Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
7.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Jamajka Rio 2016 Usain Bolt

Torek, 12. 7. 2016, 7.26

6 let, 7 mesecev

Usain Bolt na seznamu potnikov na OI 2016 v Riu

Jamajka ni prečrtala Bolta, ki prihaja v Rio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Bolt | Foto Reuters

Foto: Reuters

Atletski zvezdnik Usain Bolt bo imel priložnost še obogatiti svoje olimpijske uspehe, saj so ga izbrali v jamajško reprezentanco, ki bo nastopila na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Jamajko bo v Braziliji zastopalo 59 športnikov in športnic.

Usain Bolt, ki je odpovedal nastop v finalu teka na 100 metrov na jamajških kvalifikacijah pred dvema tednoma in z zdravniškim opravičilom izpustil tek na 200 metrov, se je kljub temu znašel na razširjenem seznamu za Rio za teke na 100, 200 in 4 x 100 metrov.

Jamajčan lahko postane prvi v zgodovini s tremi trojnimi trojčki zapovrstjo - po tri zlata odličja je namreč osvojil že v Pekingu 2008 in Londonu 2012.

Boltovo uvrstitev na seznam so sicer objavili v ponedeljek. Po jamajških pravilih lahko tisti atleti, ki spadajo med najboljše tri na svetu, izpustijo kvalifikacije z zdravniškim opravičilom, a morajo pozneje dokazati, da so pripravljeni, če želijo tekmovati v olimpijski vrsti.

Zdravniško opravičilo izkoristili številni zvezdniki

Elaine Thompson je v tem letu tekla najhitreje na svetu na 100 metrov. | Foto: Reuters Elaine Thompson je v tem letu tekla najhitreje na svetu na 100 metrov. Foto: Reuters Bolt si je uvodni dan štiridnevnih kvalifikacij natrgal stegensko mišico. Nato je še tekel v polfinalu na 100 metrov, uro pred finalom pa je nastop odpovedal. Zatem je z zdravniškim opravičilom odpovedal preostale nastope na kvalifikacijah.

Potem je odpotoval v Evropo k svetovno znanemu športnemu zdravniku Hansu-Wilhelmu Mullerju-Wohlfahrtu in objavil fotografijo, kako vadi.

Bolt je v tej sezoni na 100 metrov najhitreje tekel 9,88 sekunde, na 200 metrov pa sploh še ni nastopil. To naj bi storil ta mesec na mitingu v Londonu.

Šprinterski zvezdnik je le eden od jamajških atletov, ki so izkoristili zdravniško opravičilo. Med njimi so tudi Elaine Thompson, ki ima najboljši čas sezone na 100 metorv (10,70), dobitnik olimpijskega brona na 100 metrov z ovirami Hansle Parchment in tekačica na 400 metorv z ovirami Janieve Russell. Vsi so na seznamu za Rio.

Ne spreglejte