Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MOK olimpijske igre

Četrtek, 5. 9. 2013, 12.31

8 let

Tesno v tekmi za olimpijske milijarde 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodni olimpijski komite bo dobil novega predsednika. V središču pozornosti predstavnikov Tokia, Carigrada in Madrida pa je sobotna odločitev o prireditelju olimpijskih iger 2020.

Metropola, ki bo dobila igre, lahko računa z velikim finančnim vložkom in novim zagonom gospodarstva, ob dobrih naložbah, tudi za nekaj deset let. Olimpijske igre so predvsem posel in stroški in vlaganja so vsakič višji. Rusija bo samo v zimske olimpijske igre, ki jih bo čez pet mesecev gostil Soči ob Črnem morju, te so po po obsegu neprimerljivo manjše od letnih iger, vložila skoraj 38 milijard evrov.

Mesta so pred sklepnim sobotnim gostovanjem v zadnji fazi lobiranja za prireditev, posel in razvoj. Vsaj navzven na Mok pričakujejo zelo izenačen dvoboj. Vse igre po oceni Mok izpolnjujejo pogoje za uspešno prireditev. "Kam naj gremo? Nobena od kandidatur ni brez tveganja," pravi visoki predstavnik Mok Dick Pound, ki je obenem nakazal, da bi se Mok lahko odločil tudi za mesto, kjer bo tveganje najmanjše.

Pri zadnjih kandidaturah so se pojavile težave in temu bi se Mok rad izognil. Soči se sooča z očitki o korupciji, nekajkrat so se tam zamenjali organizatorji, številne so teroristične grožnje, v Rusiji sami pa so z zakonodajo proti homoseksualnim parom še dodatno razburili svet in organizacije, ki se borijo za človekove pravice. Veliki zaostanki pri pripravi in očitki o korupciji so tudi sestavni del priprav na poletne igre v Rio de Janeiru 2016.

Kandidati po vrsti obljubljajo, da tovrstnih težav ne bo. V sklepnem delu jim v medijih in tudi na samem prizorišču zasedanja Mok v Buenos Airesu pomagajo politiki, športniki in kulturniki. Še Barcelonin zvezdnik Lionel Messi se je v sklepni kandidaturi zavzel, da bi igre dobil Madrid, kar je glede na tekmovalnost med mestoma neobičajno, še enkrat pa je svet dobil dokaz, da šport tudi združuje. "Tesno je, mislim, da bosta odločala dva, morda trije glasovi," pa pred soboto pravi predsednik Mok Jacques Rogge.

"Izbiramo mesto, ki trenutno deluje najbolj varno in zanesljivo," ocenjuje Kevan Gosper, predsednik komisije za medije pri Mok. Usmeritve kandidatur so zanimive. Carigrad vabi kot most med Azijo in Evrope ter kot metropola, ki bo olimpizem in igre dokončno približala muslimanskemu svetu. Tokio, tam smo se Slovenci leta 1964 veselili zlate in bronaste medalje telovadca Mira Cerara, obljublja finančno stabilnost in izredno športno infrastrukturo. Madrid pa vztraja na varčnosti in dobri pripravljenosti, saj v španski prestolnici poudarjajo, da že imajo pripravljenih 28 od skupno 35 načrtovanih športnih prizorišč.

"Tokrat bo posebej pomembna zadnja predstavitev," pa pravi podpredsednik Mok in eden od kandidatov za mesto Jacquesa Roggeja Nemec Thomas Bach. In prav aktivni zadnji testi pred predstavitvijo kažejo, da se tega zavedajo tudi kandidati, ki jih na kongresu podpirajo tudi vodilni državniki. Tja bodo pripotovali neposredno po vrhu G-20 v St. Peterburgu.

Prav predsedniki držav in vlad naj bi na koncu prepričali, da bo Japonska uredila težave v zvezi z zdaj že razvalino jedrske elektrarne v Fukošimi in da je Tokio popolnoma varen. Turki, ki so že veljali za favorite, bodo morali po poletnih nemirih Mok prepričati predvsem o stabilnem položaju v državi in varnosti med igrami. V Madridu, kjer se zavedajo razvoja Barcelone po igrah 1992, pa je v ospredju denar in zagotovilo, da bo država, ki je v velikih težavah, zmogla organizacijski zalogaj, a tam poudarjajo, da bi državi prav uspešna kandidatura lahko dala nov zagon. A težave so v Španiji tudi športne narave in nič kaj na roko Špancem ni šla tudi nejasna raziskava dopinškega škandala, znanega pod imenom "Operacion Puerto".

Ne spreglejte