Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
21.58

Osveženo pred

2 uri, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Simone Biles gimnastika olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 21.58

2 uri, 16 minut

Pariz 2024, gimnastika

Simone Biles se je vrnila na olimpijski prestol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Simone Biles | Simone Biles se je vrnila na olimpijski prestol. | Foto Reuters

Simone Biles se je vrnila na olimpijski prestol.

Foto: Reuters

Ameriška gimnastična zvezdnica Simone Biles je kljub težavam na dvovišinski bradlji v finalu olimpijskega mnogoboja upravičila pričakovanja in se osem let po Riu 2016 vrnila na olimpijski prestol. Skupno je to zanjo šesta zlata kolajna z OI in obenem po ekipni zmagi z reprezentanco ZDA še druga zlata v Parizu.

Štirikratna olimpijska prvakinja iz Ria 2016 Biles je v vnovič do zadnjega kotička razprodani dvorani Bercy zmago slavila z 59,131 točke, srebrna je bila tako kot na igrah v Tokiu, 25-letna Brazilka Rebeca Andrade (57,932).

Medtem pa je branilka naslova, 21-letna Američanka Sunisa Lee (56,465) dobila dvoboj za bronasto kolajno in le za dobro desetinko točke ugnala Italijanko Alice D'Amato (56,333). Peta je bila komaj 17-letna v Franciji rojena Alžirka Kaylia Nemour (55,899), ki živi in trenira v državi gostiteljici iger, a je zaradi spora z zvezo zamenjala državljanstvo.

Najboljšim trem telovadkam je kolajne podelil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach, olimpijski prvak v sabljanju leta 1976, ki je razplet mnogoboja spremljal s tribun.

Simone Biles, Pariz 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Biles je pri 27 letih postala najstarejša ženska, ki je zmagala v finalu mnogoboja na OI od leta 1952 ter tudi prva telovadka z olimpijskim zlatom v mnogoboju v razmaku osmih let.

Njenih šest zlatih medalj, s katerimi je presegla legendarno Romunko Nadio Comaneci (5), pa obenem pomeni, da se približuje olimpijskemu rekordu najuspešnejše olimpijke v zgodovini doslej, devetim zlatim sovjetske telovadke Larise Latinine (1956 - 1964).

Obenem se je vpisala v zelo ekskluziven klub športnic z dvema olimpijskima naslovoma v mnogoboju. Doslej je to uspelo le Latinini (1956, 1960) ter Čehinji Veri Časlavski (1964, 1968).

"Pred tremi leti po Tokiu si res nisem mislila, da bom še stopila na gimnastično sceno. Ampak sem trdo delala, tako na psihološki pripravi kot fizični, da sem se lahko vrnila na vrh," je dejala zmagovalka.

Simone Biles, Pariz 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Do konca teh iger lahko Biles, ki je po današnji zmagi izpod tekmovalnega dresa potegnila verižico z obeskom koze, kratica GOAT v angleščini pomeni najboljši vseh časov, osvoji še tri olimpijske naslove, saj se je v kvalifikacijah uvrstila tudi v finale preskoka, gredi in parterja.

"Moja verižica GOAT - nekateri jo obožujejo, nekateri jo sovražijo," je o tem po zmagi dejala Biles in dodala: "Noro je, da o meni govorijo kot o najboljši vseh časov, saj sem le Simone Biles iz Springa v Teksasu."

Gimnastika, finale mnogoboja, ženske:

ZLATO:  Simone Biles (ZDA)
SREBRO: Rebeca Andrade (Brazilija)
BRON:   Sunisa Lee (ZDA)

Preberite še:

 
Pariz 2024 kajak Peter Kauzer
Sportal Kauzer v solzah, hiter konec za Lobnikovo, slovo Ravnikarja in Erženove
Ne spreglejte