Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
30. 6. 2022,
10.55

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Matko Obradović Milan Anđelković Darjan Slavic Fazanerija Prva liga Telemach 1. SNL Robert Kuzmič NK Mura NŠ Mura

Četrtek, 30. 6. 2022, 10.55

1 leto, 10 mesecev

Prenova igrišča na Fazaneriji

Ogromne spremembe pri Muri, ki jim je vredno zaploskati #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Fazanerija | V Murski Soboti bodo gradbeni stroji brneli vsaj do petka, ko bo položena celotna nova travnata površina. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

V Murski Soboti bodo gradbeni stroji brneli vsaj do petka, ko bo položena celotna nova travnata površina.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na Fazaneriji marljivo brnijo gradbeni stroji. Na stadionu v Murski Soboti, kjer je bila zelenica nazadnje prenovljena daljnega leta 1964, bo kmalu napočil zgodovinski trenutek in nogometašem Mure ponudil veliko ugodja. Črno-beli odštevajo dneve do prve tekme na novem igrišču, vrednem 800 tisoč evrov, ki bo pomaknjen kar 15 metrov bližje osrednji tribuni. Na 14. julij, takrat bodo izbranci Damirja Čontale prvič zaigrali na prenovljeni Fazaneriji, tako nestrpno čakajo tudi zvesti navijači!  

Bravo Crvena Zvezda
Sportal Ljubljančani izgubili proti srbskemu velikanu, Prekmurci proti Avstrijcem

Nogometni dom Mure je v zadnjih tednih deležen obsežne prenove. Prizorišče najbolj slavnostnega trenutka zadnje sezone 1. SNL, ko je prvak Maribor po zmagi v Prekmurju stopil na zmagovalni oder in prejel "kanto", se je konec maja prelevilo v gradbišče.

Prispevek Planet TV o prenovi igrišča v Murski Soboti:

Nogometaši v črno-belih dresih so se po naporni sezoni, v kateri so zaigrali v skupinskem delu konferenčne lige, kljub številnim kadrovskim spremembam so s četrtim mestom v prvenstvu znova ujeli evropsko vstopnico, odpravili na zaslužen počitek. Njihov delovni prostor so zasedli gradbinci. Najprej so bagri začeli izkop igrišča, nato sta na vrsto prišla drenaža in namakalni sistem, zdaj so dela že skoraj pri koncu, saj se polaga nova travnata površina.

Mura posnema Juventus

V vročih poletnih dnevih pospešeno prenavljajo igrišče, ki se je zaradi svojega pomanjkanja kakovosti, dotrajana je bila zlasti drenaža, v zadnjih desetletjih naposlušalo kritik. Teh po novem ne bi smelo biti več, saj bodo slovenski prvaki iz leta 2021 po novem zaigrali na novi površini izključno naravne trave, s kakršno imajo opravka tudi številni velikani iz serie A. Med njimi tudi sloviti Juventus, ki prisega na podobne barve kot ponos prekmurskega nogometa, Roma, Torino, "Iličićeva" Atalanta in drugi.

Fotogalerija prenove igrišča v Murski Soboti, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 10

Na svoj račun bodo na Fazaneriji prišli tudi zvesti navijači Mure, saj bo novo igrišče stalo kar 15 metrov bližje osrednji tribuni. Celotna investicija prenove igrišča je ocenjena na 800 tisoč evrov. Klub bo prispeval četrt milijona evrov, mestna občina bo dala 300 tisoč evrov, ostali znesek bo pokrit s pomočjo Fundacije za šport, resornega ministrstva in Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Zanimivosti o Murinem igrišču:

  • Do leta 1935 je bil na tem mestu gozd.
  • Prvo igrišče je tukaj nastalo leta 1935 in je bilo obdano z atletsko stezo.
  • Do leta 1960 so bile na stadionu zraven nogometa tudi atletske prireditve. S tem letom se je atletika preselila na območje današnje Osnovne šole I (prej gimnazije)
  • To, da je bila glavna tribuna odmaknjena od igrišča, je bila posledica atletske steze.
  • Prva sanacija igrišča se je zgodila leta 1964, ko so igrišče razširili proti jugu. Ideje o razširitvi so segale že v prva leta po vojni. Leta 1964 so naredili novo drenažo in padec v obliki strehe, da se na sredini ni zadrževala voda.
  • Severni del igrišča je bil do letos 70 centimetrov višje od južnega. To je verjetno tudi razlog, da se je na jugu zbirala voda in da je bilo igrišče na tem delu slabše kot na severu. Posledično je bilo igralcem veliko lažje igrati proti jugu kor proti severu.

Dimenzija igrišča ostaja enaka (105 krat 68 metrov) prejšnji, je pa občutna sprememba v postavitvi, saj je 15 metrov bližje osrednji tribuni. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Dimenzija igrišča ostaja enaka (105 krat 68 metrov) prejšnji, je pa občutna sprememba v postavitvi, saj je 15 metrov bližje osrednji tribuni. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

S tem novosti na največjem nogometnem objektu v Prekmurju še zdaleč ni konec. Prenova prinaša nov sistem odvodnjavanja igrišča ter talno gretje (ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke), ki bo prišlo še kako prav v hladnejših mesecih. Igrišče bo približno 30 centimetrov nižje, kot je bilo doslej in bo v višini izhoda iz slačilnic. Okrog igrišča je predviden pas umetne trave z inštalacijami za oglasne panele, ki bo širok štiri metre. Ostali znesek bo pokrit s pomočjo Fundacije za šport, resornega ministrstva in Nogometne zveze Slovenije.

Mura ne vstopa v novo sezono le z novim igriščem, ampak tudi novimi dresi:

Kdaj bo Mura gostila največje evropske tekme?

Če bo hotela Fazanerija gostiti največje evropske tekme, denimo tekme skupinskega dela evropskih tekmovanj, bo morala imeti vsaj osem tisoč sedišč. Za zdaj se lahko pohvali le z dobro polovico omenjenega števila. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Če bo hotela Fazanerija gostiti največje evropske tekme, denimo tekme skupinskega dela evropskih tekmovanj, bo morala imeti vsaj osem tisoč sedišč. Za zdaj se lahko pohvali le z dobro polovico omenjenega števila. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Luč sveta bodo ugledali tudi nekateri klubski prostori pod južno tribuno. Ne le klubska trgovina in muzej, tam bodo tudi klubske pisarne, ureja se tudi manjši gostinski lokal. Nogometni klub Mura tako nadaljuje dolgoročni projekt organiziranja kluba na višjo raven. Vodstvo ga je označilo kot nekaj nujnega, brez njega si ne zna predstavljati razvoja kluba.

O tem je večkrat javno spregovoril prvi mož kluba, predsednik Robert Kuzmič, navijači pa so lahko ponosni na vse akcije, s katerimi daje Mura vedeti, da je ob vedno boljših rezultatih članske ekipe (po vrnitvi iz druge lige je Mura osvojila naslov in pokal, v zadnji sezoni pa v Evropi igrala do zime) še kako nujen tudi napredek v infrastrukturi in logistiki.

Letošnji posegi so nadaljevanje projekta in dolgoletne želje kluba, da bi Fazanerija lahko nekoč gostila tudi največje evropske tekme. To pa pomeni, da bi imela vsaj osem tisoč sedišč, črno-belim pa ne bi bilo treba, tako kot v prejšnji sezoni, na velikih evropskih spektaklih gostiti tekmece drugje.

Mura je lani v Evropi premagal zvezdniški Tottenham na "domači" tekmi v Mariboru. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mura je lani v Evropi premagal zvezdniški Tottenham na "domači" tekmi v Mariboru. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Lani so jih denimo v Ljudskem vrtu. V klubu ocenjujejo, da bi dograditev celotnega stadiona postregla z vsaj osem, morda tudi deset milijoni evrov stroškov. To bi bil prevelik finančni zalogaj za klub in občino, a pričakujejo pomoč v okviru zakona za investicije v športno infrastrukturo. Za zdaj še ni znana časovnica, a bi se lahko dela, po katerih bi Fazanerija dobila enovito "krožno" tribuno, pričela že čez nekaj let.

Matko Obradović komaj čaka

"Komaj čakam, da zaigramo na novi travi," nam je ob obisku Fazanerije dejal vratar Matko Obradović. V soboto si boste lahko na Sportalu prebrali obsežen intervju, v katerem je 31-letni Dalmatinec spregovoril o marsičem. Tudi o pestri preteklosti, v kateri je doživel ogromno vzponov in padcev.

Matko Obradović je odpravil vse zdravstvene težave, ki so ga pestile v prejšnji sezoni (hrbet). Tako bo lahko Mura računala na prvega čuvaja mreže, ki mu v novi sezoni ne bo manjkalo motivacije. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Matko Obradović je odpravil vse zdravstvene težave, ki so ga pestile v prejšnji sezoni (hrbet). Tako bo lahko Mura računala na prvega čuvaja mreže, ki mu v novi sezoni ne bo manjkalo motivacije. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Prvi čuvaj mreže Mure je odpravil vse zdravstvene težave in komaj čaka prvo tekmo na prenovljeni Fazaneriji. Na sporedu bo 14. julija, ko se bo igrala povratna tekma uvodnega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo proti moldavskemu predstavniku Sfantul Gheorghe. Takrat velja v Fazaneriji pričakovati nov nogometni praznik. Po dolgih tednih brnenja gradbenih strojev si ga navijači črno-belih še kako zaslužijo.

Sprememba v trenerskem štabu

Trenerju Damirju Čontali v trenerskem štabu ne bo več pomagal Milan Anđelković. Ljubljančan, eden izmed dveh pomočnikov glavnega trenerja, je zapustil Fazanerijo, nadomestil ga je 39-letni Darjan Slavic.

"V Muri delamo v tej smeri, da ponudimo čim več priložnosti domačemu kadru, tako igralskemu, kot strokovnemu. Glede na to, da nas je zapustil Milan Anđelković, smo hitro poiskali zamenjavo in našli smo jo v nekdanjem nogometašu Mure, ki odlično pozna to okolje in je še do nedavnega deloval kot trener v naši mladinski šoli. Darjan ima ogromno znanja, za katerega verjamemo, da ga bo uspel prenesti na nogometaše in nam pomagal pri zastavljenih ciljih," je o zadnji spremembi v strokovnem vodstvu Mure spregovoril predsednik Robert Kuzmič.

Slavic je nekdanji nogometaš Mure, za katero je odigral 116 tekem in prispeval 17 zadetkov. Nazadnje je kot trener deloval v mladinski šoli, pred tem je vodil tudi kadete Mure. Črno-beli bodo danes odigrali pripravljalno tekmo s srbsko Vojvodino. To bo tudi generalka za evropski spopad v Moldaviji (7. julija), kjer bo tekma odigrana v Kišinjevu.

Robert Prosinečki
Sportal Pretresi pri Olimpiji, slovo Prosinečkega in Rudonje?
NK Tabor Sežana : NK Bravo, 1. SNL, Dejan Grabić
Sportal Bravu uspelo tisto, kar ni Olimpiji in Celju
 
Ne spreglejte