Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2008,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 2. 2008, 13.18

8 let

Z najboljšimi do odličnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
''Ničesar ne želimo prepustiti naključju,''o pripravah na športni dogodek leta v Pekingu v en glas poudarjajo pri OKS. V projekt 'Peking 2008' so vključili široko mrežo strokovnjakov.

Čeprav so v več kot 17-letni zgodovini pri osrednji slovenski športni organizaciji na pot poslali že kar devet olimpijskih delegacij (od tega štiri na poletne OI) in tako na tem področju postali pravi rutinerji, pa je kitajski projekt vsekakor poglavje zase. Ne le zaradi oddaljenosti ter razsežnosti, temveč tudi ali pa predvsem zaradi specifičnih razmer. Yantai bo tako že pred otvoritvijo predstavljal slovensko pripravljalno oziroma aklimatizacijsko bazo, v kateri bodo dober teden dni pred tekmo vseh tekem formo pilili judoisti, kolesarji, plavalci in atleti. Poleg tega so pri OKS v projekt vključili tudi številne inštitucije in strokovnjake na čelu s Srđanom Đorđevićem, pri čemer pa vodja delegacije Andraž Vehovar že sedaj poudarja, da na največjo nevarnost nimajo pravega vpliva. Gre kajpak za onesnaženost, ki je v kitajski prestolnici vsekakor največja težava. »Ob obisku Pekinga sem se spraševal, kako bodo maratonci opravili svojo preizkušnjo, saj je zrak grozljivo onesnažen. Kitajci so sicer za rešitev ekološkega problema namenili vrtoglavih 12 milijard evrov, zaprli največje onesnaževalce, posadili milijone novih dreves, poskrbeli za zamenjavo avtobusov in taksijev ter zagotovili, da med igrami osebnega prometa praktično ne bo. A prašni delci bodo bržkone ostali,« ocenjuje Vehovar, ki se bo z delegacijo javnosti uradno predstavil 20. julija.

"Imeli smo sedem skupnih sestankov s panožnimi zvezami in še številne posamične, ker želimo zgraditi zelo homogeno slovensko olimpijsko ekipo z dobrimi medčloveškimi odnosi. Obenem smo s pristojnimi institucijami pripravili natančne načrte priprav na specifične klimatske razmere, na pol leta pa imamo olimpijski trenerski forum, na katere so na izobraževanja, tudi s tujimi strokovnjaki, vabljeni nominirani športniki, trenerji in predstavniki zvez," 176 dni pred slovesno otvoritvijo razlaga sekretar odbora za vrhunski šport Jani Dvoršak, za katerega bodo kitajske igre že sedme po vrsti. Tudi sam priznava, da je tokratni projekt nekaj posebnega, s sodelavci pa mu je namenil tudi moto: najboljši skupaj do odličnosti.

Do oktobra 2006 so bili nominirani prvi olimpijski kandidati iz Slovenije na osnovi rezultatov na zadnjih OI in SP ter EP leta 2005. Sledilo je drugo obdobje, tretje pa od novembra 2007 do OI. Športniki so razdeljeni v dve kategoriji, v prvi so tisti, ki so potencialni dobitniki medalj in dobijo po 8000 evrov za dveletno obdobje, druga skupina pa po 4000 evrov. Za priprave športnikov bo tako OKS v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Fundacijo za šport skupaj namenil okrog pol milijona evrov. Žel lep čas pa so predvidene tudi nagrade za dobitnike kolajn. Slovenski športnik, ki bo v Pekingu (od 8. do 24. avgusta) osvojil zlato kolajno, bo dobil v gotovini 20.000 evrov, 17.500 evrov za srebrno, 15.000 evrov pa za bronasto.

Ne spreglejte