Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
10.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

vadba

Torek, 9. 7. 2013, 10.20

8 let, 5 mesecev

VIDEO: Vleci, vleci, da boš močan!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Šumenje morja ali žuborenje rek, osvežujoč piš vetra in elastični trak v roki? Verjetno še niste pomislili na to kombinacijo, a našteto gre prav lepo skupaj. Preverite v videu!

Osebna trenerka Jasna Zagrajšek za ogrevanje pred vadbo z elastičnimi trakovi priporoča hitro hojo ali lahkoten tek na bližnji grič in dinamično raztezanje mišic. Mišice nog (mečne, zadnje stegenske in zadnjične mišice) so namreč pri teku ali hoji v klanec veliko bolj aktivne, kot če bi hodili ali tekli po ravnini, poleg tega boste v kratkem času porabili precej več kalorij, z izbiro različnih vzponov pa boste razbili tudi monotonost, ki se lahko občasno prikrade v naš vadbeni vsakdan.

Splošna pravila pri izvajanju vaj:

• Pravilen položaj telesa Ohranite naravno krivino hrbtenice s tem, da popek povlečete k hrbtenici, stisnete mišice medeničnega dna in imate glavo v podaljšku hrbtenice.

• Vaje izvajajte počasi Gibanje naj bo nadzirano v obe smeri. Ne pustite, da vas elastika povleče nazaj. Pozornost usmerite na položaj telesa in mišice, ki so vključene v izvedbo vaje. Ko izvajate vaje, poskušajte čutiti tiste mišice, ki jih krepite. Zavedanje lastnega telesa in vizualizacija med vadbo pripomoreta k boljši učinkovitosti vaje.

• Pravilno dihanje Ritem izvedbe mora biti usklajen z ritmom dihanja. Izdihujete med gibanjem, ko delate oziroma napenjate elastiko. Vdihujete med vračanjem v osnovni (začetni) položaj. Ne zadržujte sape! Vzdrževanje enakomernega ritma dihanja pripomore, da se boste med vadbo prijetno sprostili.

• Upoštevajte splošno navodilo za dihanje med aerobno vadbo (tek, hoja …) Velik poudarek na dihanju je pri vadbi za izgubo maščobe, saj telo le ob prisotnosti kisika pretvori maščobo v uporabno energijo. Mišice za svoje delo potrebujejo kisik. Dihajte mirno in enakomerno, z globokimi vdihi in daljšimi izdihi.

Ne spreglejte