Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 2. 2014,
12.12

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre Finska ZDA

Sobota, 22. 2. 2014, 12.12

2 leti, 3 mesece

Zbrati se in oddelati, pa čeprav gre "le" za bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko sta morali reprezentanci po tesnih polfinalnih porazih opustiti upe na finalni nastop, ju ob 16. uri čaka tekma, na kateri lahko vsaj nekoliko izboljšata razpoloženje po petkovem razočaranju.

Hokejisti iz dežele tisočerih jezer so v polfinalu doživeli sosedsko zaušnico, Švedi so Fince strli v petih minutah druge tretjine, ko je moral Kari Lehtonen, ki je zamenjal obolelo številko ena med vratnicama Tuukko Raska, dvakrat po plošček v svojo mrežo. Še kako bodo finski oklepniki obžalovali neizkoriščene power-playe, še posebej tistega iz prve tretjine, ko so imeli minuto in pol dva igralca več, a niso znali izkoristiti številčne premoči. A zvoniti po toči je prepozno, nova priložnost za prvo olimpijsko zlato medaljo je splavala po vodi, zdaj imajo možnost, da zbirko medalj z olimpijskih iger povečajo na šest (dvakrat so bili srebrni, trikrat bronasti).

Najizkušenejši mož finske falange Teemu Selänne, ki je pri 43. letih postal najstarejši hokejist z zadetkom na olimpijskih igrah, je pred igrami napovedal naskok na zlato, le to mu je namreč še manjkalo v zbirki srebrne in dveh bronastih medalj s tekmovanja petih krogov. A trdoživi Finec bi bil zdaj vesel tudi brona: "Priložnost imamo za bron. To je zdaj naš cilj, čeprav smo bili po tekmi proti Švedom, na kateri smo bili vselej korak zadaj, zelo razočarani. A to je hokej. Enkrat so vzponi, drugič padci. Upam, da bomo na tekmi za bron spet v vzponu. Lepo bi bilo imeti četrto olimpijsko medaljo."

Bylsma: Domov se želimo vrniti z bronom

Čeprav so Američani na forumih dali jasno vedeti, da bron nič ne šteje in da jim današnja tekma ne pomeni prav veliko, je selektor Dan Bylsma odločen, da brona ne smejo spustiti iz rok: "Domov se želimo vrniti z bronasto medaljo. Polfinalni poraz je za nami, zdaj se moramo zbrati in tekmo oddelati, kot se za gre."

Američani, ki zlate olimpijske medalje niso videli že od leta 1980, so bili v predtekmovanju ena bolj razpoloženih reprezentanc, ko je beseda nanesla na število zadetkov v nasprotnikovi mreži. Ko pa je bilo to najbolj potrebno, recepta za zadetek niso našli. Proti vratom Careyja Pricea so sicer sprožili 31 strelov, a prav noben plošček ni končal za Kanadčanovim hrbtom. "Imeli smo odlično priložnost, a nismo bili dovolj nevarni, nismo imeli dovolj energije, zato je poraz z 0:1 proti našim največjim tekmecem pustil še toliko bolj grenak priokus," je bil po porazu razočaran David Backes.

Podprvaki iz Vancouvra so zadnjo medaljo na olimpijskih igrah, ki niso potekale v Severni Ameriki, osvojili leta 1972 v Sapporu, ko so premoč v finalu priznali Sovjetski Zvezi. To bi bila za ameriško reprezentanco 12 olimpijska medalja, do zdaj so bili dvakrat prvaki, osemkrat podprvaki, enkrat pa so si okoli vratu nadeli bron.

Ne spreglejte