Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 7. 2012,
16.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

olimpijske igre

Četrtek, 26. 7. 2012, 16.32

7 let, 12 mesecev

Britance mučita predvsem dve vprašanji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo bo prižgal olimpijski ogenj? Kakšno bo vreme med petkovim slovesnim odprtjem iger? Ključni vprašanji pred OI 2012.

Čeprav v Londonu zaradi izjemne velikosti v določenih predelih ni možno razbrati, kaj se bo v mestu dogajalo v prihodnjih dobrih dveh tednih, pa je te dni v prestolnici otoške kraljevine nedvomno le malo takšnih, ki ne odštevajo ur do odprtja iger tridesete olimpijade. Igre so se na tekmovališčih pravzaprav že začele. Že sredi tedna se je namreč začel nogometni turnir in že prinesel prvi škandal, do katerega pa so se organizatorji zelo jasno opredelili. Tako dan pred uradnim odprtjem skorajda sleherna televizijska postaja predvaja opravičilo severnokorejskim nogometašicam, ki so na ekranu lahko ugledale zastavo sosednje Južne Koreje. Pripetljaj, ki v zgodovini športa še zdaleč ni osamljen – prav pred desetletjem je na evropskem prvenstvu v plavanju Alenko Kejžar ob prejeti kolajni ''pozdravila'' slovaška trobojnica -, a je toliko bolj odmeven zaradi politično-zgodovinskega ozadja.

Prav nič pa Angleži ne želijo prepustiti naključju, ko gre za slovesno odprtje iger. Petkov dogodek seveda sodi med najodmevnejše na igrah in v svet pošilja prvo podobo o gostiteljih. Z generalkami so prireditelji že izpilili številne podrobnosti dogodka, v katerem se kot po pravilu prepletajo tradicija, šport, zabava, kultura in visoka politika. Sooblikovalci programa obljubljajo spektakel brez primere, ob tem pa se zadovoljno muzajo ob ključnem vprašanju. Kdo bo zadnji nosilec olimpijske bakle? Ugibanja o častni vlogi tistega, ki bo na olimpijskem štadionu prižgal ogenj, pravzaprav spadajo v pravo ogrevalno folkloro vseh zadnjih iger. Negotovost in učinek presenečenja vznemirjata predvsem domačine. Odgovor bo seveda ostal skrbno varovana skrivnost vse do zadnjega trenutka. Tako je bilo tudi na predhodnih igrah, ko so se v središčnih vlogah znašli kitajski telovadec Li Ning (2008), grški jadralec Nikolaos Kaklamanakis (2004), avstralska atletinja Cathy Freeman (2000), legendarni boksar Muhammad Ali (1996) ali pa presenetljivi katalonski izbor leta 1992 – paraolimpijski lokostrelec Antonio Rebollo. Na angleških stavnicah visoko kotira veslaški šampion Steve Redgrave, blizu smo mu tudi atletski šampion Daley Thompson, večni ''kandidat'' David Beckham in še kdo.

A če gre pri vprašanju zadnjega nosilca bakle predvsem za ugibanja, pa se bolj natančne odgovore pričakuje od vremenoslovcev. Teden pred igrami je izjemno topel, sončen in prav nič angleški. Kako pa bo v petek? Bodo padavine na odprtju predstavljale angleško kulturo? Možnosti niso majhne, čeprav vremenoslovci ugotavljajo, da bi lahko fronta s slabšim vremenom pravočasno prešla štadion.

Ne spreglejte