Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 6. 2015,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Tokič

Petek, 12. 6. 2015, 9.35

8 let

Očital jim je, da so ga prelisičili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izkušeni slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič se bo danes v Bakuju spopadel s posebno vlogo, ki so je deležni le izbranci. Na otvoritveni slovesnosti bo nosil slovensko zastavo.

Ima 34 let, je najboljši slovenski igralec namiznega tenisa in je vedno dobre volje. No, skoraj vedno. Če Bojan Tokič izgubi na dvoboju, mu seveda ni vseeno, a porazov na njegovo srečo ne doživlja tako veliko, zato že vrsto let spada med boljše igralce namiznega tenisa.

Ni uvrščen povsem pri vrhu, tako da na evropskih igrah ne spada med osrednje favorite za osvojitev zlate medalje (neposredno udeležbo na OI 2016 v Rio de Janeiru zagotavlja le prvo mesto v Bakuju, op. p.), bo pa pred žrebom uvrščen med nosilce, kar mu lahko olajša pot za uresničitev cilja, ta pa je vrhunska uvrstitev. Nekaj, kar mu je spodletelo na svetovnem prvenstvu, kjer je nepričakovano izgubil na dvoboju prvega kroga s češkim tekmecem, ki na svetovni lestvici za njim zaostaja kar za sto mest.

Nameraval jo je nositi v Rio de Janeiru

V Baku je odpotoval še z eno nalogo. Izbrali so ga za zastavonošo, tako da bo na slovesnosti ob odprtju deležen posebne časti. "Očital sem jim, da so me malce prelisičili z zastavo, saj sem jo nameraval nositi v Rio de Janeiru. Ker so mi jo dali že zdaj, verjetno ne bom v ožjem krogu izbrancev za to nalogo v Riu," se je v svojem slogu napol pošalil Primorec in s tem dal vedeti, kako močno si želi nastopiti v Braziliji. Nato je obrnil ploščo in priznal, da se posebne naloge veseli kot otrok. "To je velika čast in sem hvaležen, da so mi dodelili to možnost," ne skriva zadovoljstva in priznava, da je za nasvet, kako se obnašati v tej vlogi, povprašal hrvaškega veterana Zorana Primorca. Ta je nosil zastavo na odprtju olimpijskih iger, Tokič pa bo preizkusil, kako se je s tem "častnim bremenom" spopasti na evropskih igrah.

Prišli so vsi najboljši Evropejci

Bojan se ne boji, da bi ga zaradi tega bolele roke. Zastavo bo ponosno vihtel, da se jo bo opazilo tudi z najvišjega sedeža prekrasnega Olimpijskega štadiona v Bakuju, kjer bo slovenske tekmovalce in tekmovalke na uradni predstavitvi pozdravilo več kot 60 tisoč gledalcev. "Nisem evforičen, saj sem na podobnih tekmovanjih prisoten že kar nekaj let. Za seboj imam že nekaj velikih tekmovanj, a še vedno čutim spoštovanje do novega. Evropske igre bodo odlično organizirane in se jih že veselim," odgovarja slovenski reprezentant v namiznem tenisu, ki je vesel, da bo v Bakuju prisotna domala vsa najboljša evropska konkurenca, tako da bo tekmovanje na ravni evropskega prvenstva. Zaradi poškodbe bo manjkal le Hrvat Andrej Gačina, vsi trije zvezdniki evropskega namiznega tenisa pa so potrdili prihod. To so Timo Boll, Vladimir Samsonov in Dimitrij Ovčarov. "Ne vem, kako je v drugih športih, a v Bakuju bo namizni tenis res zastopan z najboljšimi imeni." Žreb bi ga lahko razveselil s katerim izmed domačih tekmovalcev, ki so zelo slabi, a so prejeli možnost nastopa zaradi povabila prirediteljev.

Z drugimi se je prej srečeval le v vojašnicah

V atletski vasi v Azerbajdžanu uživa in se počuti "olimpijsko", saj takšno druženje zelo spominja na tistega, ki se bo prihodnjič pripetil leta 2016 v Braziliji. "Večkrat se počutimo olimpijsko. Imamo olimpijske, evropske, sredozemske igre … Vsako leto je nekaj takšnih družabnih srečanj (smeh, op. p.). Nimamo možnosti, da bi se pogosto srečevali z drugimi športniki. Nekateri, ki smo zaposleni na ministrstvu za obrambo, imamo vojaška usposabljanja. Vsako leto se dobimo na tridnevnih pripravah v eni izmed naših vojašnic, sicer pa so takšna druženja na velikih tekmovanjih zelo lepa. Lahko vidiš, kaj se dogaja v drugih športih, si ogledaš še kakšno drugo prizorišče in navezuješ stike. Čez leto smo preveč omejeni in zaprti v svoje discipline, zato se že veselim iger," je dejal Bojan.

Ker Slovenija v Baku ni prispela z reprezentanco v namiznem tenisu, bosta morala Tokič ter Alex Galič, ki bo nastopila v konkurenci nežnejšega spola, z nastopi še malce počakati. Do takrat bosta stiskala pesti za druge slovenske športnike in se skušala kar najbolje pripraviti na nastop v individualni konkurenci.

Ne spreglejte