Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
14. 10. 2016,
14.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 14. 10. 2016, 14.50

6 let, 6 mesecev

"Slovenske roke so čiste!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je vnovič zanikal slovensko vpletenost v afero s preprodajo vstopnic na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, obenem pa toplo pozdravil nov žvižgaški kanal v slovenskem športu.

Rio 2016 je poleg športnega spektakla zaznamovala tudi afera s preprodajo vstopnic. | Foto: Rio 2016 je poleg športnega spektakla zaznamovala tudi afera s preprodajo vstopnic.

Dva meseca sta minila od izbruha afere s preprodajo vstopnic, eden od osrednjih osumljencev, irski športni funkcionar Patrick Hickey, pa z zaseženim potnim listom ostaja v Braziliji.  

Naj spomnimo,  brazilska policija je ob koncu olimpijskih iger aretirala več kot deset osumljencev, ki naj bi sodelovali v nečednih poslih na črnem trgu, katerih skupna vrednost naj bi znašala kar 2,6 milijona evrov.  

Z afero je bila povezana tudi Slovenija, saj se je na črnem trgu znašlo nekaj vstopnic iz slovenske kvote. Vse do danes se z vprašanji o spornih vstopnicah na Olimpijski komite Slovenije ni obrnil še nihče iz Mednarodnega olimpijskega komiteja, organizacijskega odbora iger ali kateregakoli brazilskega preiskovalnega organa. Odprto ostaja vprašanje, kako so se vstopnice, ki jih Slovenci niso izkoristili, znašle v rokah preprodajalcev.

 | Foto:

Gabrovec: Storili smo le eno napako

Pri OKS vztrajajo, da imajo čisto vest, predsednik Bogdan Gabrovec pa ob tem dodaja, da je bila edina slovenska napaka podpis pogodbe s podjetjem Cartan Tours, ki je pridobil pravico do prodaje vstopnic na slovenskem območju. "V tem odnosu nismo opredelili, kaj se zgodi z vstopnicami, ki jih OKS vrne. Kot kaže, se je prav del teh vstopnic pojavil pri preprodajalcih," pravi Gabrovec in pojasni, da je Olimpijski komite Slovenije prejel 958 vstopnic v skupni vrednosti slabih 90 tisoč evrov, Cartanu pa je vrnil 154 vstopnic v vrednosti slabih 14 tisoč evrov.

"Opravili smo notranji nadzor. Slovenske roke so čiste," pravi Bogdan Gabrovec. | Foto: "Opravili smo notranji nadzor. Slovenske roke so čiste," pravi Bogdan Gabrovec.

Do informacij o kršitvah z Žvižgavko

Predsednik se je afere iz Ria, kot je sam dejal še zadnjič, dotaknil na posebni novinarski konferenci, na kateri je OKS predstavil nacionalno kampanjo za spodbujanje športnega obnašanja in ravnanja. V okviru te je skupaj z resornim ministrstvom in podjetjem ABC Transparency splovil produkt "Žvižgavka" kot novo linijo za zaznavanje nepravilnosti in zlorab v športu. Gre za spletni obrazec, na katerem lahko posamezniki anonimno ali z zapisano identiteto prijavljajo domnevne primere nepravilnosti.

S prispelimi prijavami se bo v prvi fazi ukvarjal strokovni sodelavec, ki jih bo razvrščal. Tiste, ki so povezane  z dopingom, bodo posredovali Slovenski antidoping organizaciji (SLOADA), z drugimi pa se bodo ukvarjali posebna etična komisija in varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj. Ta je ob tem poudaril, da je v dveh letih in pol svojega mandata proučil 54 primerov, med katerimi po odstotkih izstopajo spori okrog nadomestil za prestope mladih športnikov in pa kriteriji za imenovanja športnikov v reprezentance.

Ne spreglejte