Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
7.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

plavanje Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 7.09

6 let, 6 mesecev

Olimpijske igre, 100 metrov delfin, moški

Kralj bazenov prvič premagan, Singapurec spisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Joseph Schooling | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Singapurski plavalec Joseph Schooling je na OI v Riu osvojil zlato odličje na 100 metrov delfin. V zelo napetem finalu je Schooling premagal velikega Michaela Phelpsa, ki se je moral zadovoljiti s srebrom. In to z delitvijo srebra. Drugo mesto si je Phelps razdelil z Južnoafričanom Chadom le Closom in Madžarom Laszlom Csehom.

Enaindvajsetletni Schooling je Singapurju priplaval prvo olimpijsko kolajno, in to najžlahtnejšo. V velikem finalu pa je slavil s prednostjo 75 stotink sekunde pred drugouvrščeno trojico. Med njo je bil tudi Phelps, ki je v Riu pred tem osvojil štiri zlate kolajne. Število Phelpsovih olimpijskih zlatih kolajn ostaja pri številki 22, vsega skupaj pa ima najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger 27 olimpijskih kolajn.

"Ne vem, če sem bil kdaj s kom izenačen, zato je trojno drugo mesto precej noro," je dejal ameriški olimpijski fenomen, ki je že napovedal upokojitev in v Tokiu čez štiri leta ne bo tekmoval. Lov na še eno olimpijsko zlato pa bo nadaljeval že danes, ko bo nastopil v mešani štafeti na 4x100 metrov.

Drugo mesto na 100 m delfin so si razdelili kar trije plavalci, tudi najuspešnejši olimpijec vseh časov, Michael Phelps. | Foto: Getty Images Drugo mesto na 100 m delfin so si razdelili kar trije plavalci, tudi najuspešnejši olimpijec vseh časov, Michael Phelps. Foto: Getty Images

"Videl sem številko dve ob svojem imenu, potem pa sem še enkrat pogledal in videl, da se je ista številka pokazala tudi ob imenu Laszla in Chada, kar je kul," je še dodal Phelps in čestital Singapurcu za zasluženo zmago: "Očitno sta za njim odlični odlični dve leti, zato kapo dol."

S Phelpsom, s katerim se je Schooling srečal leta 2008, ko je ameriška olimpijska plavalna ekipa obiskala Singapur, mladi Singapurec rad tekmuje. "Rekel sem mu, naj tekmuje še štiri leta, a je odgovoril, da ni šans. Upam, da si premisli," je dejal po zmagi.

Zlati Singapurec upa, da bo navdihnil sodržavljane

Schooling, ki sicer obiskuje univerzo v Teksasu, po svojem uspehu upa, da bo ta navdihnil druge nadarjene športnike v Singapurju in da bodo sledili svojim sanjam. "Upam, da bo to odprlo vrata za šport v naši državi in da bo služil kot zgled mladim športnikom."

Plavanje, 100 m delfin moški:
 

ZLATO:  Joseph Schooling (Sin)

SREBRO: Michael Phelps (ZDA)
        Chad le Clos (JAR)
        Laszlo Cseh (Mad)

Ne spreglejte