Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2015,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bled rekord olimpijci Iztok Čop

Četrtek, 31. 12. 2015, 10.00

8 let

Slovenski kandidati za Rio prvič pod žarometi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kandidati za nastop na olimpijskih igrah v Riu so sinoči na Bledu postavili športno piko na i rekordnega blejskega večera. Vasilij Žbogar opozoril na onesnaženost zaliva na olimpijskem prizorišču.

Bled je bil sinoči rekordno in olimpijsko obarvan. Tam se je namreč zbralo skoraj 40 nekdanjih olimpijcev, ki so slovenske barve na najpomembnejšem športnem tekmovanju na svetu zastopali vse od leta 1945, in prav toliko kandidatov za prihodnje olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Debevec ne bo vrgel puške v koruzo

Med njimi je bil tudi Rajmond Debevec, strelec, ki se poteguje za nastop na svojih že devetih olimpijskih igrah. Norme še nima, zato je Rio zanj za zdaj še precej oddaljen. "Trudim se in treniram, na koncu predora sicer za zdaj vidim le zelo majhno luč, a se ne predam," je povedal na predstavitvi kandidatov za nastop v Riu, ki bo avgusta gostil poletne olimpijske igre.

52-letni strelec, ki ima v svoji zbirki že tri olimpijske medalje, med njimi tudi zlato iz Sydneyja, normo lahko osvoji le še z zračno puško, ki ji zdaj posveča največ pozornosti, čeprav v isti sapi priznava, da je malokalibrska puška še vedno njegova glavna prioriteta. Obstaja tudi majhna možnost, da bi ga organizatorji v Rio povabili kljub neosvojeni normi, a se nanjo ne zanaša.

Debevec se je v družbi mladih kandidatov za pot v Rio - nekateri med njimi, tudi Maruša Mišmaš, so se rodili takrat, ko je naš najuspešnejši strelec nastopil že na treh olimpijskih igrah - spomnil časov, ki so bili tako zelo drugačni od današnjih. Tako je na primer leta 1984 s svojih prvih iger v Los Angelesu, ko svet še ni bil tako prepleten s sodobno tehnologijo, svojim bližnjim pošiljal razglednice, ki jih, kot je povedal, še danes hranijo kot dragocen spomin.

Savšek se ne želi obremenjevati s pretirano optimističnimi napovedmi

Med slovenskimi olimpijci je bilo tudi precej takih, ki so si pot v Rio z osvojitvijo norme že zdavnaj zagotovili. To velja tudi za kanuista Benjamina Savška, ki mu je Infostrada, ki se ukvarja z obdelavo statističnih podatkov, že zdaj okrog vratu nadela zlato olimpijsko odličje.

"Napovedi so res zelo lepe, še lepše pa bi bilo, če bi se tudi uresničile. Trenutno se pripravljam le na to, da bom v Riu nastopil po svojih najboljših močeh in da bom izboljšal svojo uvrstitev (8. mesto) iz Londona."

Savšek je priznal, da mu take napovedi res nalagajo breme, a se s tem ne želi obremenjevati. "Poskušam se samo osredotočiti na svoj nastop," poudarja letošnji evropski prvak in svetovni podprvak.

"Za mano je enkratna sezona. Presegel sem svoja pričakovanja in dokazal, da lahko presežem svoje cilje," je povedal.

Žbogarja skrbi infekcija

Med adute za osvojitev olimpijske medalje v Riu spada tudi jadralec Vasilij Žbogar, ki bo, kot je napovedal že po prihodu s svetovnega prvenstva na Novi Zelandiji, kjer je osvojil bronasto medaljo, ki mu je vlila izdatno dozo samozavesti, skušal dopolniti komplet olimpijskih odličij, kjer že ima bron in srebro.

Pred kratkim je že drugič okusil olimpijsko prizorišče v Riu, kjer se je odvijalo odprto brazilsko državnom prvenstvo olimpijskih razredov, na katerem so nastopili vsi najboljši jadralci sveta, in zaostal le za Giles Scottom, trenutno najboljšim jadralcem na svetu. V svoji kategoriji, v razredu 470, sta nastopili tudi evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta zasedli 6. mesto.

Kot je povedal, je morje v zalivu Ria de Janeira izredno onesnaženo, kar se je odrazilo v resnih infekcijah nekaterih tekmovalcev, na odprtem pa je povsem zadovoljivo. Tako bo eden od izzivov za jadralce tudi to, da se jim bodo poskušali izogniti. "Nihče si ne želi, da bi bilo več let trdega dela ogroženih zaradi zdravja," je dejal Žbogar.

Čop bo poskušal odpraviti težave, ki so ga motile kot tekmovalca

Kandidate je pozdravil tudi nekdanji veslač, danes pa podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, ki v svoji novi vlogi – v Rio bo potoval kot vodja slovenske olimpijske odprave – vidi veliko odgovornost. Kot športnik je na lastni koži doživel šest olimpijskih iger (in na njih osvojil kar štiri olimpijske medalje) in tam občutil tudi pomanjkljivosti, ki jih želi kot vodja odpraviti.

Vsem športnikom je zaželel uspešne nastope in izrazil upanje, da bodo v svoji sredini imeli tudi nekaj prekaljenih športnih mačkov, ki jim bodo s svojimi bogatimi izkušnjami lahko svetovali, kako se izogniti pretiranemu vplivu olimpijske evforije.

Ne spreglejte