Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2012,
20.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

olimpijske igre

Ponedeljek, 30. 7. 2012, 20.06

7 let, 12 mesecev

Uspeh Shiwen Ye vzbuja sum dopinga, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja zdravniške komisije pri Moku Arne Ljungqvist je po svetovnem rekordu, ki ga je kitajska plavalka Shiwen Ye dosegla na igrah, zavrnil špekulacije o dopingu in dejal, da želi dejstva.

Odlični svetovni rekordi, presenetljive zmage in nenavadno dobre predstave ne vzbujajo le občudovanja, ampak tudi dvom. "Ne maram sumov, zato ploskam, dokler nimam kakšnih drugih razlogov," je v Londonu dejal Arne Ljungqvist. Šestnajstletna Shiwen Ye je v plavanju na 400 metrov mešano s časom 4:28,43 dosegla nov svetovni rekord, v zadnjih 50 metrih pa je bila s časom 28,93 sekunde hitrejša celo od ameriškega zvezdnika Ryana Lochteja. "Žalostno je, da izjemne predstave pogosto povezujemo s sumi. To je žalostno za olimpijski šport," je dejal švedski strokovnjak za doping. "Želim dejstva," je dodal.

Športni strokovnjak iz Kölna Ingo Froböse ceni dosežek mlade Kitajke, a dvomi, da je do svetovnega rekorda prišla zgolj s trdim delom. "Domnevam, da tu morda ni šlo vse po pravilih," je dejal. V dvomih je tudi generalni direktor mednarodnega in ameriškega združenja plavalnih trenerjev John Leonard. Predstavo Yejeve je označil za "neverjetno".

Leonard je dejal, da uspeh Kitajke vzbuja "veliko strašnih spominov" na olimpijsko zmagoslavje Michelle Smith v Atlanti leta 1996. Irka je slavila v isti kategoriji kot Yejeva, a so ji leta 1998 zaradi goljufanja pri oddaji vzorcev urina izrekli štiriletno prepoved nastopanja. Mok na olimpijskih igrah v Londonu izvaja največji protidopinški program v zgodovini komiteja. Od 5000 načrtovanih testov so jih od odprtja olimpijske vasi 16. julija izvedli že 1461, je danes sporočil tiskovni predstavnik Moka Mark Adams. Testi so bili doslej pozitivni pri dveh športnikih. "Pri vsakih igrah testiramo več. Pri tem je najpomembnejša kakovost," je dejal Ljungqvist. Dopinški testi vedno bolj temeljijo na tajnih informacijah, "ki nam dajo prednost pred svetom dopinga", je še dodal švedski strokovnjak.

Ne spreglejte