Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2020,
9.38

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Natisni članek

Josip Iličić Atalanta liga prvakov liga prvakov Koronavirus

Ponedeljek, 23. 3. 2020, 9.38

4 leta, 1 mesec

Pulmolog iz Bergama s šokantnim razmišljanjem in ni edini

Pulmolog: Tekma med Atalanto in Valencio je bila biološka bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Atalanta Iličić | Vodja pulmološkega oddelka v bolnišnici v Bergamu v Italiji, ki je zaradi številnih kritičnih primerov, okuženih z novim koronavirusom, najbolj obremenjena, je prepričan, da je do vala okužb prišlo na nogometni tekmi med moštvom iz Bergama, Atalanto Josipa Iličića, in Valencio, ki sta se pomerili na do zadnjega kotička natrpanem štadionu v Milanu.   | Foto Reuters

Vodja pulmološkega oddelka v bolnišnici v Bergamu v Italiji, ki je zaradi številnih kritičnih primerov, okuženih z novim koronavirusom, najbolj obremenjena, je prepričan, da je do vala okužb prišlo na nogometni tekmi med moštvom iz Bergama, Atalanto Josipa Iličića, in Valencio, ki sta se pomerili na do zadnjega kotička natrpanem štadionu v Milanu.  

Foto: Reuters

Fabiano Di Marco, vodja oddelka za pulmologijo v bolnišnici Papeža Janeza XXIII. v Bergamu, ki je zaradi številnih okužb z novim koronavirusom najbolj obremenjena bolnišnica v Italiji, je v pogovoru za italijanski časnik Corierre postregel s teorijo, ki je pretresla ljubitelje nogometa. 

Fabiano Di Marco, vodja oddelka za pulmologijo v bolnišnici Papeža Janeza XXIII. v Bergamu, je namreč prepričan, da je za nočno moro v Bergamu, mestecu severozahodno od Milana, ki je žarišče koronavirusa v Italiji, kriva nogometna tekma med Atalanto Josipa Iličića in Valencio, ki so jo nogometaši 19. februarja odigrali v Milanu.

Atalanta Iličić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tekma, na katero je odpotovalo 40 tisoč prebivalcev Bergama

"Takrat je 40 tisoč prebivalcev Bergama odpotovalo na stadion San Siro, da bi si ogledali tekmo. Potovali so z avtobusi, avtomobili, vlaki. Žal je bila to biološka bomba," je v pogovoru za italijanski časopis Corriere izjavil pulmolog.

Atalanta Iličić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prvega marca, torej 11 dni po tekmi, je bila njihova ambulanta natrpana do zadnjega kotička. "Nikoli ne bom pozabil prizora v naši urgenci. Vojna. Ne najdem drugega opisa. V čakalnici je bilo polno bolnikov s hudo pljučnico, ljudje so hlastali za zrakom. Ležali so na nosilih, po hodnikih. Medtem ko je Italija razmišljala, da bi ukinila karanteno, smo mi v samo 24 urah porabili 500 zaščitnih mask. Zavladala je splošna panika."

Poglejte si še: kakšni so simptomi okužbe s koronavirusom:

O možnosti, da bi bila prav nogometna tekma med Atalanto in Valencio v Milanu, glavni izvor okužb na severu Italije, so se v soboto pogovarjali tudi na novinarski konferenci, na kateri je bil prisoten tudi predsednik Nacionalnega inštituta za zdravje Silvio Brusaferro. Potrdil je, da je to ena od hipotez, ki jo obravnavajo.

V ekipi Valencie število okuženih ves čas narašča

Po tekmi, ki jo pulmolog iz Bergama omenja kot glavni izvor epidemije v Bergamu, je Atalanta na povratni tekmi 10. marca gostovala pri Valencii na stadionu Mestalla. Prav v tej ekipi so se pojavile prve okužbe z virusom med ekipami v španski ligi. Pred dnevi so iz ekipe sporočili, da je okužena že več kot tretjina moštva.

Josip Iličić je na zadnji tekmi, ki jo je odigral pred prekinitvijo lige prvakov, proti Valencii zabil štiri gole in svojo Atalanto popeljal v četrtfinale lige prvakov. | Foto: Reuters Josip Iličić je na zadnji tekmi, ki jo je odigral pred prekinitvijo lige prvakov, proti Valencii zabil štiri gole in svojo Atalanto popeljal v četrtfinale lige prvakov. Foto: Reuters

Iličić je na tisti tekmi blestel kot še nikoli. Dosegel je namreč vse štiri gole na tekmi, ki se je končala z zmago Atalante z rezultatom 4:3, in svojo ekipo popeljal v četrtfinale lige prvakov.

Tekma je bila iz preventivnih razlogov odigrana pred praznimi tribunami.

Ne spreglejte