SiolNET. Sportal Olimpizem
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Modro nebo nad Pekingom

4

termometer

Bližnje olimpijske igre v Pekingu so prebivalcem kitajske prestolnice prinesle nekaj, česar niso deležni prav pogosto.

V petek je bilo nad Pekingom mogoče prvič po dolgem času občudovati jasno modro nebo. V mestu, ki ima velike težave z onesnaženostjo zraka, je to precej redek pojav.

Vsi ukrepi, ki so jih v Pekingu sprejeli za izboljšanje kakovosti zraka v času iger, so vendarle obrodili sadove, pri vsem skupaj pa je svoj delež prispevala tudi narava z dežjem in vetrom. Iz mestnega meteorološkega centra so ponosno sporočili, da je indeks onesnaženosti padel na 28 točk, kar pomeni precejšnje izboljšanje v primerjavi z 69 točkami dan pred tem. Kadar je vrednost indeksa pod 50, imajo v Pekingu dober zrak, med 50 in 100 pa je za Kitajce tudi še sprejemljiv. Današnja vrednost je najmanjša, odkar so 20. julija začeli z "olimpijskim" merjenjem onesnaženosti zraka.

V boju za čistejši zrak so kitajske oblasti za naslednja dva meseca, ko bodo v Pekingu potekale olimpijske in paraolimpijske igre, uvedle začasno prepoved uporabe več kot polovice od 3,3 milijona pekinških vozil. Poleg tega so zaprli številne tovarne v okolici mesta, ki so glavne onesnaževalke zraka, začasno pa so tudi ustavili vsa gradbena dela v mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin