Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
18.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Rio de Janeiro Rio 2016

Petek, 19. 8. 2016, 18.28

6 let, 7 mesecev

Afera olimpijske vstopnice: spornemu članu MOK po zaslišanju odredili pripor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Vstopnice Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Irca Pata Hickeya, ki je do srede vodil združenje evropskih olimpijskih komitejev, so brazilske oblasti danes po zaslišanju priprle. Sodišče je zavrnilo možnost izpusta ob plačilu varščine, Hickeya pa so že odpeljali v zapor Bangu. Hickey se je v preiskavi znašel zaradi domnevne vpletenosti v nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic.

Hickeyja so v sredo aretirali v luksuznem hotelu v Riu de Janeiru. Irec je ob aretaciji prosil za premestitev v bolnišnico, saj se je počutil slabo. Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje evropskih olimpijskih komitejev je začasno, v skladu s svojo funkcijo, prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Kaj očitajo Hickeyu?

Brazilske oblasti Hickeyju očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev (2,6 milijona evrov). Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je potem skušal preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi osem tisoč dolarjev (7 tisoč evrov), kar je bistveno več od prvotnih cen.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec trdi, da ima natančen seznam vstopnic, ki so jih osebno izročili sponzorjem za posamezne oglede slovenskih nastopov v Riu. Zagotavlja, da se nobena slovenska vstopnica ni znašla v aferi. | Foto: Bor Slana Predsednik OKS Bogdan Gabrovec trdi, da ima natančen seznam vstopnic, ki so jih osebno izročili sponzorjem za posamezne oglede slovenskih nastopov v Riu. Zagotavlja, da se nobena slovenska vstopnica ni znašla v aferi. Foto: Bor Slana

Gabrovec: OKS ni vpleten v afero

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec danes še ni imel nobenih podrobnejših informacij, kako naj bi se vstopnice za prestižni finale nogometnega turnirja na sloviti Maracani iz slovenske kvote znašle v nelegalni prodaji.

Zatrdil je, da "absolutno nič od tega ne drži in da OKS ni vpleten v afero". Dodal je, da je 14 vstopnic za sklepno prireditev, ki so namenjene sponzorjem, še vedno pri slovenskem namestniku generalnega sekretarja za poslovne zadeve Maticu Švabu, ki je v Riu.

"Z naše strani se zagotovo nobena vstopnica ni znašla v aferi. OKS ima natančen seznam vstopnic, ki smo jih osebno izročili sponzorjem za posamezne oglede slovenskih nastopov v Riu," pojasnjuje Gabrovec, ki še zdaj natančno ne ve, česa jih obtožujejo. Točnega števila vstopnic, ki jih je pridobil OKS, sicer ni poznal.

Gabrovec dopušča možnost, da so vstopnice, namenjene OKS, ponaredili že v tiskarni.

Brazilska policija je Ircu Kevinu Mallonu, direktorju podjetja THG, zasegla več sto vstopnic, na katerih je bilo ime irskega olimpijskega komiteja. Med njimi naj bi bile tudi vstopnice za prestižni finale nogometnega turnirja na sloviti Maracani, namenjene OKS.

V OKS so v sporočilu za javnost zapisali, da so pred tremi leti podpisali pogodbo z ameriškim podjetjem Cartan Tours, ki je tako dobil pravico za prodajo vstopnic v Sloveniji. Okvirno ceno vstopnic, ki jih Slovenija potrebuje, so organizatorju iger posredovali pred dvema letoma, natančno število pa Cartan Toursu pred letom dni.

"Vse vstopnice, ki jih je OKS potrebovala za sponzorski program, goste in agencijo Kompas, je krovna športna organizacija v Sloveniji porabila oziroma jih ima v lasti in posesti. Kako in zakaj so se vstopnice znašle pri preprodajalcih, nam ni znano," so v sinočnji izjavi za javnost sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance v Riu.

Ne spreglejte