Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
29. 7. 2016,
21.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Michael Phelps plavanje Rio 2016 olimpijske igre

Petek, 29. 7. 2016, 21.51

6 let, 7 mesecev

Portret: Michael Phelps, ameriški plavalec

Kralj olimpijskih rekordov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
michael phelps | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ovenčan z več olimpijskimi kolajnami, kot jih je osvojil kdorkoli kadarkoli, se ameriški plavalec Michael Phelps, tokrat brez aure nepremagljivosti, podaja na pete olimpijske igre.

Če 15-letni fant, ki je najmlajši ameriški olimpijec v zadnjih 70 letih, po senzacionalnem petem mestu na olimpijskih igrah reče, da je sicer zadovoljen, a da si je vendarle silno želel več, da bi se lahko vmešal v boj za kolajne, potem je jasno, da gre za kombinacijo talenta in ambicij izjemnih razsežnosti. Prav s podobnimi besedami je Michael Phelps šokiral svetovno javnost leta 2000 v Sydneyju po tekmi na 200 metrov delfin. Da, igre v Riu bodo že njegove pete. Na njegovi poti pa kar mrgoli rekordov.

V svoji zbirki ima neverjetnih 22 olimpijskih kolajn. Larisa Latinina, sovjetska gimnastična zvezdnica iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, je njegova prva zasledovalka s štirimi kolajnami manj.

 

Atene 2004

Njegov neverjetni pohod se je začel v Atenah pred 12 leti. Prvo zlato olimpijsko kolajno je osvojil v slogu. S svetovnim rekordom na 400 m mešano. Sledilo je še sedem atenskih medalj, od tega štiri zlate. V rodnem Baltimoru je dobil svojo ulico pri rosnih 19 letih.

V Pekingu. | Foto: Reuters V Pekingu. Foto: Reuters Peking 2008

Olimpijske igre na Kitajskem so bile povsem njegove. Osem disciplin, osem zlatih odličij, od tega tri z ameriškimi štafetami. S tem je presegel svojega legendarnega rojaka Marka Spitza, ki je leta 1972 v Münchnu osvojil en olimpijski naslov manj. Ob tem je Phelps postavil sedem svetovnih in en olimpijski rekord.

London 2012

(Skoraj) popolno gre težko še bolj v višave, a pri Phelpsu se je v določenem smislu dogajalo prav to. Potem ko je že napovedal upokojitev, je pred štirimi leti nadaljeval svojo zmagovito serijo, resda pa ne vselej z najžlahtnejšim leskom. Postal je prvi plavalec z olimpijskim naslovom na 100 m delfin in 200 m prosto na treh igrah zapored. V istem dnevu je osvojil kolajni tako posamično kot v štafeti in tako prehitel omenjeno sovjetsko gimnastičarko, a njegova zbirka še ni bila dokončna. Končana pa je bila njegova kariera. Vsaj začasno.

Ne spreglejte:

Praznina

Dve leti je trajal Phelpsov premor, med katerim je podobno kot nekoč še en planetarni velikan Michael Jordan resno razmišljal tudi o golfu. Vendar … ''Sebe sem videl le kot plavalca. Ničesar drugega nisem imel, ne ljubezni do sebe ne samospoštovanja,'' se je ozrl na starejšo ero svoje kariere. Glede na povedano in vse senzacionalne športne presežke je pravzaprav razumljivo, da  je v njegovem življenju, podobno kot še pri mnogih drugih športnikih, ki končujejo več(deset)letne rutine, ki so bile del njihovega vsakodnevnega življenja, zazijala praznina.

Družina naj bi precej pripomogla k njegovi stabilnosti. | Foto: Reuters Družina naj bi precej pripomogla k njegovi stabilnosti. Foto: Reuters
Pojavile so se težave z alkoholom. Tudi v kombinaciji z volanom. Dvakrat. Obsojen je bil pogojno in šel na zdravljenje. Tudi to je bilo del njegove transformacije iz žurerja v družinskega človeka. Pri tem ni zanemarljivo niti rojstvo sina. Plavanje ga je začelo spet ''gristi''. Leta 2014 se je vrnil. ''Spet se zaljubiti v šport je nekaj, kar sem vselej želel narediti. Na svoj način,'' je dejal za olympics.cbc.ca.

Zaveda se, da je bistveno bolj ranljiv kot v preteklosti. | Foto: Reuters Zaveda se, da je bistveno bolj ranljiv kot v preteklosti. Foto: Reuters

Rio 2016

Na prejšnjih igrah je bil superzvezdnik. V Riu pa bo (tudi) mentor mlajšim in sokapetan moške ekipe. Tekmoval bo na 100 in 200 m delfin ter 200 mešano ter v štafetah. Brez aure nepremagljivosti. Več kot jasno mu je, da bo moral plavati hitreje kot na ameriških kvalifikacijah. Trdno zaupa v trenerja Boba Bowmana, s katerim sta si zvesta že dve desetletji. Morda pa se zlata olimpijska era nadaljuje s številko 19.

Ne spreglejte