Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2022,
22.16

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

7

Natisni članek

Svit Sešlar Mirlind Daku Mustafa Nukić Timi Max Elšnik NŠ Mura NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 18. 9. 2022, 22.16

1 leto, 7 mesecev

1. SNL, 10. krog

Maribor v nori tekmi zakuril petardo, preobrat Celja za četrto zaporedno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

7

NK Maribor | Mariborčani so s 5:0 odpravili Radomljane, ki so že v 10. minuti ostali brez prvega vratarja, tekmo pa končali z devetimi nogometaši. | Foto Grega Valančič/Sportida

Mariborčani so s 5:0 odpravili Radomljane, ki so že v 10. minuti ostali brez prvega vratarja, tekmo pa končali z devetimi nogometaši.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Deseti krog 1. SNL so končali Celjani in Domžalčani, vse bolj vroči grofje so po preobratu zmagali z 2:1 in se s četrto zaporedno zmago, peto na zadnjih šestih tekmah, vrnili na drugo mesto. Maribor je na gostovanju pri Radomljanih, ki so že v deseti minuti ostali brez prvega vratarja, tekmo pa končali z devetimi nogometaši, zmagal s 5:0, Bravo je z goloma kapetana Martina Kramariča premagal Gorico in Miranu Srebrniču zadal 100. trenerski poraz v prvi slovenski ligi. V vodstvu je Olimpija, ki je v soboto po preobratu s 3:2 premagala Muro, tretji Koper pa z 2:0 zadnji Tabor. 

1. SNL, 10. krog:

Nedelja, 18. september:
Celje : Domžale 2:1 (0:1)
Zec 63., Janjičić 88.; Kovačević 2.; R.K.: Morozov 59./Celje; Ja. Pišek 77./Domžale

Radomlje : Maribor 0:5 (0:2) 
Baturina 3., Kronaveter 13., Mitrović 61., Repas 78., Božičković 86.; R.K.: Velić 10./Radomlje, Šošić 47./Radomlje

Bravo : Gorica 2:0 (2:0) 
Kramarič 21./11 m, 37.

Sobota, 17. september:
Tabor : Koper 0:2 (0:1)
Correia 42., Benedičič 52.; R.K.: Kouao 37./Tabor; Correia 48./Koper

Mura : Olimpija 2:3 (2:1)
Daku 6., 20.; Sešlar 29., Nukić 67., Elšnik 80.

Ko je Maribor nazadnje gostoval v Športnem parku Domžale, je izgubil z 2:3, dan po tekmi pa je trener Radovan Karanović izgubil službo. A takrat so na drugi strani stali Domžalčani, tokrat pa Radomlje, na katere vijolice prav tako niso imele prijetnih spominov. V uvodnem dejanju prvenstva so drago plačale odločitev strokovnega vodstva, ki je v želji, da bi večino prvokategornikov odpočil za Evropo, poslalo v ogenj ''rezervno'' enajsterico in doživel polom. Radomljani so zmagali kar s 3:0, a tokrat se je razplet obračuna obrnil v korist Mariborčanov.

Ti so za vodstvo potrebovali manj kot tri minute igre. Globinsko podajo Roka Kronavetra je izkoristil Roko Baturina, ki je zadel z desne strani kazenskega prostora. V 10. minuti so se domači znašli v še večjih težavah. Vratar Emil Velić je bil izključen po prekršku nad Aljažem Antolinom. Vezist Maribora je krenil proti golu, domači vratar pa ga je ob poskusu izbijanja z nogo zadel v desno roko in predčasno končal srečanje. Med vratnici je stopil debitant Luka Baš in kaj hitro moral po žogo v svoj gol. Kronaveter je po prostem strelu z okoli 17 metrov neubranljivo meril v zgornji levi kot in zvišal na 2:0.

Jan Repas je zadel še na tretji zaporedni tekmi. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Jan Repas je zadel še na tretji zaporedni tekmi. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Vse skupaj se je za gostitelje poslabšalo ob koncu prvega polčasa, ko si je po udarcu v obraz Marka Tolića drugi rumeni karton prislužil Madžid Šošić, tako da so za drugi polčas ostali z le devetimi možmi. Mariborčani so v 61. minuti povedli s 3:0, pod tretji gol se je po kotu Kronavetra podpisal Nemanja Mitrović, ki je bil najvišji pred domačim golom. V 78. minuti je na +4 zvišal Jan Repas. Po lepi akciji in podaji Tineta Čuka je natančno sprožil z roba kazenskega prostora, zadel v levi kot Baša in vknjižil zadetek še na tretji zaporedni tekmi. Strelskih vaj vijolic še ni bilo konec, v 86. minuti je Luka Božičković zakuril petardo in postavil končni rezultat (0:5). Maribor je prišel do četrte zmage in se povzpel na četrto mesto, Radomlje so osme.

Spopad prvoligašev, ki sta imela strelske vaje v pokalu, Celjanom

Deseti krog so končali Celjani in Domžalčani, ki so imeli med tednom strelske vaje v pokalu. Slovenski prvaki iz leta 2020 so sosede v Laškem odpravili kar z 9:0, pri čemer se je Gregor Bajde vpisal med strelce kar šestkrat, Domžalčani pa so bili brez milosti proti Kamniku. Zadeli so "sedmico" in se znesli nad nižjeligašem, katerega predsednik je trenutno poškodovani, sicer pa strelski rekorder Domžal v 1. SNL napadalec Slobodan Vuk

Vasilije Janjičić je v 88. minuti zadel za četrto zaporedno zmago Celja. | Foto: Vid Ponikvar Vasilije Janjičić je v 88. minuti zadel za četrto zaporedno zmago Celja. Foto: Vid Ponikvar

Ob vrnitvi Simona Rožmana, ki je prvič gostoval v Celju kot ponovni strateg Domžal in se pomeril z Ukrajincem Romanom Pilipčukom, se je po preobratu smejalo domačim. Zmagali so še četrtič zapored, petič na zadnjih šestih tekmah, in na drugem mestu prehiteli Koper. 

Domžalčani so v uvodu druge minute prišli do vodstva. Celjska obramba ni najbolje posredovala, pred golom pa se je na pravem mestu znašel Franko Kovačević in zadel iz neposredne bližine ter postavil izid prvega polčasa. Drugi se je za domače začel se slabše, v 59. minuti so morali po drugem rumenem kartonu Grigorija Morozova zaigrati z igralcem manj.

A kljub temu so le nekaj minut zatem izenačili. Andrej Đurić je žogo po prostem strelu izbil na nogo Davida Zeca, ta pa je zadel za 1:1. V 77. minuti je Janez Pišek s prekrškom zaustavil prodor Denisa Popovića in si prislužil drugi rumeni karton, tako da so bile moči na igrišču v zadnjih 20 minutah izenačene. Bolje so se z desetimi znašli gostitelji, tik pred iztekom rednega dela je Mirko Mutavčić po predložku z desne strani igrišča žogo izbil do Vasilija Janjičića, ta pa je darilo domžalskega branilca s silovitim udarcem pospravil v mrežo Domžal za vodstvo z 2:1.

Martin Kramarič je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo Gorice in postavil končni rezultat tekme v Spodnji Šiški. | Foto: Grega Valančič/Sportida Martin Kramarič je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo Gorice in postavil končni rezultat tekme v Spodnji Šiški. Foto: Grega Valančič/Sportida Bravo z goloma kapetana Srebrniču zadal stoti trenerski poraz v prvi ligi

Nedeljski spored se je začel v Spodnji Šiški, kjer je Bravo že v sredo v pokalnem spopadu napolnil mrežo mestnemu tekmecu, nižjeligašu Svobodi (5:0). V pokalu pa je presenetljivo na uvodni stopnički spodrsnilo Gorici. Vrtnice so gostovale v Vipavi in po izgubljeni loteriji enajstmetrovk že končale tekmovanje. V boljšo voljo jih ni spravilo niti nedeljsko gostovanje v Ljubljani, kjer je Bravo slavil z 2:0 in se s tretjo zmago sezone odlepil od dna, medtem ko Gorica po šestem porazu ostaja predzadnja.

Bravo se veseli tretje zmage v sezoni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Bravo se veseli tretje zmage v sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida Varovanci Dejana Grabića so se prvič razveselili v 21. minuti, ko je po prekršku nad Alminom Kurtovićem 11-metrovko uspešno izvedel Martin Kramarič.

Kapetan Brava je udaril še v 37. minuti, ko je izkoristil podajo Davida Flakusa Bosilja in s petih metrov zadel v desni kot Uroša Likarja ter postavil rezultat prvega polčasa (2:0), na koncu pa tudi tekme.

Bravo je tako trenerju vrtnic Miranu Srebrniču zadal stoti poraz v prvi slovenski ligi.

NK Maribor
Sportal Po skoraj dveh mesecih Maribor le dočakal odmevno okrepitev

Ni prvič v sezoni, da so bili slovenski igralci najboljši posamezniki Olimpije. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ni prvič v sezoni, da so bili slovenski igralci najboljši posamezniki Olimpije. Foto: Grega Valančič/Sportida

Podaja na slepo Nukića za evrogol Elšnika in preobrat Olimpije

Olimpija je v soboto odločno krenila proti Murinemu golu. Matko Obradović je s tako imenovano parado v četrti minuti preprečil gol Ruija Pedra. Le dve minuti zatem je po podaji Tia Cipota sledil močan strel po diagonali Mirlinda Dakuja. In drugi vratar Olimpije Denis Pintol mu ni bil kos. Ljubljančani zelo pogrešajo poškodovanega Matevža Vidovška. Olimpija je tekmo začela zelo tvegano, puščala je veliko prostora Murašem in tako je v 20. minuti Daku dosegel svoj še drugi gol na tekmi ter šesti v sezoni. Olimpija je nadaljevala pogumen, napadalen nogomet in bila v 29. minuti vendarle nagrajena. Na 1:2 je znižal Svit Sešlar. To je 20-letnikov četrti gol v sezoni. Pred koncem prvega polčasa je imel nevarno priložnost še Mustafa Nukić, a je bil znova na pravem mestu Obradović.

Olimpija je tudi drugič v sezoni premagala Muro in ima po desetih tekmah devet zmag. | Foto: Sportida Olimpija je tudi drugič v sezoni premagala Muro in ima po desetih tekmah devet zmag. Foto: Sportida Tudi v drugem polčasu je imela Olimpija terensko premoč (žoga je bila v njihovi posesti kar v 67 odstotkih), a prvih 20 minut ni bila tako nevarna. Nato pa se je po predložku Timija Maxa Elšnika v kazenskem prostoru zgodila napaka vratarja Obradovića, ko se je žoga odbila prek njega, in Nukić jo je neovirano potisnil v gol za izenačenje na 2:2. Tudi za Nukića je to šesti gol v sezoni, z Dakujem in Andrejem Kotnikom (Koper) so tako na vrhu lestvice strelcev. V 80. minuti je sledil dokončen preobrat Olimpije, in to z izvrstno moštveno akcijo. Žogo je ukradel Sešlar, jo podal v globino Nukiću, ta pa na slepo v sredino igrišča Elšniku, ki je imel pred sabo prosto pot do gola. Naredil je še tri korake in z 20 metrov premagal Obradovića. 

Marcel Ratnik je v zaključku tekme naredil svojo edino napako in Mihaelu Klepaču podaril odprt strel na Olimpijin gol, a ta ni bil natančen. Ostalo je 2:3 in Ljubljančani so domov odpotovali s tremi točkami. Lahko bi sicer zmagali s 4:2, a je v sodnikovem dodatku Almedin Ziljkić zapravil 11-metrovko, ki so jo dobili zaradi igranja z roko Srđana Kuzmića. Ziljkić se je pred tem kar nekoliko prepiral z Nukićem, kdo bo izvajal strel z bele točke. Olimpija s 27 točkami ostaja zanesljivo vodilna.

Matevž Vidovšek
Sportal Mladi očka iz Koroške, ki ustvarja čudeže

Koper spet zmaguje: Correia in Benedičič zadela prvič 

Koper je prejšnje štiri tekme trikrat izgubil, zdaj pa zmagal proti Taboru. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Koper je prejšnje štiri tekme trikrat izgubil, zdaj pa zmagal proti Taboru. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Koper je po dveh zaporednih ligaških porazih le prišel do šeste zmage. Z 2:0 je premagal zadnjeuvrščeni Tabor. Bede Osuji je v peti minuti z glavo s petih metrov zgrešil nemogoče. Od 37. minute je Koper igral z igralcem več, saj je bil izključen Denis Kouao, potem ko je naletel v hrbet Anisu Jašaragiću. Zadnjega je zaradi poškodbe zamenjal Luka Šušnjara. Številčno premoč so varovanci Zorana Zeljkovića hitro izkoristili, v 42. minuti je svoj prvenec za Koper za izid prvega polčasa zabil Omar Correia.

Correia je zaznamoval tudi začetek drugega polčasa, ko je dobil svoj prvi rdeči karton v dresu Kopra (štart s podplatom). In tekma se je nadaljevala z desetimi igralci na obeh straneh. Sledil je še en t. i. igralčev "prvikrat" − prvi gol Žana Benedičiča za Koper. Klub z Obale je tako v 52. minuti povedel z 2:0. Pred koncem tekme je gol zabil še en rezervist Kopra Dario Kolobarič, ki je tik pred tem zamenjal Andreja Kotnika, a je bil njegov gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V osmi minuti sodnikovega dodatka je imel Tabor priložnost vsaj za častni gol, a je Mihael Briški zapravil enajstmetrovko.

Nik Omladič Olimpija Rudar
Sportal Omladič se po sedmih letih vrača na slovenske zelenice

Najboljši strelci:

6 – Mirlind Daku (Mura), Andrej Kotnik (Koper), Mustafa Nukić (NK Olimpija),
5 – Ivan Durdov (Domžale), Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje),
4 – Roko Baturina (Maribor),Svit Sešlar (Olimpija), Jakoslav Stanković (Tabor), 
3 –  Marko Božić (Maribor), Anis Jašaragić (Koper), Martin Kramarič (Bravo), Mario Kvesić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Jan Repas (Maribor)
...

Ne spreglejte