Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
19.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 19.08

7 let, 12 mesecev

Fauja Singh, 101-letni maratonec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz Indije izvirajoči Britanec Fauja Sigh je najstarejši Zemljan, ki je kdajkoli pretekel maraton. Pravi, da se na pet kilometrov niti prepoti ne in da je tek njegova komunikacija z bogom.

Fauja Sigh, doma iz Indije, se je na Otok preselil v 60 letih prejšnjega stoletja. Tek je bil zanj neke vrste rehabilitacija po smrti žene in sina. Prvi maraton je pretekel pred 12 leti, doslej se jih je na njegovem meniju zvrstilo devet. Kleni 101-letnik je enega zadnjih pretekel v Torontu lansko jesen pri okroglem jubileju. Zmogel ga je v 8 urah, 25 minutah in 16 sekundah ter tako postal prvi 100-letnik, ki mu je uspelo preteči maraton. Minuli konec tedna je v kanadskem Surreyju udeležil teka na pet kilometrov, ga premagal v 40 minutah, nato pa dejal, da se ni niti spotil.

Nogi kot pri 25- in 35-letniku

Pri 99 letih je napravil test kosti. Strokovnjaki so ugotovili, da je gostota kosti njegove leve noge kot pri 35-letniku, desne pa kot 25-letnikove. Singh je v izziv pol stoletja in več mlajšim odvrnil zgolj: "Vedel sem, da je moja levica slaba." Vsak dan preteče več kot 15 kilometrov, je vegetarijanec, sovraži hitro prehrano in življenja ne okvirja v kalupe. "Ne počutim se starega. Za prijatelje imam tudi 10-letnike," je nekoč dejal. O motivaciji za tek pa: "Ko tečem, se pogovarjam z bogom." Ko je praznoval 100. rojstni dan, ni izostala kraljičina čestitka, v čast pa mu je bilo nositi tudi olimpijsko baklo v Londonu.

Njegovi bližnji pravijo, da se čudežnost Faujeve vitalnosti skriva v odnosu do življenja, ki je nepopravljivo pozitiven. "Če mi ljudje pravijo, da sem prekoračil 100. leto, se počutim čudno. Sam se nimam za tako starega. Lahko tečem in ujamem avtobus. Če sam sebe imenujem starega, se počutim šibkeje," je za BBC v jeziku punjabi – angleško namreč ne zna – povedal Sigh. "Če ne tečem in se ne gibam, se ne počutim dobro. Vsako jutro se sprehajam dve ali tri ure. Tudi če sem bolan. To je moje zdravilo," je sklenil mož, ki je s svojim osupljivim odnosom do življenja neverjeten zgled družbi, ki prisega na instantni uspeh in užitke.

Ne spreglejte