Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
16.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

zimski prestopni rok Alexis Sanchez Philippe Coutinho Henrikh Mkhitaryan Virgil van Dijk Pierre-Emerick Aubameyang Mohamed Salah

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 16.35

6 let, 2 meseca

Zimski prestopni rok

Angleški divji ples milijonov, Arsenal še ni segel tako globoko v žep

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Coutinho Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dogajanje na mednarodni nogometni tržnici pričakovano narekujejo angleški klubi. Imajo zelo debele denarnice in razmišljajo o okrepitvah, s katerimi bi lahko v nadaljevanju sezone dosegali boljše rezultate. Na Otoku je vse v znamenju selitve Alexisa Sancheza v Manchester in Henrikha Mkhitaryana v London. Uradna potrditev je prišla v ponedeljek popoldan. Ogromno pa je tudi govoric o morebitnih prestopih drugih mednarodnih zvezdnikov.

Letošnji zimski prestopni rok se je že vpisal v zgodovino. Poskrbel je za rekorden zimski nakup. Philippe Coutinho se je iz Liverpoola preselil k Barceloni, rdeči pa so zanj prejeli 120 milijonov evrov, a bi lahko končni zaslužek po vseh bonusih znašal kar 160 milijonov.

Dobili smo tudi najdražjega branilca vseh časov, ko se je Nizozemec Virgil van Dijk za slabih 80 milijonov evrov iz Southamptona preselil na Anfield. Ritem morebitnih odmevnih prestopov pa se kar noče prekiniti. Do konca enega od najbolj zanimivih in pestrih prestopnih rokov je le še dober teden dni, na Otoku pa ne manjka svežih zgodb o novih tarčah in nemoralnih ponudbah.

Pet največjih zimskih prestopov vseh časov:

  1. Philippe Coutinho 120 milijonov evrov (2017/18, Liverpool -> Barcelona)
  2. Virgil van Dijk 78,8 (2017/18, Southampon -> Liverpool)
  3. Diego Costa 66 (2017/18, Chelsea -> Atletico)
  4. Oscar 60 (2016/17, Chelsea -> Shanghai SIPG)
  5. Fernando Torres 58,5 (2010/11, Liverpool -> Chelsea)

Armenec prvič za novi klub v sredo, Čilenec v petek?

Arsene Wenger ne bo več sodeloval z Alexisom Sanchezom ... | Foto: Reuters Arsene Wenger ne bo več sodeloval z Alexisom Sanchezom ... Foto: Reuters Le še vprašanje časa je, kdaj bosta Manchester United in Arsenal uradno predstavila novinca. Čilenec Alexis Sanchez, ki so ga dolgo napovedovali kot novega krilnega napadalca Manchester Cityja - ta je podaljšal sodelovanje z Belgijcem Kevinom De Bruynom do leta 2023 -, a je nato posel zaradi spoštovanja finančnega ferpleja padel v vodo, bi lahko v torek že prvič treniral z rdečimi vragi. Najboljši nogometaš Arsenala se je že poslovil od topničarjev, v ponedeljek pa je prišla tudi uradna potrditev.

Sanchez prihaja na Old Trafford, v obratno smer pa se seli Henrikh Mkhitaryan. Armenec, ki je pred prihodom v Anglijo blestel v Nemčiji (Borussia Dortmund), v gledališču sanj pa ni postregel s tako velikim številom zadetkov, kot bi si želel sam, bo v nadaljevanju sezone velik adut Arsena Wengerja.

Francoz želi moštvo, ki v tem trenutku ne spada med štiri najboljša v Angliji, okrepiti še z zvezdniškim napadalcem. Gabonec Pierre-Emerick Aubameyang je vedno bolj oddaljen od Dortmunda. Topničarji so zanj ponujali okrog 40 milijonov evrov, poleg denarja pa bi Borussii ponudili še Francoza Oliviera Girouda, a rumeno-črni (še) niso sprejeli ponudbe. Arsenal bo moral očitno seči v žep globlje. Lahko bi padel nov klubski rekord.

... bi pa lahko v kratkem pričakal novega napadalca, zvezdnika Borussie Dortmund, Pierre-Emericka Aubameyanga. | Foto: Reuters ... bi pa lahko v kratkem pričakal novega napadalca, zvezdnika Borussie Dortmund, Pierre-Emericka Aubameyanga. Foto: Reuters

Za zdaj so najdražje plačali prihod francoskega napadalca Alexandra Lacazetteja (53 milijonov evrov). Če bo šlo vse po načrtih, bo Mkhitaryan v sredo že pomagal Arsenalu na povratni tekmi polfinala ligaškega pokala proti Chelseaju. Sanchez bi lahko prvič za Manchester United zaigral v petek, ko čaka rdeče vrage dvoboj 4. kroga angleškega pokala FA proti Yeovilu.

Roma mora prodajati, Džeko želja Chelseaja

Edin Džeko (Roma) že ima izkušnje z igranjem v Angliji. | Foto: Reuters Edin Džeko (Roma) že ima izkušnje z igranjem v Angliji. Foto: Reuters Aktualni angleški prvak Chelsea se zanima za novega napadalca. Modri so pokazali zanimanje tako za nepredvidljivega Andyja Carrolla (West Ham), ki je zaznamoval zimski prestopni rok pred šestimi leti, ko ga je Liverpool kupil od Newcastla za več kot 40 milijonov evrov, kot tudi Edina Džeka. Reprezentant Bosne in Hercegovine je pred leti že igral na Otoku, a se pri Manchester Cityju ni izkazal tako v Rimu.

V London bi lahko odpotoval tudi mladi Brazilec Emerson Palmieri. Roma se zaveda, da bo morala januarja poslovati in prodati katerega izmed zvezdnikov, saj mora zaradi tega, da bi zadostila kriterijem finančnega ferpleja, zbrati okrog 40 milijonov evrov. Omenjeni znesek bi lahko prinesla tudi selitev Belgijca Radje Nainggolana na Kitajsko (Guangzhou Evergrande), s katero pa ni zadovoljen trener Eusebio di Francesco.

Zimski prestopi v sezoni 2017/18, višji od 10 milijonov evrov:

Nogometaš (država) Prejšnji klub Novi klub Vrednost prestopa
Philippe Coutinho (Brazilija) Liverpool (Ang) Barcelona (Špa) 120
Virgil van Dijk (Nizozemska) Southampton (Ang) Liverpool (Ang) 78,8
Diego Costa (Brazilija/Španija) Chelsea (Ang) Atletico Madrid (Špa) 66
Cedric Bakambu (Slonokoščena obala) Villarreal (Špa) Beijing Sinobo Guoan (Kit) 40
Theo Walcott (Anglija) Arsenal (Ang) Everton (Ang) 22.5
Cenk Tosun (Turčija) Bešiktaš (Tur) Everton (Ang) 22
Manuel Akanji (Švica) Basel (Švi) Borussia Dortmund (Nem) 21,5
Jürgen Locadia (Nizozemska) PSV Eindhoven (Niz) Brighton & Hove Albion (Ang) 17
Ross Barkley (Anglija) Everton (Ang) Chelsea (Ang) 16,9
Francis Coquelin (Francija) Arsenal (Ang) Valencia (Špa) 14
Sandro Wagner (Nemčija) Hoffenheim (Nem) Bayern München (Nem) 13
Alex Pritchard (Anglija) Norwich City (Ang) Huddersfield Town (Ang) 12,35
Ezequiel Barco (Argentina) Independiente (Arg) Atlanta United (ZDA) 12,28
Yerry Mina (Kolumbija) Santa Fe (Arg) Barcelona (Špa) 11,8
Guilherme Arana (Brazilija) Corinthians (Bra) Sevilla (Špa) 11
Jo (Brazilija) Corinthians (Bra) Nagoya Grampus (Jap) 11
Lucas Pratto (Argentina) Sao Paulo (Bra) River Plate (Arg) 10,89

Po podatkih Transfermarkt.

Vroči Egipčan v Madridu?

Mohamed Salah je hitro postal ljubljenec navijačev Liverpoola. | Foto: Reuters Mohamed Salah je hitro postal ljubljenec navijačev Liverpoola. Foto: Reuters Španski, evropski in svetovni prvak Real Madrid, ki se počasi pobira po krizi, zaradi katere je močno zaostal v španskem prvenstvu za Barcelono, januarja naj ne bi kupoval novih igralcev. Tržno dogajanje bo preložil na poletje, ko bi lahko pokazali zanimanje za nakup Egipčana Mohameda Salaha, najboljšega afriškega nogometaša, ki igra pri Liverpoolu v življenjski formi. Italijanski velikan Juventus z enim očesom spremlja dogajanje v Nici, kjer bo Mariu Balotelliju kmalu iztekla pogodba. Tako bi lahko kontroverzni napadalec, nekdanji strah in trepet tekmecev italijanske reprezentance, prišel v Torino brez odškodnine.

Barcelona je januarja našlo tisto, kar je iskala. Za rekordno zimsko ceno je prišel Philippe Coutinho, obrambno vrsto pa je okrepil mladi Kolumbijec Yerry Mina. Camp Nou bi lahko v kratkem zapustil Rafinha, ki se po poročanju italijanskih medijev odpravlja na posojo v Milano, kjer bo zaostril konkurenco pri Handanovićevem Interju.

To je le nekaj govoric, za katere je poskrbel zimski prestopni rok. Končal se bo čez dober teden, sodeč po napisih, ki se bohotijo na naslovnicah največjih angleških športnih časnikov, pa bi lahko poskrbel še za kopico zanimivih poslov.

Ne spreglejte