Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 10. 2017,
19.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Tartan Army Škotska škotska nogometna reprezentanca

Sobota, 7. 10. 2017, 19.53

6 let, 6 mesecev

Škotski navijači v središču Ljubljane

Najbolj prijazni navijači na svetu v Ljubljani #foto #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Škotski navijači Ljubljana | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Sončni žarki so v soboto popoldan privabili v središče Ljubljane staro in mlado. Reke turistov, družin in zaljubljenih parov so se vile ob Ljubljanici, prevladovali pa so veseli Škoti. Z značilnim kiltom, pokrivali, nogometnimi dresi, steklenicami piva in dobro voljo so izstopali na vsakem koraku. Na odločilno tekmo za nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018 jih je pripotovalo več kot pet tisoč.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Ko se zvesti škotski navijači odpravijo na gostovanja, si roke manejo zlasti gostinci. Slovenija ne predstavlja prav nobene izjeme. ''Izjemno pivo, izjemno vreme, izjemne cene. Ljubimo to mesto,'' so nam hiteli pripovedovati Otočani, ki so se nastavljali toplemu soncu, nazdravljali s pivom, razpredali o nogometnih temah in hvalili lepoto slovenskih deklet.

Fotogalerija Urbana Urbanca o škotskih navijačih v središču Ljubljane:

Fotogalerija
1 / 20

Na sončno stran Alp jih je po pomembni zmagi nad Slovaško, ki je Škotom odprla neposredno pot do drugega mesta in nastopa v dodatnih kvalifikacijah, prihrumelo okrog šest tisoč. Mnogi so se zasidrali v gostinskih lokalih ob Ljubljanici, kjer pa ni vladal takšen vrvež, kot bi ga bilo za pričakovati po napovedih o tisočih in tisočih simpatičnih nogometnih gostov.

''Bilo bi nas še več, če se mnogi ne bi odločili za izlete. Slovenija ponuja ogromno, imate kaj za videti. Rad bi živel v vaši državi,'' nam je pojasnil Steven. Je eden izmed številnih škotskih navijačev, ki prihaja iz manjšega kraja in stiska pesti za reprezentanco. Čuti pripadnost navijaški skupini Tartan Army, ki združuje vse simpatizerje škotske reprezentance, za katero stiskajo pesti v dobrem in slabem.

Na gostovanjih niso skopi

Škotski navijači ohranjajo status enih izmed najbolj priljubljenih gostov, kar jih pozna nogometni svet. Prejeli so že mnoga priznanja, tudi zaradi številnih človekoljubnih projektov. Ko se odpravijo na gostovanja, ob tradicionalnih zvokih dude skrbijo za zabavo in pozitivno energijo, polnijo žepe lastnikom gostinskih lokalov, saj so strastni ljubitelji piva.

Na gostovanjih niso prav nič skopuški, kot velevajo številni stereotipi. Veljajo za prijazne, dobrodušne navijače, ki radi pogledajo v kozarec, pojejo pesmi in se radi poveselijo z gostitelji. Obsojajo navijaške izgrede in sovražijo huligane, tako da je v Ljubljani vladalo toplo in pozitivno ozračje.

Utrip iz središča Ljubljane:

Nekateri izmed njih pa sovražijo še nekaj. Južne sosede Angleže, s katerimi jih druži pestra preteklost, številna stoletja podrejenosti in jezni očitki, zakaj so se odločili za brexit.

''Najbolj bi si želel, če bi na svetovno prvenstvo napredovali Škotska in Slovenija, a žal to ne bo mogoče. Ni kaj, bomo pa prihodnje leto v Rusiji končno pokazali Angliji, kako se igra nogomet. Dolgo smo čakali na priložnost, da gremo na veliko tekmovanje. Žal mi je, Slovenija, a v nedeljo je ne bomo zapravili,'' je Steven, ki prihaja iz mesteca Erskine, širil optimizem in prejel takojšnjo podporo prijateljev, ki so z veseljem pripotovali v Ljubljano. Skupaj so se nastavljali objektivom in poskakovali na Prešernovem trgu, pred spomenikom največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Škotska ima vse v svojih rokah

Nočejo zamuditi tekme, ki prinaša ogromen vložek. Ne le za Slovenijo, ki se ob malteškem čudežu na Slovaškem še lahko prebije na drugo mesto, ampak zlasti za Škotsko, ki ima vse v svojih rokah. Če bo v nedeljo osvojila Stožice, bo novembra udeleženka play-offa, od vstopnice za SP 2018 pa oddaljena le še korak.

Če bodo Škoti v nedeljo premagali Slovenijo, si bodo zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah. Če Slovaška ne bi premagala Malte, bi jim zadoščal že remi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Če bodo Škoti v nedeljo premagali Slovenijo, si bodo zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah. Če Slovaška ne bi premagala Malte, bi jim zadoščal že remi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na Škotskem je nogometna evforija po zmagi nad Slovaško poskočila do neslutenih višav. Tako velika ni bila že dolgo. Škoti, katerih borbenost, pogum in trmo opisuje filmska uspešnica Pogumno srce, v kateri je škotskega nacionalnega junaka Williama Wallacea upodobil Mel Gibson, niso na velikem tekmovanju zaigrali že skoraj 20 let.

Nazadnje so se s svetovno elito družili na SP 1998 v Franciji. Čutijo, da je napočil primeren čas za novo druženje z najboljšimi. Zato nihče ne dvomi o zmagi nad Slovenijo. Ko so se nazadnje potegovali za kvalifikacijske točke na slovenskih tleh, so zmagali s 3:0!

Škotski navijači bodo pomagali najmlajšim Slovencem. Dobrodelni fundaciji Tartan Army Children's Charity in Tartan Army Sunshine Appeal sta prispevali sredstva slovenskim društvom in projektom. Ena je zbrala 5000 funtov za društvo Bravo za otroke in mladostnike s specifičnimi učnimi težavami, druga pa je 5000 evrov podarila projektu Botrstvo, ki poteka pod okriljem Vala 202.

STA

Ne spreglejte