Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2016,
13.33

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zika olimpijske igre Rio 2016

Sobota, 11. 6. 2016, 13.33

7 let, 11 mesecev

Brazilija: Z virusom zika se bo okužil le en obiskovalec iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
zika | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Riu de Janeiru med letošnjimi olimpijskimi igrami pričakujejo prihod pol milijona turistov. Na brazilskem ministrstvu za zdravstvo so se v petek ozrli na stanje z virusom zika, minister Ricardo Barros pa je zatrdil, da statistika kaže, da se bo z virusom med igrami okužil le en turist, in da je vsa panika okrog virusa odveč.

Tudi Brazilci iz preventivnih razlogov nosečnicam odsvetujejo pot na igre, pa čeprav možnosti okužbe z virusom v Riu de Janeiru skorajda ni. Trditve so na ministrstvu oblikovali na osnovi raziskav mrzlice dengue, ki so jo preučevali v sklopu priprav na nogometno svetovno prvenstvo 2014, obe bolezni pa prenaša ista vrsta komarja.

V Braziliji prav tako mirijo, da je virus zika tako rekoč nenevaren, saj so simptomi ob okužbi podobni kot pri prehladu ali gripi, drugače je le pri nosečnicah, kjer virus lahko poškoduje plod, zato naj se te preventivno izognejo poti v Brazilijo.

Zaradi zime manj aktivni

Na ministrstvu pravijo, da bo avgusta v Braziliji zima, ko so komarji manj aktivni, kljub temu pa priporočajo uporabo repelentov in oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami, kar so splošni ukrepi na območjih s komarji. Prav tako svetujejo zaščito pri spolnih odnosih, saj je zika prenosljiva tudi po tej poti, a uporaba kondomov je le del siceršnje življenjske preventive.

Število okužb se znižuje

V Braziliji prav tako poudarjajo, da so ukrepi proti širjenju virusa v državi že prinesli prve uspehe in da se število okužb močno zmanjšuje. Februarja jih je bilo ob vrhuncu več kot 16 tisoč, maja pa le še nekaj več kot dva tisoč.

Mnenja o nevarnosti virusa pa ostajajo deljena. Maja je 150 znanstvenikov zahtevalo, da se igre preloži ali odpove, da bi na ta način preprečili globalno epidemijo z virusom zika, saj so znanstveniki prepričani, da bodo obiskovalci iger virus ob vrnitvi razširili po vsem svetu.

Ne spreglejte