Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 13.38

8 let

Dekleta v Vancouvru ne bodo skakala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodni olimpijski komite (MOK) meni, da ženski skoki še niso izpolnili tehničnih kriterijev za olimpijske igre, tako da jih še ne bo na programu na ZOI v Vancouvru čez tri leta.

Kanadska vlada je po pobudi domačega urada za varstvo človekovih pravic v torek pozvala Mednarodni olimpijski komite (MOK), da preuči možnost vključitve ženskih smučarskih skokov na program olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. A odgovor je bil negativen. "MOK bi rad še enkrat poudaril, da odločitev o neuvrstitvi ženskih skokov na olimpijski program nima prav nobene zveze z neenakostjo med spoloma oziroma diskriminacijo, kot si naše razmišljanje predstavljajo nekateri. Ženski skoki enostavno ne zadovoljujejo kriterijev za vključitev, z njimi se ukvarja premalo tekmovalk, do leta 2009 ni bilo še nobenega svetovnega prvenstva, skoki se enostavno ne razvijajo dovolj hitro. Odločitev smo sprejeli že novembra 2006 in ne nameravamo je spreminjati," je v odgovoru Kanadčanom zapisal Emmanuelle Moreau, direktor za stike z javnostjo pri MOK in dodal, da mora disciplina pred uvrstitvijo na olimpijski program imeti vsaj dve svetovni prvenstvi. Doslej ženskih svetovnih prvenstev ni bilo, prvo bo na sporedu naslednje leto v Liberecu. Prav tako mora biti po statutu MOK nov olimpijski šport izbran najmanj štiri leta pred igrami.

Na svetu je 135 skakalk iz 16 držav

Toda podporniki ženskih skokov imajo argumente, ki razmišljanje MOK negirajo. V skokih trenutno tekmuje 135 deklet iz 16 držav (tudi Slovenije), kar je povsem primerljivo z nekaterimi drugimi olimpijskimi športi, kot so deskanje, bob ali smučanje prostega sloga.

Prav tako opozarjajo na dejstvo, da so leta 1984 v Los Angelesu ženski atletski maraton izvedli le po enem svetovnem prvenstvu (1983).

Ne spreglejte