Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
30. 1. 2014,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Soči alpsko smučanje olimpijske igre

Četrtek, 30. 1. 2014, 16.41

8 let

Žarek upanja za slovensko alpsko smučanje?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med debitanti v slovenski olimpijski reprezentanci bo tudi 21-letni alpski smučar Žan Kranjec, ki se ob rezultatski krizi svojih starejših sotekmovalcev spoprijema z vse težjim bremenom pričakovanj.

"V prihodnje bomo ekipo gradili okrog Žana Kranjca. Da, vem, da gre za breme. A ta nahrbtnik si mora oprtati in ga nositi," je pred kratkim v pogovoru za Sportal dejal vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Dušan Blažič in breme pričakovanj naložil na ramena 21-letnega člana ljubljanskega Novinarja, ki v zadnjem obdobju blesti na tekmah evropskega pokala. Po dveh zmagah in dveh tretjih mestih je celo vodilni veleslalomist tega tekmovanja, obenem pa je decembra osvojil tudi prve točke v svetovnem pokalu.

Z navedenimi dosežki v tekoči sezoni in uspehi na mladinskih svetovnih prvenstvih, kjer je osvojil kar štiri kolajne, je Kranjec nedvomno potrdil velik smučarski potencial. Ker pa je predvsem v tehničnih disciplinah slovenska reprezentanca na najvišji tekmovalni ravni že skoraj dokončno usahnila (Janez Jazbec je končal kariero, Mitja Valenčič jo bo ob koncu sezone, Matic Skube pa se je prelevil v neuradnega kapetana izgubljenega rodu), se je mladenič kaj hitro znašel v osrednji vlogi. Morda celo prehitro?

"Zaradi vseh govoric o tem, da bodo v prihodnje stavili name, ne čutim nič kaj večjega pritiska. Vem tudi, da sem za medije bolj zanimiv zaradi tega, ker v reprezentanci ni prav veliko starejših tekmovalcev, ki bi osvajali točke svetovnega pokala. Poskušam pa ostati na realnih tleh. Z rezultati v sezoni sem zadovoljen. Vesel sem bil prvih točk v svetovnem pokalu, obenem pa vem, da se moram dokazovati tudi na tekmah nižje ravni. Prihodnost pa … Bomo videli. Verjemite mi, da visokih pričakovanj nima le okolica. Tudi sam ne bi vztrajal, če ne bi stremel k najvišjim ciljem," pravi eden od osmih slovenskih smučarjev, ki so se znašli na seznamu za Soči 2014.

Pravi olimpijski rezultat leta 2018

"Nastop v Sočiju bo zame posebna čast. Veselim se te izkušnje. Upam, da bom upravičil zaupanje in dosegel kakovosten rezultat. Obenem bom kopičil tudi izkušnje, ki mi bodo še kako prav prišle čez štiri leta," razmišlja najboljši slovenski veleslalomist, ki je v novi sezoni dodobra popravil tudi svoje FIS-točke. Če je namreč sezono začel kot 82. veleslalomist na svetovni lestvici, pa ga na najnovejši lestvici že najdemo na 41. mestu. "Skušam izkoristiti priložnosti v svetovnem pokalu, a vem, da lahko svoje štartno izhodišče vidno popravim predvsem na tekmah nižje ravni," razmišlja mladenič, ki je pred dnevi slavil kar dve zmagi v evropskem pokalu.

A čeprav se prebija predvsem v disciplini, ki je bila v zadnjih letih prava nočna mora slovenskega alpskega smučanja, pa na začetku članske poti seveda še ne razmišlja o specializaciji. "Prva disciplina, ki jo nameravam dodati, je slalom. V zadnjem obdobju smo povečali količino tega treninga. Napredek je viden. Zdaj moram to prenesti še na tekme. Vidim se tudi v superveleslalomu. Le za smuk dvomim, da bo v prihodnje v mojem repertoarju," pravi Kranjec, ki seveda ne želi biti osamljeni smučarski jezdec. "Mišel Žerak in Martin Čater sta že dokazala, da velja računati nanju. Tu je še nekaj mlajših. Verjamem, da lahko oblikujemo sicer majhno, a močno ekipo. Brez medsebojne primerjave na treningih namreč ne gre," dodaja smučar, ki se trenutno mudi na tekmah evropskega pokala v Švici.

Ne spreglejte