Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
9.11

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matthias Sammer Mario Götze Borussia Dortmund Bayern München Jürgen Klopp

Torek, 7. 5. 2013, 9.11

1 mesec

V rumeno-črnih očeh ni izdajalec le Götze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napetost pred finalom lige prvakov, v katerem bosta za krono odločila Bayern in Borussia, vztrajno narašča. Tudi po zaslugi Matthiasa Sammerja. Navijači rumeno-črnih ga smatrajo za izdajalca.

V velikem evropskem finalu se bosta 25. maja v Londonu pomerila Bayern in Borussia Dortmund. Povezuje ju marsikaj. Denimo Otmar Hitzfeld. Nemec, ki v zadnjih letih vodi švicarsko izbrano vrsto, je z obema kluboma osvojil Evropo. Ko je leta 1997 v sklepnem dejanju lige prvakov nepričakovano zaustavil Juventus, je dres Borussie nosil tudi Matthias Sammer. Eden najboljših nemških nogometašev zadnjih desetletij, ki je do leta 1990 branil vzhodnonemške barve, nato pa se pridružil zahodnim sosedom v izjemno močni skupni reprezentanci. Leta 1996, ko je "elf" osvojil naslov evropskega prvaka, je bil izbran za najboljšega nogometaša na stari celini, z Borussio pa se je kasneje veselil nemškega naslova tudi kot trener (2002). Navijači so ga spoštovali, ko pa se je lani znašel na sovražnem bregu in v Münchnu prevzel vedno mikavno mesto športnega direktorja Bayerna, je postal izdajalec.

Rafinha odrinil "Kubo" in vnel se je prepir ...

Doletela ga je usoda Maria Götzeja, enega največjih draguljev evropskega nogometa, ki se je pri 20 letih odločil, da se bo preselil na Bavarsko. Navijači so to doživeli kot klasični udarec z nožem v hrbet, mladi nemški as pa je še istega trenutka, ko je novica poplavila svet, postal izdajalec. "Juda, juda, juda …," odmeva na znamenitem Westfalnu in okolici, ko nanese misel na Götzeja in milijonih, ki bodo poskrbeli za odmevno selitev. Nič kaj drugače ni bilo na sobotnem megaderbiju v Dortmundu, ko sta se finalista lige prvakov razšla z remijem. A nič kaj prijateljskim, saj je tekma postregla s številnimi zapleti. Čeprav sta oba nemška velikana zaigrala v malodane rezervnih postavah, je na igrišču potekala bitka za vsak centimeter. Ko je Brazilec Rafinha pri Bayernu dregnil v obraz enega izmed številnih poljskih reprezentantov pri Borrusii, Jakuba "Kubo" Blaszczykowskega, je moral predčasno pod prho, njegova izključitev pa je sprožila val neodobravanja. In poskrbela za to, da sta si v "lase skočila" dva 45-letnika z močnim karakterjem. Sammer in pa karizmatični trener Borussie Jürgen Klopp, ki namerava 25. maja bogate Bavarce pahniti na kolena.

Sovrstnika sta si izmenjala nekaj "močnih" besed in poskrbela, da je zgodba o velikem nemškem rivalstvu v velikem evropskem finalu dobila napeto nadaljevanje. Sammer prihaja iz Dresdna, z družino (je oče treh otrok) pa se je ustalil v Münchnu. "Odštevanje poteka že nekaj časa. O finalu je bilo že veliko povedanega, a se bo tekma vendarle odločala na igrišču. Prepir s Kloppom je bil majhen, neškodljiv. Rafinha ne bi smel dobiti drugega rumenega kartona. Klopp se je nato pogovarjal z Rafinho, sam pa sem stopil do njega in mu zabičal, da tega ne bi smel početi. Po tekmi ni bilo nobenih težav, tudi Klopp je dejal, da je vse v redu. Reakcija je bila zelo čustvena, a je to nekaj pričakovanega," je Sammer dejal v pogovoru za Sky90. Tudi Klopp, kateremu je ostro zabičal: "Pusti ga na miru," je mnenja, da je bilo vse skupaj nepotrebno in otročje. "Obnašala sva se kot dva šolarja," se je posul s pepelom v pogovoru za Bild. Kakorkoli že, navijači Borussie Dortmund so ob prepiru dveh 45-letnikov povedali svoje. Odmevalo je "Juda, juda, juda ...," s tem pa je Sammer dobil potrditev, da je s tem, ko se je pridružil Bayernovi strani, izgubil vse kredite zaradi starih zaslug ob številnih uspehih "rumeno-črnih". Bayern čakata v domačem prvenstvu le še dve preizkušnji. Tekmi z Augsburgom in Borussio Mönchengladbach, nato pa težko pričakovana posladka, ki lahko prineseta trojno krono. Finale lige prvakov v Londonu in finale nemškega pokala, ki bo potekal na Olimpijskem štadionu v Berlinu.

Ne spreglejte