Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
13.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

plavanje Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 13.14

6 let, 7 mesecev

Saj ni res, pa je: leta 2008 ga je gledal kot boga, leta 2016 ga je premagal v boju za olimpijsko zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

21-letni singapurski plavalec Joseph Schooling je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru poskrbel za senzacijo. V finalu 100 metrov delfin je premagal svojega velikega vzornika, deset let starejšega Michaela Phelpsa, ki ga je prvič srečal leta 2008, ko se je ameriška olimpijska plavalna ekipa v sklopu priprav na OI v Pekingu ustavila v njegovi domovini.

Joseph Scholling je sinoči dosanjal svoje sanje. Na 100 metrov delfin je z novim olimpijskim rekordom 50,39 sekunde postal olimpijski prvak in prvi dobitnik zlate olimpijske medalje za Singapur.

Po zmagi so ga preplavila čustva. Poleg zavedanja, da je postal olimpijski prvak, ga je prevzelo veselje ob tem, da je v olimpijskem plavalnem boju, ki ga je v živo spremljal tudi predsednik Singapurja, premagal svojega vzornika iz otroških let, najuspešnejšega olimpijca vseh časov Michaela Phelpsa. Ta si je drugo mesto delil s kar dvema plavalcema, Južnoafričanom Chadom le Closom in Madžarom Laszlom Csehom, kar se je zgodilo prvič v zgodovini olimpijskih iger in je po mnenju slovitega Američana "zelo kul".

Phelps je razlog, da je želel postati boljši

"Če ne bi bilo Michaela, ne verjamem, da bi mi uspelo priti do točke, na kateri sem danes," je povedal po zmagi. "Želel sem si postati takšen, kot je on. Mislim, da se je vse to zgodilo zaradi njega. On je razlog, zakaj sem si želel postati boljši plavalec," je razlagal športnik, čigar fotografija iz otroštva, ko je poziral s Phelpsom, je hitro zaokrožila po spletu. Schooling se spominja, da je bil ob srečanju s svojim idolom tako šokiran, da iz sebe ni spravil niti besede.

V albumu mnogih olimpijcev

Schooling pa ni edini plavalec na letošnjih olimpijskih igrah, ki ima v svojem albumu fotografijo s Phelpsom. Z njo se lahko pohvalita tudi ameriška plavalka Katie Ledecky, ki se je s svojim športnim idolom fotografirala pri devetih letih, in 22-letna Japonka Daiya Seto, dobitnica bronastega odličja na 400 metrov mešano.

To pomeni, da Phelps danes pravzaprav tekmuje z generacijo športnikov, ki jih je navdušil za plavalni šport, to pa je dediščina, ki si jo je želel in jo je po 24 letih udejstvovanja – Phelps je napovedal skorajšnje slovo – v plavanju brez dvoma ustvaril.

Ne spreglejte