Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2012,
15.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 5. 8. 2012, 15.51

7 let, 12 mesecev

Žbogar šesti, Ainslie zlat četrtič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na olimpijskem regatnem polju v Weymouthu v razredu finn osvojil končno šesto mesto (63 točk).

Pred OI v Londonu je bil že srebrni in bronasti olimpijec. Zmagal je Britanec Ben Ainslie (46) in s četrtim zaporednim zlatom na prvem mestu večne olimpijske lestvice jadralcev prehitel Danca Paula Elvstroma.

Srebro je osvojil Danec Jonas Hogh Christensen (46), bron pa Francoz Jonathan Lobert (49), ki je zmagal v regati za medalje. V njej je Žbogar zaključil na sedmem mestu.

Žbogar je bil pred finalno regato, ki šteje dvojno, šesti. Bil je sedem točk za tretjeuvrščenim Nizozemcem Pietrom-Janom Postmo. Četrti je bil Lobert (47), pet točk za bronom, kolikor je zaostajal tudi Hrvat Ivan Kljaković Gašpić na petem mestu. Žbogar, na prejšnjih dveh OI je odličji osvojil v razredu laser, je imel sicer še vedno možnosti za svoje tretje odličje. Toda Postmo, lanskega svetovnega podprvaka, bi moral prehiteti za štiri mesta in se uvrstiti tudi pred Loberta in Kljakovića Gašpića. To je bilo slabše izhodišče, kot ga je imel leta 2008, ko je bil pred olimpijsko finalno regato na Kitajskem četrti in je za drugim mestom zaostajal za pet točk, za tretjim pa le za dve. V Pekingu je nato na koncu osvojil srebro. Na regatnem polju pred Weymouthom pa je bilo kmalu jasno, da bo Izolčan tokrat težko stopil na zmagovalne stopničke. Začel je v ozadju in bil na prvem obratu sedmi, nato pa sta se s Švedom Danielom Birgmarkom izmenjavala na šestem mestu. Šved ga je na koncu ugnal za vsega sekundo, Žbogar pa je za Lobertom, zmagovalcem finalnega plova, zaostal za natančno pol minute. Drugouvrščeni Novozelandec Dan Slater je bil 11 sekund pred Žbogarjem, Španec Rafa Trujillo Villar na tretjem devet, Kljaković Gašpić (4.) štiri, Postmna pa le tri sekunde.

Žbogar je bronasto medaljo v končnem seštevku zgrešil za 14 točk ali sedem mest, zlato in srebro pa za 17 točk. Tako je bilo tretje mesto zelo oddaljeno, saj je Lobert odjadral svojo tekmo in prepričljivo zmagal. Največji osmoljenec olimpijskih bojev v finnu pa je bil Hogh Christensen, ki je bil na prvem mestu praktično od začetka tekmovanj pa vse do finalne regate. Pred njo je imel dve točki naskoka pred Ainslijem. Desetkratni svetovni in devetkratni evropski prvak je olimpijska odličja začel osvajati že leta 1996, ko je bil v Atlanti v razredu laser drugi. Svoje izkušnje je bogato unovčil na domačih OI. Po tem, ko je bil Danec na prvem obratu drugi za Lobertom, se je Ainslie zmuznil med njiju po drugi boji ter nato dobesedno odpeljal Hogh Christensen od bojev za vrh. Danec je padel na zadnje mesto in Ainslie je na predzadnjem mestu le še nadziral položaj ter Danca na koncu ugnal za 19 sekund. Oba sta imela na koncu 46 točk, vendar je bil Britanec v finalni regati boljši in zato tudi zlat. Ainslie je po srebru v Atlanti zlato v laserju osvojil še leta 2000 v Sydneyju. Na naslednjih treh OI je bil zlat v razredu finn in je pred navdušenimi domačimi gledalci postal najboljši jadralec v zgodovini OI. Paul Elvstrom si je štiri olimpijske medalje, vse zlate, prijadral med letoma 1948 in 1960. Prvo prav v Londonu v razredu firefly, naslednje tri pa v razredu finn. O tem, kakšen ugled v jadralskem svetu uživa Anslie, priča tudi podatek, da bo prihodnje leto nastopil na pokalu Amerike. In to ne v katerikoli ekipi. Med 4. julijem in 1. septembrom se bo v San Diegu pomeril s posadko Jimmyja Spithilla, ki je bil krmar Oracla ob osvojitvi naslova pred dvema letoma. Ta dvoboj bo odločil, kdo bo krmar branilcev naslova v najstarejšem mednarodnem športnem pokalu na svetu med 7. in 22. septembrom 2013.

Ne spreglejte