Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča adidas

Foto: adidas

Natisni članek

advertorial tek tekaški copati Adidas

Četrtek, 11. 8. 2016, 8.40

2 meseca, 3 tedne

Razbijamo neverjetne mite o teku

Vsebino omogoča adidas

Foto: adidas

Tek škoduje kolenom in je velik napor za telo! Verjamete ali ne? Preverili smo najpogostejše mite o teku in poiskali resnico, ki vas bo presenetila.

 

Da tek ni dober za naše zdravje?! Zmota ali resnica, kaj menite? | Foto: Da tek ni dober za naše zdravje?! Zmota ali resnica, kaj menite?

Mit #1: Med tekom ne pijmo vode, temveč športni napitek

Ponudba športne prehrane, dodatkov in napitkov je večja kot kdajkoli prej in na trgu se vedno znova pojavljajo še novi izdelki. Dostopnost le-teh pozdravljamo, a včasih jih v resnici niti ne potrebujemo. Eden od mitov je, da med tekom voda ne bo dovolj, temveč moramo poseči po izotoničnih napitkih. A to ne drži povsem. Tekačem, ki tečejo do ene ure, bo voda popolnoma dovolj za dobro hidracijo. Drugače pa je pri tekačih na dolge proge, ki morajo telo oskrbeti z dodatnimi snovmi.

Mit #2: Tek bo poškodoval vaša kolena

To, da tek škoduje kolenom, je pravzaprav največji in najpogostejši mit o teku, ki mu mnogi verjamejo in se zato odpovedujejo temu športu. A resnica je, da če nimate splošnih težav s kolenom in tečete pravilno, je vsaka skrb odveč. Tek pravzaprav okrepi noge in je zelo dobra aktivnost za vaše zdravje. Pazite le, da imate vedno obuto primerno in kakovostno obutev, hkrati pa malce pozornosti namenite temu, kako s stopalom pristanete na tleh. Najprej prsti, nato peta, kajne?

Skrb za kolena je odveč, le poskrbite, da boste imeli pravo tehniko teka in kakovostno obutev. | Foto: Skrb za kolena je odveč, le poskrbite, da boste imeli pravo tehniko teka in kakovostno obutev.

Mit #3: Za dobre rezultate je pred tekom treba jesti testenine

Če vas naslednji dan čaka maraton, to drži, saj potrebujete zalogo glikogena, ki vam bo dal dovolj energije. Vsi tisti, ki vas ne čaka maraton, pa lahko brez skrbi jeste karkoli vam ustreza. Tako vam ni treba prekinjati diete ali jesti testenin, če vam te tisti dan pač ne dišijo. Pazite le, da se na tek ne odpravite lačni, saj se lahko zgodi, da vas vmes zaustavi lakota.

Mit #4: Pred vsakim tekom je obvezno raztezanje

Nekateri še vedno ne ločijo med ogrevanjem in raztezanjem. In medtem, ko je ogrevanje pred vsako vadbo, torej tudi tekom, obvezno, je raztezanje bolje pustiti za konec. Pred tekom se zato ogrejte z dinamičnimi vajami, ki bodo pospešile vaš srčni utrip in pripravile mišice na delovanje. Te vaje so na primer poskoki, izpadni koraki, dvig kolena … Po teku pa si vzemite čas in mišice dobro raztegnite, in sicer s statičnimi vajami, ko zadržite položaj za nekaj sekund.

Raztezanje prihranite za konec. | Foto: Raztezanje prihranite za konec.

Mit #5: Če ne tečete vsak dan, rezultat nazaduje

Če verjamete temu mitu, lahko hitro obupate. A na srečo ta nikakor ne drži. Ne samo, da tek vsak dan ni nujen, lahko je celo škodljiv. Ta vas lahko privede do izčrpanosti, pretreniranosti, poškodb, poleg tega pa vam lahko takšna "obveznost" odvzame veselje do svoje priljubljene aktivnosti. Zato si vzemite kakšen dan počitka, če želite vzdrževati kondicijo, pa lahko tek kombinirate tudi z drugimi aktivnostmi, kot so plavanje, pohodništvo, kolesarjenje, da vadba ne bo postala enolična in dolgočasna.

Mit #6: Tekač ne potrebuje vadbe za moč

Tek spada med kardio aktivnosti, a znano dejstvo je, da je najboljša kombinacija tovrstne vadbe z vadbo za moč. Tu ne gre le za videz telesa, temveč vadba za moč tudi izboljšuje tekaški rezultat. Pomembno je namreč, da okrepimo mišice, pri teku predvsem noge in trup. Treningu za moč prav tako ni treba posvetiti veliko časa, dovolj bo nekajkrat na teden od 20 do 30 minut. Tako boste imeli bolj razvite mišice in več ravnotežja, kar vas bo ubranilo tudi pred morebitnimi poškodbami.

Mit #7: Tek mora biti naporen

Temu mitu se pravzaprav najbolj čudimo. Zakaj bi hobi oziroma aktivnost, ki nas veseli, spremenili v mučenje? Ne, ni treba, da je tek naporen, v prvi vrsti nam mora biti v veselje in užitek, šele nato se lahko lotimo novih ciljev in izboljšanja rezultatov. Seveda je včasih lažje, drugič težje, in se moramo včasih malce prisiliti, da se odpravimo ven, a vse naj ostane v mejah razuma.

Tek nikakor ne sme biti naporen, temveč v užitek, saj boste le tako vztrajali in ohranjali dobro počutje. | Foto: Tek nikakor ne sme biti naporen, temveč v užitek, saj boste le tako vztrajali in ohranjali dobro počutje.

Mit #8: Tek v slabem vremenu škoduje zdravju

Verjamete ali imate ta mit le za zelo priročen izgovor? No, najti boste morali novega, saj ta mit absolutno ne drži. Dejstvo je, da zbolimo zaradi virusov in bakterij, ne pa zaradi hladnega vremena. Seveda pa takrat potrebujemo nekoliko toplejša oblačila, ki pa so vseeno lahkotna in udobna. In zapomnite si: ni neprimernega vremena, je le neprimerna oprema.

Mit #9: Vsi tekaški čevlji so enaki in ustrezajo vsem tipom stopala

Prepričani smo, da temu mitu sploh nikoli ni nihče verjel. Tekaški čevelj je vendarle najpomembnejša oprema vsakega tekača, zato je izbiri treba posvetiti posebno skrb. Pri izbiri tekaške obutve ne hitite, vzemite si čas in se prepričajte, da čevelj ustreza vašemu tipu stopala, da je kakovosten in nudi dobro oporo vašim kolenom in stopalom. Visoko zmogljivi copati so namreč ključ, ki ohranja in spodbuja strast do teka ter vzdrževanja telesne pripravljenosti.

Popolna opora in šik modni videz: adidas PureBOOST X!

 | Foto: Edinstvene tekaške copate v rožnati barvni paleti je adidas izdelal za izkušene tekačice in tiste, ki z nabiranjem kilometrov šele začenjate. Ustvarjeni so bili na podlagi večletnih lastnih raziskav ženskega teka in sodelovanja z več stotimi športnicami iz vsega sveta. Večina dozdajšnjih tekaških copat je bila namreč zgolj prilagojena različica moških modelov, PureBOOST X pa so bili oblikovani z mislijo na unikatne značilnosti ženskega teka.

V jesenskem času bo tako vaš tekaški korak odet v rožnat stil, ki odraža pozitivno življenjsko silo in vrhunski modni okus. Z novimi PureBOOST X boste začutile tok ženske energije, saj so copati oblikovani izključno po navdihu nežnejših predstavnic, medtem ko bo razburljive tekaške dogodivščine od začetka do konca spremljalo izjemno udobje, neprimerljiva podpora in svež videz.

Ne spreglejte