Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Radenko Mijatović Nogometna zveza Slovenije Stožice Škotska škotska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Branko Oblak Bojan Prašnikar Zdenko Verdenik Slaviša Stojanović Srečko Katanec Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 8. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Statistična uspešnost slovenskih nogometnih selektorjev

Danes bo jasno, ali je Katanec res boljši od Keka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V kratki zgodovini samostojne Slovenije je člansko nogometno reprezentanco vodilo šest selektorjev. Bojan Prašnikar se je odgovorne naloge lotil v treh različnih časovnih obdobjih, Srečko Katanec v dveh. V drugem obdobju ni bil tako uspešen kot prvič, a ima še vedno najboljši učinek med vsemi slovenskimi selektorji. Tik za petami mu je Matjaž Kek, razlika pa je tako majhna, da prinaša današnja tekma med Slovenijo in Škotsko ogromen vložek.  

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Matjaž Kek je vodil slovensko reprezentanco skoraj pet let. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je vodil slovensko reprezentanco skoraj pet let. Foto: Vid Ponikvar Člansko slovensko nogometno eprezentanco je v 25 letih vodilo šest strokovnjakov. Razred zase predstavljata Srečko Katanec in Matjaž Kek, edina (nekdanja) slovenska selektorja, ki sta čast nastopanja za slovensko državno vrsto okusila tudi kot igralca.

Sta tudi edina, ki sta nogometno zasedbo iz ene manjših evropskih držav popeljala med najboljše in se udeležila velikega tekmovanja. Katancu je to kot prvemu Slovencu uspelo dvakrat (EP 2000 in SP 2002), Keku pa enkrat (SP 2010). Ljubljančan in Mariborčan sta razveseljevala slovenske navijače do te mere, da sta vsak v svojem obdobju poskrbela za pravcato evforijo in si prislužila posebno mesto v srcih navijačev.

Selektor Srečko Katanec Tekme Zmage Remiji Porazi Gol razlika Povprečje točk
Prvo obdobje (1998 - 2002) 47 18 16 13 66:60 1,49
Drugo obdobje (2013 - 2017) 41 16 6 19 45:40 1,32

Velika prednost Ljubljančana in Mariborčana

Katanec se je na slovensko klop vrnil v začetku leta 2013. | Foto: Sportal Katanec se je na slovensko klop vrnil v začetku leta 2013. Foto: Sportal Selektorje je nehvaležno primerjati po uspešnosti. Zaradi žrebov in drugih okoliščin so se namerili na različno kakovostne tekmece. Nekateri so imeli opravka z vedno zahtevnimi menjavami generacij, nekateri so odigrali več domačih tekem in bili zaradi tega rezultatsko uspešnejši, nekateri so prijateljskim tekmam posvečali veliko pozornost, drugi bistveno manj.

Vseeno ima statistika svoje zmagovalce in poražence. Ko so bili zajeti vsi rezultati, dvoboje na prijateljskih tekmah smo ovrednotili s točkami (tri točke za zmago, točka za remi), je statistika poskrbela za vrstni red, ki je dal misliti. V oči bode ogromna razlika med vodilnim dvojcem (Katanec in Kek) ter preostalimi strokovnjaki, ki so imeli čast voditi najboljše slovenske nogometaše.  

Slovenski selektor Tekme Zmage Remiji Porazi Gol razlika Povprečje točk
Bojan Prašnikar 25 8 6 11 31:40 1,200
Zdenko Verdenik 32 10 8 14 40:44 1,187
Branko Oblak 23 6 7 10 20:32 1,087
Matjaž Kek 49 20 9 20 61:45 1,408
Slaviša Stojanović 9 2 2 5 13:17 0,888
Srečko Katanec 88 34 22 32 111:100 1,409

Če bo Škotska danes ostala neporažena v Stožicah, bo Kek statistično gledano najboljši slovenski selektor v zgodovini državne samostojnosti. | Foto: Vid Ponikvar Če bo Škotska danes ostala neporažena v Stožicah, bo Kek statistično gledano najboljši slovenski selektor v zgodovini državne samostojnosti. Foto: Vid Ponikvar Če je Matjaž Kek svoje selektorsko delo zaznamoval s povprečjem 1,408 osvojene točke na tekmo, je Srečko Katanec v tej statistični prvini še malenkost boljši. Osvojil je 1,409 točke na tekmo, za las prehitel Keka in si prislužil naziv najboljšega slovenskega selektorja. Vsaj do danes, ko se bo po tekmi s Škotsko poslovil (če se Slovenija ne bo senzacionalno prebila v dodatne kvalifikacije) od selektorskega stolčka in se lotil drugih ciljev. 

Če bo v poslovilnem nastopu v Stožicah premagal Škotsko, bo povprečje osvojenih točk pod njegovo taktirko dvignil na 1,426 na tekmo. S tem bi se še nekoliko oddaljil od Kekovih dosežkov in potrdil prvo mesto.

A pozor! Danes je v igri zelo ogromen vložek. Tako velik, da spminja na scenariji, ki jih pišejo v Hollywoodu. Scenarij za današnjo tekmo je prvovrsten.

Srečko Katanec kot selektor Slovenije v tem kvalifikacijskem ciklusu na domačih tekmah sploh še ni prejel zadetka. Litvo je premagal s 4:0, Malto z 2:0, Slovaško z 1:0, z Anglijo pa se je razšel brez golov. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Srečko Katanec kot selektor Slovenije v tem kvalifikacijskem ciklusu na domačih tekmah sploh še ni prejel zadetka. Litvo je premagal s 4:0, Malto z 2:0, Slovaško z 1:0, z Anglijo pa se je razšel brez golov. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Če bo Slovenija danes premagala Otočane, se bo Katanec poslovil kot najuspešnejši selektor v zgodovini samostojne Slovenije, če pa bo ostal brez zmage, bo moral lovoriko najuspešnejšega (upoštevan je kriterij osvojenih točk na tekmo) predati Keku. Trener hrvaškega prvaka bi se tako lahko na slovenski vrh uvrstil prav na poslovilni tekmi stanovskega kolega, ki je poskrbel za prvo slovensko nogometno pravljico.

Predsednik NZS bo novega selektorja predstavil še letos

Radenko Mijatović bo novega selektorja predstavil javnosti še v tem letu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Radenko Mijatović bo novega selektorja predstavil javnosti še v tem letu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Tako neznansko majhna je razlika med najboljšima slovenskima selektorja (1,409 proti 1,408). Da bo stvar še bolj zanimiva, ni izključena celo možnost, da bi lahko Katanca na vročem stolčku, kjer vlada izrazito visok pritisk, nasledil prav zdajšnji trener Rijeke.

Možnost, da to ni nemogoče, je v pogovoru za TV Slovenija potrdil predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović in napovedal, da bo Katančev naslednik določen do konca leta.

Ne spreglejte