Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 9. 2017,
10.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

Wissam Ben Yedder Sevilla NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Toulouse Arsenal PSG

Sreda, 27. 9. 2017, 10.50

1 leto

Kdo je Wissam Ben Yedder?

Mladenič, ki se je znesel nad Mariborom, vsako jutro razmišlja le o enem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Wissam Ben Yedder | Foto Reuters

Foto: Reuters

''Zelo sem srečen, da sem dosegel tri zadetke in da smo dobili tekmo,'' je napadalec Seville Wissam Ben Yebber po prepričljivi zmagi nad Mariborom povedal v mikrofon Bein Sport. Ni se izneveril tradiciji in igrišče zapustil z žogo pod pazduho. Pred sedmimi leti ni kazalo, da se bo družil z evropsko nogometno elito. Takrat je bolj prisegal na užitke dvoranskega nogometa.

V nogometu je namreč že dalj časa zakoreninjena navada, da so strelci (vsaj) treh zadetkov na srečanju deležni posebne nagrade, materialnega spomina na uspešno strelsko predstavo, tako da lahko domov vzamejo uradno žogo.

Prvi, ki je Maribor torpediral trikrat

Nogometaš, ki se je rodil v Sarcellesu, mestecu v bližini Pariza, je odnesel domov žogo. | Foto: Reuters Nogometaš, ki se je rodil v Sarcellesu, mestecu v bližini Pariza, je odnesel domov žogo. Foto: Reuters Presrečni Francoz Wissam Ben Yedder je dejal, da je zadetke posvetil ženi, družini in prijateljem, ki so si ogledali dvoboj s slovenskim prvakom na tribunah Pizjuana. ''Žoga me bo spominjala na zelo prijeten dogodek, saj sem prvič v karieri v ligi prvakov dosegel tri zadetke,'' se mu je smejalo po odmevnem nastopu.

Francoski napadalec je tako proti Mariboru postavil nov osebni mejnik, hkrati pa se je vpisal v zgodovino lige prvakov kot prvi, ki je mrežo vijolic na eni izmed največjih tekem zatresel kar trikrat. Mariborčani so v torek odigrali 14. tekmo skupinskega dela lige prvakov in prvič naleteli na razigranega strelca, ki je dosegel hat-trick.

V preteklosti ni manjkalo srečanj, kjer so imeli opravka s strelci dveh zadetkov (Čilenec Marcelo Salas in Italijan Simone Inzaghi (oba Lazio), Ukrajinec Sergej Rebrov (Dinamo Kijev) in Belgijec Eden Hazard (Chelsea)), tokrat pa si jih je v prestolnici vroče Andaluzije privoščil novopečeni rekorder.

Žogo je doma postavil na posebno mesto:

Pred sedmimi leti je bil reprezentant v futsalu

Postal je prvi nogometaš Seville, ki je v skupinskem delu lige prvakov dosegel hat-trick. | Foto: Guliverimage/Getty Images Postal je prvi nogometaš Seville, ki je v skupinskem delu lige prvakov dosegel hat-trick. Foto: Guliverimage/Getty Images Kdo je sploh Wissam Ben Yedder, o katerem bo še dolgo sanjala mariborska obramba? Prihaja iz Francije, kjer vlada neverjetna konkurenca vrhunskih napadalcev, tako da še do danes ni zaigral za člansko zasedbo galskih petelinov. Star je 27 let in nerad govori o zasebnem življenju. Ni mu bilo postlano z rožicami, zlasti v mlajših letih, ko je z družino, navezano na Tunizijo, domovino staršev, odraščal v predmestju Pariza.

Kmalu je začel odkrivati trike z nogometno žogo. Ne le na velikih travnatih igriščih, ampak tudi na asfaltu. Z nekoliko manjšo žogo. Bil je odličen igralec futsala, športa, ki v Franciji še ni deležen velike medijske pozornosti. Ravno na dan, ko je dosegel tri zadetke proti Mariboru, je francoska reprezentanca v futsalu v kvalifikacijah presenetila Hrvaško in slovenski sosedi preprečila, da bi prihodnje leto nastopila na zaključnem turnirju evropskega prvenstva v Ljubljani.

V Franciji je opozoril nase kot napadalec Toulousa, za katerega je dosegel v francoskem prvenstvu več kot 60 zadetkov. | Foto: Reuters V Franciji je opozoril nase kot napadalec Toulousa, za katerega je dosegel v francoskem prvenstvu več kot 60 zadetkov. Foto: Reuters

V Stožicah bo tako igrala Francija, ki je pred sedmimi leti dočakala dva nastopa Bena Yedderja za reprezentanco v futsalu. Takrat je bil star komaj 20 let.

Igra je vedno odsev tvoje osebnosti

Sevilla je lani Toulousu zanj plačala devet milijonov evrov. | Foto: Reuters Sevilla je lani Toulousu zanj plačala devet milijonov evrov. Foto: Reuters Igral je tudi nogomet, a v četrtem kakovostnem razredu, za amaterski klub UJA Altfortville. Glas o njegovih spretnostih in nadarjenosti se je hitro razširil po Franciji. Mladenič se je moral odločiti, kateremu športu bo posvetil večjo pozornost. S prstom je pokazal na nogometni štadion in sprejel prvoligaško ponudbo Toulousa.

Strelski čut ga je spremljal v vsaki sezoni. Kmalu si je prislužil vpoklic v mlado francosko izbrano vrsto, nato pa pridno tresel mreže tekmecev in postal najboljši strelec Toulousa v francoskem prvenstvu v tem stoletju. S prestola je pregnal slovitega rojaka Andreja-Pierra Gignaca.

''Pri Toulousu sem opazil, kako soigralci vedno pozorno prisluhnejo trenerju. Sam nisem poslušal nobenega. Igral sem tako kot v mladih letih v moji soseščini. Igral sem agresivno. Tako, kot sem se naučil nogometa. Moje življenje je bilo takšno. Tvoja igra je vedno odsev tvoje osebnosti,'' je letos podal zanimivo prispodobo v intervjuju za magazin France Football.

Prek socialnih omrežij kritiziral Arsenal

Po petih zelo uspešnih sezonah, v katerih se je s skrajšanim vzdevkom WBY pogosto znašel na naslovnicah, je ocenil, da je napočil čas za selitev. Spadal je med najbolj vroče francoske napadalce, dostikrat pa dejal, da je 15 zadetkov, ki jih doseže na leto za Toulouse, enakovredno 20 ali 25 v kakšnem izmed večjih klubov, kjer bi lahko računal na boljše soigralce.

Zanj sta se zanimala tako PSG kot tudi Arsenal iz Londona. Ravno klub, ki se mu je načudil, ko je letos s Sevillo sodeloval na prijateljskem turnirju, ki je potekal sredi poletja na štadionu Emirates.

Sevilla je na njem za razliko od topničarjev dobila obe tekmi. Arsenal je zmagal le enkrat, a je zaradi nenavadnega kriterija pri določanju zmagovalca, odloča število doseženih zadetkov na turnirju, vendarle osvojil lovoriko. Ben Yedder je bil ogorčen. Podal je kritiko prek socialnih omrežjih in si nakopal srd navijačev Arsenala.

Zavrnil PSG in Arsenal, saj je želel v Španijo

Mariborska obramba ga v torek ni znala ustaviti. | Foto: Reuters Mariborska obramba ga v torek ni znala ustaviti. Foto: Reuters Lani je zapustil Toulouse in se odpravil v Španijo. To je bila njegova dolgoletna želja. Sevilla je zanj plačala 9 milijonov evrov, Ben Yedder, ki so ga v Franciji prekrstili v Benyebuta (but je francoski izraz za zadetek), pa je sklenil petletno pogodbo.

''Španija je povsem nekaj drugega. Tu se igra drugačen nogomet kot v Franciji. Tu sem želel igrati že od nekdaj,'' je dejal lani, ko se je pridružil Andaluzijcem in kmalu potrdil, da njegov sloves o tehnično zelo dovršenem igralcu ni bil izvit iz trte.

Ni pretirano visok. Ima le 170 cm, a ga rešuje izjemen občutek za zadetek. Ima pravi nos za postavitev v nevarnih akcijah, je zelo prodoren. Spretno se izmika branilcem, kar so v torek spoznali tudi Mariborčani. Zlasti obrambni steber Aleksander Rajčević.

Je že zamudil zadnji reprezentančni vlak?

Nase je opozoril že v prvem krogu lige prvakov, ko je zadel v polno na Anfieldu. | Foto: Reuters Nase je opozoril že v prvem krogu lige prvakov, ko je zadel v polno na Anfieldu. Foto: Reuters WBY je vedno debitiral v novem klubskem dresu proti velikemu tekmecu. Ko je zaigral prvič za Toulouse, se je pomeril s PSG. Ko je vknjižil krstni nastop za Sevillo, je na drugi strani stala Barcelona. Špansko prvenstvo doživlja za najtežje v Evropi, zlasti za napadalce, ki imajo opravka z zelo dobrimi branilci.

''Vlada prepričanje, da igrajo obrambne vrste v španskem prvenstvu zelo odprto. To ni res,'' pojasnjuje 27-letni napadalec, ki daje vedno, ko nanese beseda o reprezentanci, Franciji prednost pred Tunizijo.

To je tudi njegova največja bolečina. Nedoživeta strast in večni nogometni cilj. Rad bi zaigral za člansko francosko reprezentanco, ki spada med najboljše na svetu, lani pa so jo le milimetri delili od evropskega naslova. ''Morda sem že zamudil svoj vlak. Morda nisem igral dovolj dobro takrat, ko se mi je ponujala možnost, da bi vstopil vanj. Če nisem v reprezentanci, je to moja krivda,'' razmišlja o neuresničeni želji.

Želi na svetovno prvenstvo v Rusijo

Puške še ni vrgel v koruzo. Njegov velik cilj je leto 2018, ki prinaša pomemben dogodek, svetovno prvenstvo v Rusiji.

''Vsako jutro se prebujam z motivom, da bi oblekel reprezentančni dres. To so moje sanje. Vem, da sem blizu. Konkurenca je velika, a se je ne bojim. Naredil bom vse, kar lahko, potem pa naj drugi odločijo,'' še verjame, da bi se nekoč lahko na seznamu kandidatov izpisalo njegovo ime. S podobnimi predstavami, kot si jih je privoščil proti Mariboru, bi bil cilj vedno bolj dosegljiv.

Bo kdaj izpolnil otroško željo in zaigral za člansko reprezentanco Francije, ki ima v njegovem srcu prednost pred tunizijsko? | Foto: Reuters Bo kdaj izpolnil otroško željo in zaigral za člansko reprezentanco Francije, ki ima v njegovem srcu prednost pred tunizijsko? Foto: Reuters

Neizprosna konkurenca v francoskem napadu

O tem, kako ostra konkurenca vlada pri francoskih napadalcih, priča pogled na nogometaše, ki so v zadnjem obdobju igrali oziroma kandidirali za reprezentanco. Za mesto v napadu se potegujejo Antoine Griezmann, Kevin Gameiro (oba Atletico Madrid), Kylian Mbappe (PSG), Olivier Giroud in Alexander Lacazette (oba Arsenal), Kingsley Koman (Bayern München), Ousmane Dembele (Barcelona - še nekaj mesecev bo poškodovan), Florian Thauvin, Dimitri Payet (oba Marseille), Anthony Martial (Manchester United), Andre-Pierre Gignac (UANL), Nabil Fekir (Lyon) … Bena Yedderja ni niti med najboljših ducat. Za zdaj. Prihodnje leto bi lahko bilo drugače.

Ne spreglejte