Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Oblak Zdenko Verdenik Bojan Prašnikar

Četrtek, 17. 1. 2013, 10.35

8 let

Verdenik: Novaković ni egoist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izkušeni napadalec Milivoje Novaković je po pogovoru s selektorjem Srečkom Katancem preklical odločitev, da ne bo več zaigral za slovensko reprezentanco. Kaj so o tem povedali nekdanji selektorji?

"Selektor ve, zakaj se je tako odločil, selektor bo tudi vedel, kako ravnati z njim. Sam bi se vselej odločil, da bi priložnost ponudil najboljšim. Če je Katanec ocenil, da Novaković spada med najboljše, potem je prav, da računa nanj. Če ima Novaković še motiv za igranje v dresu Slovenije, ji lahko pomaga. Res je, da njegov status trenutno ni najboljši, pa tudi najmlajši ni več, a treba se je zavedati, da Slovenija v napadu v zadnjem času ni bila najboljša. Poglejmo, kdo je zabijal gole. Napadalci so jih dajali bolj malo, zato vsakršna osvežitev v napadu pride prav. Novakovića poznam. Jaz sem bil tisti, ki ga je prvič poklical v reprezentanco. Začel je zelo dobro, potem pa ni več dajal tistega, kar sem od njega pričakoval. V igri ena na ena je slab, z glavo daje premalo golov, glede na to, da je visok 190 centimetrov. Bomo videli, kaj bo njegova vrnitev prinesla in kako ga bodo sprejeli preostali reprezentanti, od katerih se je že poslovil. Vsekakor pa odločitev ni slaba. Če ne bo dal tistega, kar se od njega pričakuje, se mu selektor tako ali tako lahko zahvali za sodelovanje. Če bo, pa super. Glede tega, ali bo pripravljen sesti tudi na klop za rezerve, pa je tako ali tako brezpredmetno razglabljati. Kdorkoli je vpoklican v reprezentanco, mora to jemati kot veliko čast. Mora se boriti za državni grb in če je treba, v dobro ekipe tudi sesti na klop."

''Če bi bil jaz na mestu Katanca, bi se, tako kot je storil tudi on, pogovoril z vsemi potencialnimi kandidati in računal na tiste najboljše. Srečko se je očitno pogovoril tudi z Novakovićem in ocenil, da je pripravljen pomagati. Je pa zdaj zgodba seveda povsem drugačna od tiste, ki je bila v reprezentanci pred slabima dvema letoma. Marsikaj se je spremenilo v izbrani vrsti, marsikaj je drugače tudi na igralčevi strani. Če se je odločil za povratek v reprezentanco, verjetno ima motiv, da pomaga Sloveniji. Seveda pa to pomeni, da mora sprejeti tudi kriterije, ki jih je oziroma jih bo selektor postavil za igranje v izbrani vrsti, kar pomeni, da se bo moral biti pripravljen usesti tudi na klop. Da bi on s tem, ko se vrača pri 33 letih, 'razbil' odnose v ekipi, se ne gre bati. Kot je znano, v reprezentanci v zadnjem času marsikaj ni bilo tako, kot bi moralo biti. Zdaj se bodo stvari postavljale na novo. Sicer pa ne bi prehiteval. Selektor je naznanil, da utegne računati na Novakovića, kar pa še ne pomeni, da ga bo tudi vpoklical. Šele, ko bo videl, da je igralec v dobri formi in je na reprezentančni ravni, ga bo poklical, do takrat pa raje še malce počakajmo na prvi spisek reprezentantov, ki ga bo v javnost dal Katanec.''

"To je odločitev, ki šteje v dobro reprezentance, ne pa tudi mojega kluba (smeh). Nimam še nobenih informacij, če bo ostal na Japonskem, bi pa ga kot trener rad ohranil v klubu. To je napadalec, ki potrebuje tako malo prostora in priložnosti, da zabije zadetek, tako da bi lahko po mojem mnenju dal reprezentanci še veliko. Seveda pa bo to odvisno od situacije na igrišču. Kakor hitro je naša reprezentanca v premoči in ustvarja pritisk, ter je pogosto blizu kazenskega prostora, je to prava situacija za Novakovića. Ne samo da takrat dosega zadetke, ampak tudi dobro podaja. Ni egoist in zlahka vidi bolje postavljenega igralca. Druga stvar pa je, če bomo igrali na protinapade. Tu bi bil lahko manj učinkovit. V klubu sva se o reprezentanci večkrat pogovarjala in vedno je trdil, da ga še zanima ter da bi igral za njo. Mislim, da se z njegovim prehodom ne bo porušilo ravnovesje v slačilnici. Katanec je tako močna oseba, da se kakršnekoli neželene zadeve ne bodo dogajale. Novaković je zelo izkušen, to, da ima 33 let, pa se pri njem niti ne pozna dosti. Je profesionalec, resno trenira in živi za nogomet. Tako tudi doživlja tekme, na katere je povsem osredotočen, tako da ne vidim bojazni, da bi njegove sposobnosti kaj upadle. Bom pa imel sam težave, če bosta tako Zlatan Ljubijankić kot Milivoje v reprezentanci. Ko se je Zlatan lani vračal na Japonsko, zaradi nevarnosti poškodb ni bil pripravljen na prvo tekmo. Drugače je bilo pred leti pri Željku Milinoviću, ki je tudi drugačen tip igralca, z manjšo prisotnostjo poškodb."

Ne spreglejte