugem mestu zvrstili kar trije plavalci. Eden izmed njih je bil Phelps, ki se je z rdečimi madeži na telesu počasi bližal končnemu nastopu.

Češnja na torti

V soboto, 13. avgusta, je izpisal še zadnje olimpijsko dejanje. Nastopil je v štafeti 4 x 100 metrov mešano. Phelps je plaval v tehniki delfina, svoji domovini pa pomagal do nove zmage. Tako je plavalno kariero končal že z 28. olimpijsko medaljo. Le pet jih ni bilo zlatih. Da je bilo slovo še slajše, so Američani poskrbeli z novim olimpijskim rekordom. Statistiki so postregli s podatkom, da je bila to 1001. zlata medalja na olimpijskih igrah za ameriške športnike.

Poslovil se je tako, kot je razvadil svoje navijače. Z zlato olimpijsko medaljo in novim rekordom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Poslovil se je tako, kot je razvadil svoje navijače. Z zlato olimpijsko medaljo in novim rekordom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tako se je Phelps poslovil v mogočnem slogu. V takšnem, kot si športnik njegovega kova tudi zasluži. ''To je bila češnja na torti, ki sem si jo vedno želel,'' je dejal najboljši plavalec vseh časov po zadnjem nastopu v bleščeči karieri, ki se je razpletel kot v sanjah. Z novim rekordom in zlatom.

Če si ne bo premislil, tako kot si je po Londonu, bo njegova zapuščina ostala pri 28 olimpijskih medaljah. Če se bo vrnil, bi lahko v Tokiu pri 35 letih naskakoval nov mejnik, mejo 30 odličij ...

Največji uspehi Michaela Phelpsa:

Olimpijske igre: 28 medalj (23 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti)
Svetovna prvenstva v dolgih bazenih: 33 medalj (26 zlatih, 6 srebrnih in 1 bronasta)
Svetovna prvenstva v kratkih bazenih: 1 medalja (1 zlata)
Vseameriške igre: 21 medalj (16 zlatih in 5 srebrnih)

Skupaj na velikih tekmovanjih: 83 medalj (60 zlatih, 14 srebrnih in 3 bronaste)

Vožnja pod vplivom alkohola, uživanje marihuane ...

V bogati karieri se mu je pripetilo tudi nekaj kontroverznih dogodkov, ki so očrnili javno podobo, a jo je znal vedno znova osvetliti z neverjetnimi športnimi dosežki, s katerimi je naredil vsakega ameriškega navijača še bolj ponosnega. Kaj je bilo narobe? Vozil je v alkoholiziranem stanju, na eni izmed zabav so ga ujeli med uživanjem marihuane ...

Pokesal se je in priznal, da s tem ni bil vzor drugim, zlasti najmlajšim, a je opravil ogromno družbeno-koristnega dela, vse skupaj pa oplemenitil še s svojo fundacijo, ki se je trudila razširiti ozaveščanje o plavanju kot zdravem načinu življenja. Njegovi darovani zneski niso bili skromni, ampak izraženi s sedemmestnimi vložki, kar je znalo okrepiti njegovo priljubljenost med športnimi navdušenci. Napovedal je, da bo do Ria ostal trezen. Rezultati pričajo o tem, da mu je uspelo. O tem, ali si je na zadnji zabavi v Riu ob slovesu od plavalne kariere končno dal duška in imenitni karieri nazdravil z alkoholnimi pijačami, vedo povedati le tisti, ki so preživeli večer z njim.

Nikoli ni padel na dopinškem testu

Njegova zaročenka Nicole Johnson in prvorojenec Boomer | Foto: Guliverimage/Getty Images Njegova zaročenka Nicole Johnson in prvorojenec Boomer Foto: Guliverimage/Getty Images Teorij zarot o tem, da so mu do rekordnih dosežkov pomagala nedovoljena sredstva, ni manjkalo. Sploh po zgodovinskem uspehu v Pekingu, ko je osvojil osem zlatih medalj in popravil legendarni rekord rojaka Marka Spitza iz leta 1972.

Čeprav je častno zaprisegel, da želi v bazenu osvajati prva mesta le na pošten način, in dopingu javno napovedal vojno, so njegovi izjemni rezultati, sposobnost tempiranja prave forme ob pravem trenutku in vzdržljivost v očeh mnogih porajali ogromno dvomov. Bil je pač toliko boljši od drugih, da so mnogi razloge za to iskali prav v pomoči prepovedanega.

Rezultati v laboratoriju niso nikoli pokazali, da bi goljufal. Ostal je pojem čistega plavalca, kar je v modernih časih, ko je postal šport polje 1001 interesov in trmastih poskusov, kako preslepiti tekmece in se na takšne in drugačne poizkuse prebiti na vrh, prava redkost. 

Njegova plavalna ikona je ostala neomadeževana, kar je vredno globokega priklona.

Posvetil se bo družini

''Zdaj bi rad čim več časa preživel s sinom Boomerjem, zaročenko Nicole in družino. Dovolj je bilo. Plavanju sem posvetil 24 let in sem zadovoljen z doseženim. Zdaj je čas za začetek novega obdobja. Ne bom se več vrnil,'' se ni pustil sprovocirati, ko so ga njegovi sotekmovalci po zadnjem nastopu prosili, če bi z njimi vztrajal vsaj še do Tokia 2020.

Njegovi načrti za prihodnost niso vezani na plavanje. Vsaj na tekmovalni del.

V Riu je za plavalnega superjunaka stiskala pesti tudi mati Deborah (desno). V družbi vnučka. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Riu je za plavalnega superjunaka stiskala pesti tudi mati Deborah (desno). V družbi vnučka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Bolj se bo posvetil družini. Dobro ve, kakšen je občutek, ko otrok v mladih letih ostane brez očeta. Sam je to izkusil pri devetih letih, a je našel pot, da ga to ni ustavilo pri uresničitvi športnih ciljev. Postavil si je visoke, a jih nato naredil še višje. Tako visoke, da jih bo v prihodnjih desetletjih na olimpijskih igrah (skoraj) nemogoče prekositi. Kdo ve ...

Ne spreglejte