Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 4. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 21. 4. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Najbolj znan ogenj na svetu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natančno 106 dni pred odprtjem olimpijskih iger so na starodoben način v Olimpiji v Grčiji prižgali olimpijsko plamenico, pred katero je zdaj dolga pot do znamenitega štadiona Maracana v Riu de Janeiru.

Najbolj znani plamen na svetu je vzplamenel. S protokolom, ki diši po zgodovini, so pred templjem boginje Here v Olimpiji kot zibelki olimpizma s pomočjo sončnih celic prižgali olimpijsko plamenico 31. olimpijskih iger. Te se bodo sicer s slovesnim odprtjem začele 5. avgusta v Riu de Janeiru, prvem južnoameriškem mestu, ki bo v več kot 120-letni zgodovini gostilo največji športni dogodek štiriletnega obdobja.

Ljubljanski znanec: Sporočilo upanja v težkih časih

"V trenutku, ko se prižiga olimpijski ogenj, se stikata preteklost in prihodnost. Grkom smo lahko hvaležni za zgodovinsko dediščino in vrednote olimpijskih iger. Med temi velja izpostaviti mir, upanje in enotnost. To so sporočila, ki so v kriznih časih močnejša in pomembnejša kot kadarkoli do zdaj. Olimpijske vrednote so večne. Šport združuje. Te misli nas prevevajo, ko se svet pripravlja na olimpijske igre v Riu," je ob slovesnosti v Olimpiji poudaril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki se je pretekli teden mudil na delovnem obisku v Ljubljani.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff s posebno baklo plamenico pričakuje 3. maja. | Foto: Brazilska predsednica Dilma Rousseff s posebno baklo plamenico pričakuje 3. maja.

Pred 80 leti …

Čeprav je imel ogenj zaradi pomena moči in čaščenja bogov močan simbolni pomen že med antičnimi olimpijskimi igrami, pa je po oživitvi olimpijskih iger (1896) postal del protokola šele med igrami leta 1928 v Amsterdamu. Leta 1936, ko je igre gostil Berlin, so baklo s plamenico prvič prinesli iz Olimpije.

Brazilska pot se bo začela 3. maja

Kot veleva tradicija, bo olimpijski ogenj en teden potoval po Grčiji. Popotovanje po otokih in celini, med katerimi bo plamenica obiskala tudi enega od zbirališč za begunce iz Sirije, se bo končalo 27. aprila v Atenah, kjer so pred natančno 120 leti potekale prve olimpijske igre moderne dobe. Sledila bo selitev v Brazilijo, kjer se bo osrednji del poti proti Riu začel 3. maja.

Brazilci napovedujejo 95-dnevni dogodek, med katerim bo plamenica "prepotovala" 20 tisoč kilometrov po cestah in 16 tisoč z letalom. Prva postaja bo Brasilia, zadnja Rio. Predvidenih je kar 12 tisoč nosilcev olimpijske bakle. Večina bo z njo pretekla 200 metrov.

Strah pred napadalci

Organizatorji olimpijskih iger med seboj pogosto tekmujejo v inovativnosti pri zvezdniških točkah poti olimpijske bakle. Poleg znamenitih nosilcev bakle so organizatorji predhodnih iger poskrbeli tudi za nekaj unikatnih lokacij. Avstralci so tako leta 2000 z baklo plavali pod vodo, Kitajci so jo leta 2008 ponesli na Mount Everest, Rusi pa leta 2014 celo v vesolje. Kakšno presenečenje pripravljajo tudi Brazilci, ki pa se ob tem bojijo protestnikov. Zaradi nemirnih razmer in politične gospodarske krize v državi ter pogostih protestov proti olimpizmu so zato napovedali, da bodo okrepili varnost ob dogodkih, ki bodo spremljali pot bakle.

Štadion Maracana bo 5. avgusta prizorišče odprtja olimpijskih iger. | Foto: Štadion Maracana bo 5. avgusta prizorišče odprtja olimpijskih iger.

Kje bo gorel olimpijski ogenj?

Kdo bo zadnji nosilec olimpijske bakle in na kakšen način bo zagorel olimpijskih ogenj, ste dve od večnih vprašanj olimpijskih iger. Rio 2016 pri tem ni nikakršna izjema. Ta del uvodne slovesnosti, ki bo potekala 5. avgusta, bo ostal ena najbolj skrbno varovanih brazilskih skrivnosti. V nasprotju s predhodnimi igrami so organizatorji letošnjega največjega športnega dogodka poskrbeli še za eno skrivnost.

Uvodna slovesnost namreč ne bo potekala na atletskem olimpijskem štadionu, temveč na znamenitem in za nogometne ljubitelje kar kultnem štadionu Maracana. Organizatorji so se zato odločili, da kotel, v katerem bo od odprtja do uradnega konca gorel olimpijski ogenj, ne bo stal ne na štadionu za odprtje ne na atletskem štadionu. Po odprtju bo namreč zgolj "prenočil" na Maracani, nato pa ga bodo prestavili v središče mesta. Kam? "To je še skrivnost," odgovarjajo Brazilci, ki medtem hitijo z zadnjimi gradbenimi deli.


Video: kakšna bo brazilska pot?

Ne spreglejte