Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

olimpijske igre Soči olimpijska bakla

Sreda, 22. 1. 2014, 9.43

8 let

Olimpijska bakla tudi na kombajnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Olimpijska bakla bo prispela v Rostov na Donu, del poti na aveniji Sokolov pa bo opravila tudi na kombajnu, ki so ga izdelali v lokalni tovarni kmetijskih vozil.

Karavana bo zaokrožila tudi po poti tradicionalnega maratona v tem mestu, pričakujejo pa, da si bo spremstvo bakle ogledalo več kot 40 tisoč prebivalcev Rostova.

"Želimo poudariti, da je dežela ob Donu žitnica Rusije, ki lahko poskrbi za odlično letino in daje zatočišče olimpijskim prvakom," je ob tem dejal guverner te regije Vasilij Golubev.

Poleg omenjenih dogodkov bo prihod bakle spremljal tudi reli starodobnih vozil, prva pa bo olimpijsko plamenico v Rostov ponesla Marina Logvinenko, edina dobitnica petih olimpijskih kolajn v ruskem strelskem športu. Danes si bo baklo podalo 267 posameznikov, med njimi 51 športnikov iz Rostova, med katerimi je tudi 14 dobitnikov olimpijskih kolajn.

Konstantin Pilipčuk, svetovni prvak v akrobatiki iz leta 2012, je povedal, da je to zanj odlična priložnost, saj kot športnik v neolimpijski disciplini nima velikokrat opravka z olimpijskim duhom. "S ponosom bom nesel olimpijsko plamenico po ulicah svojega Rostova. Prijatelji so že potrdili, da se bodo zbrali ob predvideni poti olimpijskega ognja in me spodbujali," je za Itar-Tass dejal Pilipčuk.

Olimpijska plamenica bo danes v Rostovu obiskala ulico Bolšaja Sadovaja, mestno opero, hišo Margarite Chenove, cerkev Staro-Pokrovskaja in še druge mestne znamenitosti, med drugim tudi mestno hišo, nato pa bo pot končala na gledališkem trgu, kjer bo ogenj zagorel na posebni olimpijski plamenici. Prižgal jo bo Andrej Mojsejev, dvakratni olimpijski prvak v modernem peteroboju. Med letoma 1952 in 2012 je Rusijo na poletnih olimpijskih igrah zastopalo 223 športnikov, ki so skupaj osvojili 113 kolajn, od tega 40 zlatih, 32 srebrnih in 41 bronastih.

Olimpijska plamenica po regiji Rostov potuje že drugi dan, nosilci bakle pa se spopadajo z močnim vetrom. V četrtek bo olimpijski ogenj svojo pot nadaljeval z vlakom proti Stavropolu, skupaj pa pred igrami v Sočiju opravil najdaljšo pot do zdaj, saj bo naredil več kot 65 tisoč kilometrov.

Ne spreglejte