Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
8. 10. 2013,
22.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sepp Blatter Zinedine Zidane

Torek, 8. 10. 2013, 22.37

7 let, 12 mesecev

Vsa beda današnjega sveta na enem mestu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Ne zaradi nogometa, zaradi denarja," so besede, s katerimi bi najbolje opisali zmago Katarja v boju za kandidaturo za svetovno nogometno prvenstvo 2022, ki je bila, to je jasno, napaka.

Decembra 2010 ljudje, ki krojijo usodo svetovnega nogometa, niso imeli niti enega tehtnega argumenta, zakaj Katarju v konkurenci držav z veliko bolj bogato športno tradicijo, kot so ZDA, Južna Koreja, Japonska in Avstralija, prisoditi organizacijo ob olimpijskih igrah največjega športnega dogodka na svetu. Svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo leta 2022 v tej majhni arabski državi. Že takrat je bilo jasno, zdaj je še toliko bolj. Odločitev peščice veljakov, ki imajo v rokah usodo milijonov, je narekovala korupcija. Morda se izkaže, da so šli predaleč, saj še verjetno nobeno tako zelo pomembno odločitev v svetu športa ni pospremilo toliko težav, kot spremlja to, ki medijski prostor polni vsepovsod po svetu. Pritiski so celo tako zelo močni, da so odgovorni priznali zmoto, kar je vsekakor nekaj, česar nismo vajeni. Se lahko celo zgodi, da bodo odločitev preklicali? Odgovorni trdijo, da ne. Da bo SP prav gotovo na katarskih tleh, a kdo ve … Zdi se, da ne bi bilo tako zelo presenetljivo, če bi se res zgodilo, da bo organizacija naknadno pripisana kateri izmed protikandidatk, ki so se pred slabimi tremi leti vse po vrsti počutile močno opeharjene. Kot verjetno tudi vsak pravi nogometni navijač, ki je tistega decembrskega večera dokončno dojel, da tudi pri igri, ki naj bi bila tako zelo romantična, veljajo povsem ista pravila, kot dandanes vladajo vsepovsod po svetu. Kjer skorajda povsod vse niti vleče le peščica ljudi, ki gleda le na lastne interese in na to, da ravna tako, kot je v skladu s prepričanji tistih, ki imajo v rokah škarje in platno. Te pa povečini seveda gledajo ozko in še zdaleč ne v interesu množice. Zdi se, da se je vsa beda sveta, kot ga poznamo danes, zlila v (ne)uspešno katarsko kandidaturo za najpomembnejše nogometno tekmovanje na svetu.

Prvi in najbolj jasen očitek vseh, ki že od začetka nasprotujejo zgodbi o svetovnem prvenstvu na katarskih tleh. V poletnih mesecih, ko naj bi tam igrali zvezdniki svetovnega nogometa, so klimatske razmere za igranje nogometa vse prej kot prijazne. So naravnost pogubne. Junija in julija, ko naj bi bile po prvotnih načrtih tam tekme SP, temperature v Katarju sežejo tudi prek 50 stopinj Celzija. Najpomembnejši nogometni veljaki, ki vseskozi poudarjajo, da je zdravje nogometašev in tistih, zaradi katerih se nogomet igra, na prvem mestu, so se ob izbiranju kandidata na takšne argumente požvižgali. "Ne skrbite. Štadioni bodo klimatizirani," so na očitke odgovarjali organizatorji in njihovi podporniki. "Pa navijači? Boste ohladili kar vso državo?" so z novim vprašanjem na odgovor postregli številni. Jasno je, da bi bile lahko takšne temperature pogubne za marsikaterega od več sto tisoč tistih, ki bi obiskali tekme SP. Po mesecih in mesecih ignoriranja je pred časom tudi najbolj odgovornim postalo jasno – nogometne tekme v Katarju v poletnih mesecih niso mogoče. "Priznamo, izbor Katarja za prireditelja SP je bil napaka! Če želimo, da bodo ljudje uživali v nogometu in v obisku države, potem bomo morali tekmovanje organizirati pozimi," so se vdali veljaki. To so bile besede najpomembnejšega izmed njih. Predsednika krovne svetovne nogometne organizacije Fifa, Seppa Blatterja, ki se bo moral zdaj pozabavati z vprašanjem, kdaj SP organizirati. Prvotne smernice načrta B so bile, da januarja in februarja istega leta, a takrat so na sporedu tudi zimske olimpijske igre in jasno je, da prekrivanje dveh velikih športnih dogodkov prav gotovo ne bi bilo pametno. Načrt C, ki je veliko bolj realen, je, da bo prvenstvo novembra, kar pomeni, da bi morala biti klubska prvenstva vsepovsod po svetu prekinjena za dva meseca. Da bi se kaj takega zgodilo, bo treba najprej doseči dogovor z vsemi državnimi nogometnimi zvezami, kar bo vse prej kot lahka naloga, seveda. Predvsem najpomembnejše nogometne države so tiste, ki bodo povzročale težave. "Ni možnosti, da bomo prekinili prvenstvo zaradi napake Fife, na katero smo s prstom vsi kazali že nekaj časa," so nekateri že jasno dali vedeti, da ne bodo pristali na noben kompromis. Tisti, ki so problem zakuhali, ga bodo morali zdaj razrešiti. Končnih odločitev prav gotovo ne bodo sprejeli pred SP, ki bo prihodnje leto v Braziliji, so že sporočili.

Problem, ki v zadnjem času vse bolj sili v ospredje. Vse več je očitkov in dokazov o resnem kršenju najosnovnejših človekovih pravic pri delavcih, ki pomagajo graditi objekte, namenjene SP. Povečini gre za nepalske izseljence, ki so v Katar prišli z željo po zaslužku. Prišli so s poštenimi nameni in nasedli velikim obljubam. Tam, v eni izmed najbogatejših držav na svetu, pa jih je dočakala velika beda. Velika večina živi v človeka nevrednih pogojih (sobivajo s številnimi sotrpini v majhnih prostorih, v pomanjkanju hrane in vode, brez toaletnih prostorov …), marsikdo plače sploh ne dobi, če že, pa so vsaj enkrat nižje od obljubljenih, in še bi lahko naštevali. "Vzeli so mi osebne dokumente, zato se sploh ne morem vrniti domov. Prišel sem legalno, zdaj sem ilegalec," je povedal eden izmed obupancev, med katerimi je, kar je najhuje, tudi veliko mladoletnih oseb. Mnogi izmed njih ne morejo priti domov, nekateri imajo še manj sreče in bodo tam za vedno ostali zaradi najhujšega mogočega scenarija. Zaradi smrti. Na desetine delavcev je pri gradnji infrastrukture za SP že izgubilo življenje. Še vsaj nekajkrat toliko jih prav gotovo bo. Grozijo rekordne številke. Moderna različica suženjstva, od katere se pri Fifi, zelo pričakovano, ograjujejo. "To je vprašanje, s katerim se mora ubadati katarska vlada, s katero pa se bomo v prihodnosti prav gotovo pogovorili. Fifa v zvezi z izkoriščanjem delavcev nima nobenih pristojnosti," so sporočili možje, ki vodijo svetovni nogomet.

Katar je arabska država in kot taka seveda islamske veroizpovedi. Ta pa prinaša številne prepovedi, ki so v arabski svet zasidrane že stoletja, a tudi te bodo v imenu spektakla in predvsem denarja vsi vpleteni prezrli. Zanimive zadrege se lahko pojavijo, ko tako velik dogodek, ki ga bodo seveda pospremili obiskovalci z vsega sveta, gostuje v državi, kjer pravila obnašanja krojijo strogi verski zakoni. Bi spili pivo? Alkohol je v islamskem svetu seveda prepovedan. "Alkohol bodo točili v navijaških parkih," so sporočili organizatorji in domnevno rešili problem. Še resnejše je vprašanje odnosa do žensk in istospolno usmerjenih. "Diskriminacije ne bomo dovolili," pa so bile besede, ki so jim prikimali tudi Arabci, s katerimi so domnevno nevšečnost komentirali predsednik Fife in njegovi somišljeniki, ampak problema s tem seveda še zdaleč niso rešili. Jasno je, da tujci na eni strani v svojih navadah ne bodo mogli brezskrbno uživati in da domačini na drugi vdora v življenje, ki ga živijo že od nekdaj, prav gotovo ne bodo z pospremili z navdušenjem. Takšni in drugačni incidenti so pričakovani. Zapletom ni videti konca, nekaterih izmed teh se organizatorji bojijo šele pogojno. Morda najbolj v nebo vpijoč izmed njih je morebitna uvrstitev Izraela, ki je v meddržavnem sporu s Katarjem, ker ga ta ne priznava. "Izrael bo, če se bo uvrstil, dobrodošel gost," so z diplomatskim odgovorom postregli Katarci, ki pa si takšnega scenarija prav gotovo ne želijo. Le predstavljate pa si lahko, s kakšno mero negotovosti bi bila pospremljena vsaka najmanjša dvomljiva sodniška odločitev v škodo Izraela v kvalifikacijah za to tekmovanje. Prostora za različne afere je več kot preveč.

Ne spreglejte