Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
21. 6. 2014,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Enner Valencia Antonio Valencia

Sobota, 21. 6. 2014, 12.29

8 let

Zablestel je nepravi Valencia

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Seveda, Valencio," bi na vprašanje, ali pozna koga od ekvadorskih nogometašev, pred začetkom svetovnega prvenstva odgovoril verjetno vsak.

Seveda bi mislil na Antonia Valencio, zvezdnika Manchester Uniteda, ki je v evropskem nogometu stalnica že vrsto let. In res je Valencia v Braziliji dodobra opozoril nase. Zabil je tri gole na dveh tekmah in je najbolj zaslužen za to, da se Ekvador pred zadnjim krogom, v katerem se bo pomeril z navdušujočo Francijo, resno spogleduje s prebojem v osmino finala.

Nista v sorodu, začela sta pri istem klubu

Toda ne 28-letni Antonio, pač pa tri leta mlajši Enner Valencia je bil do letošnjega svetovnega prvenstva širšemu občinstvu povsem nepoznan. Naj takoj razčistimo, s slovitim Antoniom, ki v reprezentanci igra že skorajda desetletje, nista v sorodu. Je pa res, da ju povezuje ime kluba, pri katerem sta začela svojo pot. Caribe Junior je mladinska nogometna šola, kjer sta naredila prve nogometne korake.

Enner je tam ostal do leta 2008, takrat je odšel v Emelec, enega izmed najbolj slovitih ekvadorskih klubov. Da je prišel do tja, je moral prehoditi trnovo pot. Izhaja iz revne družine, da si je lahko sploh kupil nogometne čevlje, je moral poprijeti za delo na kmetih. Zdaj je seveda povsem drugače, kupi si lahko toliko kosov športne opreme, kot mu srce poželi.

Da je lahko živel, je molzel krave

Dve leti je potreboval, da je dočakal priložnost v članski ekipi Emeleca. Ko jo je dobil, jo je zagrabil z obema rokama. Postal je prva izbira v napadu in s soigralci vrhunec doživel leta 2013, takrat je s klubom po 11 letih čakanja postal ekvadorski prvak, izkazal se je tudi v južnoameriški različici lige prvakov, pokalu libertadores.

Vmes je februarja leta 2012 debitiral tudi v reprezentančnem dresu. Januarja letos ga je v svoje vrste zvabila mehiška Pachuca, v njenem dresu je takoj zablestel. Zabil je kar 18 golov na 23 tekmah in selektorju poslal jasno sporočilo: "Na svetovnem prvenstvu želim igrati v začetni enajsterici!"

Zadeval je že na pripravah, v Braziliji je zablestel

Ko se je izkazal na pripravljalnih tekmah pred odhodom v Brazilijo, zadel je proti Hondurasu, Avstraliji, Mehiki in tudi Angliji, je bilo jasno, da se bo majhnemu, vsega 174 centimetrov visokemu napadalcu želja uresničila.

Pred dnevi je na tekmi proti Švici prvič zaigral na največjem reprezentančnem tekmovanju in potreboval vsega 22 minut, da je šokiral. Zadel je za vodstvo Ekvadorja, na žalost Južnoameričanov so Evropejci pozneje zabili dva gola in zmagali z 2:1.

Pripravljen, da stopi iz sence slovitega rojaka

Na drugi tekmi je Valencia storil tisto, kar so Švicarji naredili njemu in soigralcem. Vodstvo Hondurasa z 1:0 je z dvema goloma spremenil v zmago Ekvadorja z 2:1 in postal veliki junak.

Po dveh tekmah je s tremi goli na vrhu lestvice strelcev letošnjega svetovnega prvenstva in s tem na radarju številnih evropskih klubov, v zadnjih šestih odigranih tekmah v izbrani vrsti je bil med strelci prav tolikokrat, pri vsega 11 nastopih v majici Ekvadorja je že pri sedmih zadetkih in prepričan, da se ne bo ustavil kar tako. Ni dvoma, nepravi Valencia je pripravljen, da stopi iz sence slovitega predhodnika.

Ne spreglejte