Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Ranko Stojić Luka Elsner Nik Kapun Etien Velikonja Daniel Avramovski Alexandru Cretu Prva liga Telekom Slovenije naj gol Issah Abass Dino Štiglec

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 17.27

6 let, 6 mesecev

Prvi dan zimskih priprav NK Olimpija

Zmaji prekinili zimski spanec, Ljubljančan prejemal čestitke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Alexandru Cretu, Issah Abass in Daniel Avramovski | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Olimpije so zavihali rokave in začeli priprave na spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije. Uvodnega treninga so se udeležili trije novinci, trener Luka Elsner pa je pogrešal pet slovenskih reprezentantov, ki se bodo zmajem pridružili prihodnji teden. Športni direktor Ranko Stojić, ki je skupaj s trenerjem in predsednikom sestavil seznam želja, a tudi igralcev, ki bodo zapustili zmaje, je zadovoljen s prvimi nakupi, najbolj pa je ponosen na prihod Italijana Kingsleyja Boatenga.

Na uvodu priprav, ki je potekal v atletski dvorani na štadionu ŽAK v Šiški, se je najbolj smejalo Niku Kapunu. Ljubljančan je danes dopolnil 23 let. Čestitke je sprejemal na vsakem koraku, namesto daril pa si je najbolj zaželel zdravja. Lansko leto mu ni bilo naklonjeno, saj je moral na operacijo tetive. V tej sezoni še ni stopil na igrišče.

Kaj je povedal slavljenec Nik Kapun?

Stanje se je izboljšalo, tako da komaj čaka na trenutek, ko bo pomagal soigralcem in zaigral za Olimpijo. Čeprav v zvezni vrsti vlada velika konkurence, se ne boji izziva. Trener Luka Elsner ocenjuje, da bo čez dober mesec že kos vsem nalogam, še prej bosta povsem pripravljena vratar Nejc Vidmar in obrambni steber Nemanja Mitrović, ki se tudi vračata po hudi poškodbi.

Če ne bo prvak, bo razočaran

Sebastjan Cimirotić in Ranko Stojić. | Foto: Vid Ponikvar Sebastjan Cimirotić in Ranko Stojić. Foto: Vid Ponikvar "Čaka nas veliko dela. Vesel sem, da sta pri igralcih že prvi dan prisotni pozitivna energija in velika želja," je dejal 34-letni strateg, ki se je prvič med novoletnimi prazniki kot trener ubadal z mislijo, kako uresničiti željo klubskega vodstva in osvojiti prvenstvo. Ko je vodil Domžale, cilji niso segali tako visoko, pri Olimpiji je drugače.

"Če ne bomo prehiteli Maribora, bom razočaran in nezadovoljen," je dal vedeti, da ga zanima le prvo mesto. Med novoletnimi prazniki se je odpravil v London in obiskal tabor Tottenhama. Spoznaval je njihov način dela in se veliko naučil. "To so bili zame trenutki neprecenljive vrednosti," je prepričan, da mu bodo prišla pridobljena spoznanja v nadaljnjem delu kariere še kako prav.

Olimpija bo z Romunom izgubljala manj žog

Povečana konkurenca v napadu ne skrbi Etiena Velikonje. V jesenskem delu je upal na več zadetkov, po drugi strani ga je v boljšo voljo spravilo število podaj. "Dobro sem se spočil, opravil priprave po navodilih trenerja, zdaj pa sledi delo," je poln motivacije občasni reprezentant, ki je po dolgem času novoletne praznike preživel v domovini. "V prejšnjih letih je družina prihajala k meni, zdaj je bilo obratno," je vesel 28-letni Primorec, ki je lani postal očka.

Nogometaši Olimpije na prvem skupnem treningu v letošnjem letu. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Olimpije na prvem skupnem treningu v letošnjem letu. Foto: Vid Ponikvar

V konici napada, kjer želi športni direktor Ranko Stojić na vsaki tekmi spremljati tri hitre in prodorne nogometaše, se bo spomladi dokazoval tudi mladi ganski najstnik Issah Abass. Po besedah trenerja Elsnerja je hiter in prodoren, igra pa na krilnem napadalnem položaju.

Mladi strateg je predstavil tudi drugi zimski pridobitvi, ki sta se udeležili prvega treninga. "Daniel Avramovski je ofenzivno usmerjen vezist, Alexandru Cretu pa je bolj pozicijski igralec, ki pred obrambo pobira žoge." Elsner verjame, da bo Romun zmanjšal odstotek izgubljenih žog na sredini igrišča, Makedoncu pa napoveduje veliko kariero. "Če se bo lotil priprav s pravim pristopom, bomo veliko pridobili. Je med najbolj talentiranimi igralci v regiji v svoji generaciji."

Makedonec bo za nasvet prosil Ibraimija

Daniel Avramovski spada med najbolj nadarjene napadalce na tem delu Evrope. | Foto: Vid Ponikvar Daniel Avramovski spada med najbolj nadarjene napadalce na tem delu Evrope. Foto: Vid Ponikvar Avramovski je veliko o Olimpiji izvedel prek rojaka Doriana Babunskega, ki se je zmajem pridružil pozno jeseni. Želi po stopinjah rojaka Agima Ibraimija, ki je pred leti ponosno zastopal barve zmajev. Z njim bo stopil v stik in ga povprašal za kakšen nasvet o slovenskem prvenstvu.

"Vašo ligo sem spremljal že prej in z veseljem prišel v Ljubljano. Moram trdo delati in pokazati, kaj znam, nato pa bo trener odločil, ali si zaslužim priložnost," je napovedal Makedonec, ki se je dokazoval v Srbiji. Medijski napisi, da je pred njim svetla prihodnost, ga ne motijo. Na njih se je že navadil.

"Obraz Olimpije je po prihodu novih igralcev drugačen od tistega v preteklosti. Ne bodo igrali stranske vloge. Če pripeljemo tuje novince, morajo biti resni kandidati za prvo enajsterico," je Elsner prepričan, da bodo novi igralci okrepili zeleno-belo zasedbo.

Olimpija se je okrepila z dvema sosedoma

Prišel je tudi mladi hrvaški levi bočni branilec Dino Štiglec (prej Slaven Belupo, Hrvaška), ki še ni bil prisoten na uvodnem srečanju, le nekaj ur po prvem treningu pa je Olimpija sklenila dogovor z mladim italijanskim reprezentantom. Stojić je ponosen, da se je 22-letni krilni napadalec Kingsley Boateng, nekdanji mladinec slovitega Milana, odločil prav za slovensko prestolnico. Podpisal je pogodbo do 30. junija 2020.

Italijan Boateng: Prihod v Olimpijo najboljša rešitev 

Kaj je povedal Italijan po podpisu pogodbe s slovenskim prvakom? "Prišel sem v klub, ki je aktualni slovenski državni prvak, kar je glavni cilj tudi v tej sezoni. Najprej se moramo dobro pripraviti na spomladanske izzive, ubraniti naslov državnega prvaka in kasneje v kvalifikacijah za ligo prvakov čim dražje prodati svojo kožo. Prepričan sem, da je bil prihod v Olimpijo najboljša možna rešitev. Komaj čakam, da se priključim moštvu in s soigralci spišem novo zgodbo o uspehu."

Stojić prepričan, da bo Olimpija pobegnila Mariboru

Športni direktor Olimpije je velik optimist. | Foto: Vid Ponikvar Športni direktor Olimpije je velik optimist. Foto: Vid Ponikvar Kar zadeva odhode, je Olimpijo pozimi zapustil Dejan Kelhar, skozi izhodna vrata pa se jih bo podalo še nekaj. Stojić je potrdil, da obstaja določena transfer lista, a konkretneje o imenih ni hotel govoriti. "Olimpija ima v tem trenutku preveč kakovostnih igralcev. Za vse žal ni mesta," sporoča Srb, ki je po koncu jesenskega dela skupaj s trenerjem in predsednikom Milanom Mandarićem določil profile igralcev, potrebnih za kakovostni dvig Olimpije.

Športni direktor je pojasnil, da bo osrednji del priprav v toplejših krajih namesto v Turčijo potekal na Cipru. Najverjetneje. Končni dogovor bo sprejet v prihodnjih dneh. Želi zgraditi moštvo, ki bi ubranilo naslov državnega prvaka. Za zdaj je zelo zadovoljen z nakupi.

Ko smo ga vprašali, ali v spomladanskem delu pričakuje podoben dramatičen boj z Mariborom kot v prejšnji sezoni, je odločno odvrnil: "Če vprašate mene, ne bo preveč napeto." Nasmehnil se je in dal vedeti, da je prepričan, da bo Olimpija vprašanje o državnem naslovu v svojo prid rešila že nekaj krogov pred koncem. Zanj je vprašanje novega (starega) prvaka že odločeno, a bodo morali njegove besede v dejanja pretopiti še Elsnerjevi izbranci.

Obetavni vezist Nik Kapun še ni povsem okreval po poškodbi. | Foto: Vid Ponikvar Obetavni vezist Nik Kapun še ni povsem okreval po poškodbi. Foto: Vid Ponikvar

Kronaveter še vedno član Olimpije, a ...

Prihodnji ponedeljek se bodo pripravam Olimpije pridružili še B-reprezentanti Denis Klinar, Antonio Mlinar Delamea, Miha Zajc, Rok Vodišek in Rok Kronaveter, ki v teh dneh trenirajo pod vodstvom selektorja Srečka Katanca v Abu Dabiju. Vprašanje je, kakšen bo status Kronavetra. "Za nas je še vedno nogometaš Olimpije," pojasnjuje Kapun.

Športni direktor ne verjame, da bo spomladi še nosil dres prvakov, saj se spogleduje z nekaterimi zelo konkretnimi ponudbami. "V od sedmih do desetih dneh bo verjetno že znano, kje bo nadaljeval nogometno pot," napoveduje Stojić. V sredo se mu bo v Ljubljani pridružil predsednik Mandarić, nato pa bosta dokončno sprejeta načrt zimskih priprav in program prijateljskih tekem.

Glavnina dela bo opravljena v Ljubljani, Čatežu, za en dan bodo zmaji skočili tudi v Umag na prijateljsko tekmo, v začetku februarja pa sledi daljši delovni postanek na Cipru oziroma v Turčiji. V Stožicah pred derbijem v Mariboru (25. februar) ne bo nobene generalke.

Ne spreglejte