Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 10. 2018,
14.09

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

2

Natisni članek

Liga narodov Jan Oblak Jan Oblak Jasmin Handanović Tomaž Kavčič slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 3. 10. 2018, 14.09

5 let, 6 mesecev

Zaradi Oblaka razmišljal o vrnitvi Handanovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

2

Tomaž Kavčič | Tomaž Kavčič je slovensko izbrano vrsto vodil petkrat. Štirikrat je izgubil, junija pa premagal Črno goro. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Tomaž Kavčič je slovensko izbrano vrsto vodil petkrat. Štirikrat je izgubil, junija pa premagal Črno goro.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca se bo ta mesec v ligi narodov, v kateri v uvodnih dveh srečanjih ni osvojila niti točke, pomerila z Norveško in Ciprom. Selektor Tomaž Kavčič je razkril cilje, obenem pa priznal, da je zaradi nejasnega statusa Jana Oblaka v izbrani vrsti razmišljal o vpoklicu Jasmina Handanovića.

Če bo ostal pri odločitvah, ki jih je sprejel že septembra, bo prvi vratar slovenske izbrane vrste proti Norveški in Cipru Vid Belec. Štajerec, ki v tej sezoni še ni branil za Sampdorio, ni v redni tekmovalni formi. Selektor se je med iskanjem rešitve, koga bi namesto Jana Oblaka postavil v slovenska vrata, spomnil tudi na mladostnega veterana, brez katerega si NK Maribor ne more zamisliti udarne enajsterice.

Tomaž Kavčič
Sportal Oblak se ni hotel sestati s selektorjem, vrača se izčrpani Iličić #video

"Razmišljal sem tudi o Jasminu Handanoviću," je priznal selektor Tomaž Kavčič. Ostalo je pri ideji, za kaj več bo treba počakati do naslednjega reprezentančnega zbora. Čeprav vratar Maribora šteje 40 let, še vedno spada med najboljše čuvaje mreže v Prvi ligi Telekom Slovenije.

V Oslu Oblak namesto Handanovića

Jasmin Handanović je nazadnje branil za reprezentanco pred šestimi leti. | Foto: Sportida Jasmin Handanović je nazadnje branil za reprezentanco pred šestimi leti. Foto: Sportida Jasmin Handanović je nazadnje branil za člansko reprezentanco 7. septembra 2012 na dvoboju kvalifikacij za SP 2014 med Slovenijo in Švico. Takrat je bil prvi vratar reprezentance Samir Handanović poškodovan. 

Slovenija je v Stožicah izgubila z 0:2, na naslednji tekmi, nogometaše s podobo Triglava na dresu pa je, zanimivo, nato čakalo gostovanje v Oslu, se je takratni selektor Slaviša Stojanović odločil za 19-letnega Oblaka. Škofjeločan je tako prejel prednost pred skoraj dvakrat starejšim Handanovićem. Na slovenskih vratih je debitiral leta 2012 ravno na prizorišču, kjer se bo Slovenija 13. oktobra potegovala za prve točke v ligi narodov.

Do marca priti do jasne ekipe in igre

Zadnja tekma lige narodov na Cipru ni razveselila slovenskih ljubiteljev nogometa. | Foto: Reuters Zadnja tekma lige narodov na Cipru ni razveselila slovenskih ljubiteljev nogometa. Foto: Reuters Selektor Kavčič je razkril cilj, ki ga želi uresničiti do začetka kvalifikacij za EP 2020. Začele se bodo prihodnje leto spomladi. "V glavi imam 30-35 igralcev. Moj cilj je, da pridemo do marca s 95 odstotkov jasno ekipo in neko določeno igro. Je pa to proces. Pa ne iščem alibijev. Res je, da situacija rezultatsko ni dobra, od tega ne bežim," selektor ni zadovoljen s tem, da je Slovenija po dveh krogih še brez točk in na dnu lestvice.

Če je kdo pričakoval, da bo Kavčič proti Norveški in Cipru uigraval številne novince, se je uštel. "Na zadnji tekmi na Cipru sem igral s šestimi novimi igralci. Toliko ne bom več menjal," je napovedal, da bo v prihodnje drugače. Do marca želi priti do nekaterih stvari, hkrati pa tudi loviti rezultat. "Če ni rezultata, je seveda prisoten pritisk. To je normalno," se zaveda, da pritisk po slabih rezultatih narašča iz tekme v tekmo.

Bijol je prva zame Jaka Bijol je v torek pomagal CSKA do zmage nad madridskim Realom. | Foto: Reuters Jaka Bijol je v torek pomagal CSKA do zmage nad madridskim Realom. Foto: Reuters njava

Želja, da bi se gostovanje v Oslu končalo z ugodnim rezultatom za Slovenijo, je zato toliko večja. "Če na Norveškem ne bomo šli v tekmo z energijo, ki jo imajo igralci, bomo imeli velike težave. Če jo bomo imeli, pa se bomo lahko kosali z njimi," je spregovoril o prvi tekmi, ki čaka reprezentanco ta mesec. "Fantje imajo veliko željo, treba pa je dati iskro več, ki jo ima vsak pri sebi. To bomo skušali izvleči iz igralcev," je razkril cilj, ki ga bo skušal uresničiti na pripravah.

Začele se bodo v ponedeljek na Gorenjskem. Na njih ne bo prisoten Jaka Bijol, 19-letni Slovenec, ki mu gre odlično v ligi prvakov, a bo v državnem dresu pomagal mladi reprezentanci do 21 let. Selektor Kavčič ga budno spremlja, a je tokrat želel pomagati stanovskemu kolegu Primožu Glihi, ki se v kvalifikacijah za EP 2019 poteguje za drugo mesto in morebitne dodatne kvalifikacije.

Slovenska reprezentanca bo naslednjo domačo tekmo v ligi narodov odigrala 16. oktobra proti Cipru. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenska reprezentanca bo naslednjo domačo tekmo v ligi narodov odigrala 16. oktobra proti Cipru. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Je pa Bijol prva zamenjava, če bo v zvezni vrsti šlo kaj narobe, kar zadeva zdravstveno stanje reprezentantov. "Če se bo kaj zgodilo na treningih, bo Jaka prišel sem," sporoča selektor, vesel, da zadnja zvezna igralca Rene Krhin in Leo Štulac v močnih ligah igrata redno.

Seznam selektorja Kavčiča za tekmi proti Norveški in Ciprom:

Vratarji: Vid Belec (Sampdoria, Italija), Aljaž Ivačič (Olimpija), Matic Kotnik (Panionios, Grčija)

Branilci: Jure Balkovec (Verona, Italija), Miha Blažič (Ferencvaroš, Madžarska), Antonio Delamea Mlinar (New England, ZDA), Bojan Jokić (Ufa, Rusija), Luka Krajnc (Frosinone, Italija), Miha Mevlja (Zenit, Rusija), Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok, Poljska), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrvaška)

Zvezni igralci: Domen Črnigoj (Lugano, Švica), Amir Dervišević (Maribor), Josip Iličić (Atalanta, Italija), Kevin Kampl (RB Leipzig, Nemčija), Rene Krhin (Nantes, Francija), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Leo Štulac (Parma, Italija), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev, Ukrajina), Miha Zajc (Empoli, Italija).

Napadalci: Robert Berić (Saint Etienne, Francija), Roman Bezjak (Jagiellonia Bialystok, Poljska), Andraž Šporar (Slovan Bratislava, Slovaška), Luka Zahović (Maribor).

Ne spreglejte